Gøteborgsvarvet har 59.000 påmeldte løpere og Holmenkollstafetten 41.000. Ikke alle av dem kommer til start, men det blir også veldig store tall i antall fullførende. Det er verdens største halvmaratonløp og verdens største stafett vi snakker om. I en stor løperverden går det ene i Gøteborg og det andre 30 mil lenger nord - i Oslo.

Foto: Per Inge Østmoen og Kjell Vigestad
Bildet: Løperne runder Poseidon øverst på Avenyen.


For alle som skal debutere i Gøteborgsvarvet i morgen eller som en gang har lyst til å løpe Varvet, kan de nå bli med på en rundtur lhele "Varvet" rundt. Bildene er tatt i fjorårets Gøteborgsvarv.
 
Og de som vil følge Gøteborgsvarvet live må slå på svensk TV1 i morgen kl 13.15. Da sendes Varvet direkte.

Les også: Kjempeløp av Urige i Gøteborg

                                                       
Verdens største halvmaraton: 43026 løpere fullførte Gøteborgsvarvet 2011. I tillegg deltok det veldig mange også i løpene for barn og ungdom søndagen. Det er også stavgang og Gøteborgsvarvet-Special dagen før Varvet. Til sammen 57.773 fullførte de forskjellige arrangementene. Totalt var det 74.174 påmeldte.


Stigning: Gøteborgsvarvet er ikke noe lettløpt halvmaraton. Spesielt opp til toppen av de to broene er det lange stigninger. Her er eliten på vei opp til Älvsborgsbron


De beste i kvinneklassen er også på vei opp på Älvsborgsbron. JoyceChepkirui (nr. 105) løp på sterke 1.09.04 og slettet en norsk løyperekord. Stine Larsen hadde den gamle med 1.09.28 satt i år 2000.


Eirik Norstrøm løp raskest av 587 norske kom i mål i Gøteborgsvarvet med 1.12.27. Bare noen meter bak Eirik ser vi Vareggs Alemayehu Sitotaw (nr. 164). Urige Buta løp på 1.02.19 bare noen dager før han fikk sitt norske statsborgerskap.




 

















49-årige Alemayehu Sitotaw ble nest best av de norske med 1-12



 



























Kjell Arild Karlsen (nr. 678) fra Fredrikstad løp på 1.15.35




Langs hele løypa er det underholdningsinnslag av alle slag. Først og fremst musikk av absolutt alle sjangre, men også chearleaders, som her.
 


































I følge alle beregninger skal dette være Norges beste dame i Gøteborg: Lisbeth Pedersen, som løp på 1.27.52.




Det  var en fin forsommerdag i Gøteborg som ble enda varmere når man pakker seg inn som hest. Og spesielt varmt blir det når hest er sprek: 1.29.12 ble sluttiden.




























Den rosa panteren liver alltid opp i Gøteborgsvarvet og i mange andre løp i Sverige. Og har vært mange ganger i Norge og er mangeårig Kondis-medlem. Lennart Hansson på 53 løper fortsatt fort. 1.44.04 ble resultatet.













































På toppen av Älvsborgsbron.




Egil Jacobsen fra Jevnaker og Hytteplan leder an i en uendelig strøm av løpere over den gigantsike broen ved Gøtaälvens munning, som er bygd for at store skip skal kunne komme inn til de gigantiske skipsverftene på nordsiden av elven. 


Ned fra broen passeres tredje drikkstasjonen etter ca. 7 km.






































Det er nesten to km unnabakke fra toppen av broen og til man er nede på nivå med elven. Løpets desidert de to raskeste km fra 5,5 km til 7,5 km.




Her kan man vende blikket tilbake og studere løperne som knøttsmå figurer oppe på broen blant gigantiske brokar.


Så begynner veien oppover lang nordsiden av Götaälv som før var industriområder preget av store verft. I dag er det blitt spennende boområder helt ned mot sjøen. Gøteborgs svar på Aker Brygge.


Det største av dem alle, Eriksborgsvarvet, hvor heisen står igjen som et minne om svensk storhet når det gjelder skipsbygging på midten av 1900-tallet.


Det er fortsatt store båter som går oppover langs elven, men de er ikke lenger bygd i Sverige.


I steden for er det blitt en levende bydel med boliger, teater og restauranter. Underholdning er det også i massevis langs løypa for Gøteborgsarvet med et orkester oftere enn hver 500 m hele veien. 





































En del av de gamle bygningen er blitt tatt vare på. men med helt nye funksjoner i dag.









































Mange spennende krasjoner krevde sin mann eller kvinne på en dag hvor kort-korte løpsantrekk var en stor fordel.



Her har en sjøbod blitt til hotell og kafé.


Publikum er det mye av nesten hele veien langs løypa.


Og orkestre i alle stilarter fra folkemusikk til black metal.


Tett i tett der løypa går langs gangveier helt nede ved elven. Starten går kl. 13.30. Første løper er i mål etter en time. Siste løper ut fra start er i gang 16.15. Det betyr at i en time og tre kvarter er det løpere absolutt langs hele varvet fra start i Slottskogen til mål inne på Gøteborgs friidrettsbane Slottskogsvallen. Sett fra luften er det et 21.1 km langt tog som omslutter hele bykjernnen til Gøteborg.


Her har løperne kommet til ca. 12 km og er fortsatt i de nye boligområdene på nordsiden av elven.


Så er det bro nr. 2 som skal beseires. Ikke like lang og høy som Älvsborgsbron. Men kreftene begynner å ebbe ut og den føles tyngre. Rett over broen passeres 15-km-skiltet.


På toppen av Götaälvbron.





































På vei nedover fra Göteälvsbron passeres Leppesiften, som bygningen på høyre siden kalles. Og så bærer det nn i Nordstan.



Fra broen går løypa direkte oppover til Kungsportsavenyen, eller bare Avenyen som den kalles til daglig. Det er Gøteborgs svar på Karl Johan. Først helt opp til topps på venstre side av Avenyen, så rundt Poseidon med Konsert huset i bakbrunnen, og deretter halvveis nedover igjen.


Ingen tvil om hvor Arild Sæter kommer fra.


Det er et mektig syn nedover Avenyen. En kilometer med løpere tett i tett hele veien. Nå skal de runde helt øverst og så løpe 400-500 meter nedover igjen på motsatt side av Avenyen.


Med vidvinkelobjektiv ser det ikke like folksomt ut og havguden Poseidon og Konserthuset ser ikke like imponerende ut. Heller ikke den gigantiske storskjermen i bakgrunnen som forteller løperne som nå passerer at eliten er forlengst er gått i mål og har fått sine premier.


Drikkestasjon og "svampstasjon" er rett bak statuen av Poseidon





































Stiorskjermen holder et stort publikum oppdatert med bilder fra løpet.



Også publikum kler seg ut. Stilige duskedamer.






































Havguden vinker til løperne, som nå har 5 km til mål.
































Göte Ivasson er Kondis-medlem og har vært det i i 20 år. Han deltar på det meste og har løpt ca. 300 maratonløp i sin lange karriere pluss massevis av kortere løp..



Litt drilljenter og hornmusikk hører også med blant rundt 50 musikalske innslag langs løypa.


Så bærer det oppover mot Slottskogen igjen.


En gangbro over en firefeltsvei blir lett til gyngebro når 43000 løpere skal over. Heldigvis ikke alle samtidig.


Og så bærer det rett inn i Slottskogen.


Cecilie Vinjevoll hører også med i den store gruppa fra Hytteplan som stiller i Varvet.


Og så er løpet kommet til endes inne på Slottskogsvallen. Det er "norske" Hillary Chepchumpa, som representerer Steinkjer, som løper inn til 15. plass på sterke 1.03.25.


Damevinneren fra Kenye jubler for seier, løyperekord og bra med "pris"-penger.


Og sju minutter ettet kan Robert Hansen fra Hønefoss løpe inn på 1.16.26.


Og mens afrikanerne har fått blomster, sjekker, pokaler og andre premier er fortsatt over over 20.000 løpere i gang med sitt Varv og ytterligere 20.000 står oppstilt og venter på å få starte. DET VAR GØTEBORGSVARVET 2011.
 
59.000 løpere er påmeldt til Gøteborgsvarv 2012 som starter lørdag kl. 13.30. Rundt 45.000 av dem vil trolig starte og kanskje det blir ny deltakerrekord med rundt 44.000 løpere i mål?  Mange av dem vil være norske på tross av at Holmenkollstafetten går akkurat samtidig. Men om du ikke deltar i Holmenkollstafetten og ikke løper i Gøteborg, så kan du følge Gøteborgsvarvet direkte fra kl. 13.15 på svensk TV1.