Bjørn Johannessen (44) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.

Vignett-kondiskommentaren.jpgVM i friidrett starter fredag ettermiddag i London og går over halvannen uke, fra 4. til 13. august. Verdensmesterskapet er det 16. i rekken. Undertegnede er fotograf under mesterskapet og skal sammen med kollega Runar Gilberg dekke arrangementet for kondis.no.

For nøyaktig 20 år siden ble det 6. verdensmesterskapet i friidrett arrangert i Athen i tidsrommet 1. til 10. august. Norge tok to gullmedaljer. Begge av kvinner og i tekniske øvelser. Trine Hattestad i spyd og Hanne Haugland i høyde. Dette var også mesterskapets eneste norske medaljer, men det holdt til å bli 7. beste nasjon (sammen med Tsjekkia) av de ca. 200 påmeldte deltakerlandene. Også dette året var undertegnede tilstede under mesterskapet. Som tilskuer høyt oppå tribunene. Men også da med et kamera på lur.

Nedenfor følger noen av høydepunktene fra mesterskapet i Athen 1997. Forhåpentligvis blir bildene fra London i år av noe bedre kvalitet enn de scannede, 20 år gamle papirbildene tatt fra tribuneplass.

Abel Anton med maratongull

I god Kondis-ånd starter vi med maraton hvor spanske Abel Anton tok gullet i herreklassen på 2.13.16. Han vant foran landsmann Martin Fiz på 2.13.21, mens australske Steve Moneghetti tok sølv på 2.14.16. Norge var representert ved Knut Hegvold som kom på 45. plass og Terje Næss som ble nummer 47.

Verdensmester for kvinnene ble japanske Hiromi Suzuki på 2.29.48 foran portugisiske Manuela Machado og Lidia Simon, Romania som fikk henholdsvis 2.31.12 og 2.31.55. Norge var representert ved Grete Kirkeberg som kom på 16. plass og Anita Håkenstad som brøt løpet.

Vebjørn Rodal på 5. plass

Oppløpet i finalen på 800 m. Wilson Kipketer (i tet) vant foran cubanske Noberto Tellez. Vebjørn Rodal (bakerst i hvitt) kom på 5. plass.

Jim Svenøy - Fremdeles norsk rekordholder på hinder

Jim Svenøy (i hvitt) i semifinalen på 3000 m hinder hvor han kvalifiserte seg på tid videre til finalen. I finalen ble det trippel kenyanske med Wilson Boit Kipketer på topp. Svenøy ble nummer 7 på ny norsk rekord 8.14,80. En rekord han to uker senere forbedret til 8.12,05 i Brussel. Dette er fremdeles gjeldende norsk rekord.

Kvinnenes finale på 5000 m med Gunhild Halle

Gunhild Halle, midt i feltet inne ved lista, på 5000 m. Hun kom på 14. plass. Rumenske Gabriela Szabo (fremst i gult) vant løpet.

5000 m menn med storløperen Daniel Komen som vinner

På 5000 m var det tyske Dieter Baumann som dro opp tempoet fra start. Her tett fulgt av amerikanske Bob Kennedy, kenyanske Thomas Nyariki (som til slutt endte på 3. plass) og marokanske Hassan El Lahssini. Bakenfor disse ligger Daniel Komen komfortabelt og godt plassert.

Daniel Komen tar seiersrunden sammen med lagkamerat fra Kenya Thomas Nyariki. På 3000 m er det fremdeles Daniel Komen som står bokført med verdensrekorden på 7.20,67 satt i 1996.

På 10 000 m under VM i 1997 var det andre legendariske løpere i aksjon. Men ingen klarte å svare på rykket Haile Gebrselassie satte inn 550 meter før mål. Han vant på 27.24,58 - ett sekund foran Paul Tergat.

Svenske innslag ved Malin Ewerlöf

Svenske Malin Ewerlõf var offensiv og dro nesten hele finalen på 1500 m, men hadde ikke avslutningeegenskapene som trengtes og endte til slutt på 10. plass. Hun har for øvrig 24 gull fra svenske mesterskap og et EM-sølv fra 1998 på 800 m som beste internasjonale plassering som senior.

To norske gull i tekniske øvelser

Allerede i første kast oppnådde Trine Hattestad 68,78 m som til slutt ble vinnerkastet i kampen om gullmedaljen. Men hun var bare 14 cm foran australske Joanna Stone.

Hanne Haugland var midtpunkt for journalistene etter at VM-gullet i høyde var et faktum.

En ung utgave av Johannessen på tribunen. Nå, 20 år etter, er han akkreditert som fotograf i London og kommer dermed noe tettere innpå de store friidrettsstjernene.