Vi nærmer oss hinderløpsesong med stormskritt, og det er med stor glede å få lov til dele denne herlige sporten med både nye og godt etablerte hinderløpere.  I hovedsak vil jeg skrive om hinderløptrening, om de ulike hinderløpene (i god tid før løpsdagen) og selvfølgelig gi en stemningsrapport fra løpene som har vært. Jeg vil prioritere å skrive om de norske løpene, da det er svært viktig at vi støtter opp under dem. Videre vil jeg skrive om løp i Norge av utenlandske arrangører, deretter de mest aktuelle løpene fra utlandet, der vi har norske deltakere. Jeg skriver også gjerne annet hinderløpsstoff, hvis det er av interesse. Fortell meg hva dere ønsker, så ser jeg hva jeg får til.

Hinderløpkalender og aktuelle nettsteder

I forbindelse med ”åpningen” av hinderløpspalten, vil jeg dele kalenderen over alle løpene som arrangeres i Norge (inkludert EM og VM), med tilhørende hjemmesider. I tillegg legger jeg ved link til de mest relevante nettsidene for oss hinderløpere. Se nederst i artikkelen.

Hva er hinderløp?

Av hensyn til nye lesere som ikke kjenner til hinderløpsporten, ønsker jeg å orientere dem litt, i håp om å vekke interessen. Da kan jeg begynne med å avklare en ting med det samme, - hinderløp handler ikke om hekkeløp som vi kjenner fra friidretten, men om militære hinder som tauklatring, krabbing, bæring, vegger som skal forseres, og alt annet man kan forestille seg av hindringer.

Men fortvil ikke, du trenger ikke være en råtass, tidligere militær eller godt trent, for å drive med denne sporten. De færreste klarer å forsere alle hindrene, men likevel er det fullt mulig å gjennomføre, da de fleste løpene byr på straffeøvelser alle klarer å gjennomføre, eller ekstra tid på tidtakingen. Dette er en sport for alle som tåler en liten trøkk og som tåler å bli møkkete. Eller kanskje, veldig møkkete. For mange av løpene byr på myr, gjørme, tett skog, kronglete stier, slalombakker opp og ned, - ja, generelt ulent og herlig grisete terreng.

Dame med slør over søle, Trolljeger15, Stavanger foto_958x638_640x426.jpg
Utdrikningslag? Absolutt en vinner, og noe å vurdere neste gang du skal drikke ut noen. (Foto: Stavanger Fotoklubb)


For alle nivåer

En av grunnene til at hinderløpsporten har vokst seg så stor, er fordi den er for alle! Uten mosjonistene, sofasliterne, barna, ungdommene, pensjonistene, overvektige, klovnene, og andre deltakere som ikke er en del av eliten, hadde ikke denne sporten overlevd. Hinderløp er en sport som tiltrekker seg alle type mennesker, noe som skaper en ekstra god atmosfære i løypa, og som gjør denne sporten til en folkefest Det gjelder å senke skuldrene, ikke ha for høye forventninger, men rett og slett leke seg gjennom moroa! Straks du krysser målstreken vil du mest sannsynlig vite når og hvor neste løp arrangeres.
 

Mona Strande, flammer, VR15_600x400.jpg
Mona Strande var aldri i tvil om at hun skulle delta igjen, etter sin debut. Det resulterte i at hun ble Norges beste kvinnelige deltaker i rekordfart. Klarer hun å holde på tittelen i 2016? (foto: Epic action imagery)


Variasjon

Kombinasjonen terrengløp og møtet med ulike type hinder byr på svært allsidig trening hvis man ønsker å bli en bedre hinderløper. Naturligvis er det en fordel å trene på å bli en god løper, så de som allerede driver med orientering, terrengløp og løp generelt, stiller natrligvis sterkere enn de fleste andre. Men også de som driver med klatring, crossfit, parkour og chalistenics, har muligheter til å bli raskt gode da det er stort fokus på grepsstyrke, mobilitet, egenvektsstyrke og kroppskontroll.

De beste hinderløpere trener svært variert og leker mye gjennom sin trening. Så i tillegg til overnevnte treningsformer går de på ski, går toppturer, svømmer, sykler, leker seg i parker, padler, ror, driver med kampsport, yoga, pilates, m.m. Variasjon er stor, og er en av de største grunnene til at de færreste gir seg. Blir man lei av en type trening, kan man trene noe annet, eller kanskje prøve noe nytt.

Også de ulike løpene byr på ulike type utfordringer. Noen løp er mer tekniske enn andre eller byr på ekstra grisete terreng, sand eller vann. Også distansene varierer fra 5-20 km (det er rykter om at en maratonvariant på vei), og deltakertallet varierer. I dag arrangeres det løp i Norge med et par hundre deltakere til nærmere 4000 deltakere. Og det er ikke nødvendigvis det mest ”populære” løpet som er best. Men at det er bra, er det ingen tvil om!
 

Trekking av dekk, Trolljegertrening15_568x377.jpg
Det arrangeres fellestreninger ulike steder i landet, hvor man kan trene på konkrete hindre. Her fra Trolljeger, Sandnes. (Foto: Svein Erik Fylkesnes)


Miljøet - samhold og samarbeid

Fra man står på startstreken og kjenner adrenalinet pumpe til man kaster seg utmattet i mål, er de fleste av oss konkurrenter. Men straks pulsen begynner å dale og vi er i stand til å snakke igjen, er vi alle gode venner, - rett og slett en stor familie. Vi deler noe helt spesielt som er vanskelig å dele med andre som ikke driver med hinderløp. Og uansett hvilket nivå man er på, er det alltid noen som heier deg frem, Og i løypa er det alltid noen som gir deg en hjelpende hånd over hinderet hvis du ikke deltar på et lag.

Flere firma utfordrer sine ansatte til å etablere et hinderløplag. Også vennegjenger og familier har funnet en felles glede i å delta som lag i denne sporten. Det er en perfekt måte å skape sterkere bånd og samhold mellom våre medmennesker. Man lærer å ta bedre vare på hverandre og hjelpe hverandre. Det er også mer motiverende å trene mot et felles mål, og da gjerne sammen. I tillegg får man flere å dele den herlige opplevelsen det er å fullføre et hinderløp. 
 

Stort familielag, flammer, VR15_600x400.jpg
Denne gjengen har garantert skapt et herlig minne sammen, som de vil huske og glede seg over for all fremtid. (Foto: Epic action imagery)


Folkehelsa - god fysisk og mental helse

Hinderløp har bidratt stort til folkehelsa. Vi er alle enige om at det er bra med fysisk utfoldelse, men hinderløp byr på mer: Utetrening, funksjonell trening, lek og sunne verdier. Vi blir gode forbilder for barna våre som elsker å ha voksne rundt seg som også liker å leke.

Også mentalt blir vi satt på prøve, i konkurranse tør vi å legge større press på oss selv og vi tør å gjennomføre hindre vi normalt aldri hadde turt å begi oss ut på. Vi snakker om en sport som gir en enorm mestringsfølelse, som er med på å bygge opp selvtilliten og selvbildet. Dette er også en sport som ikke fokuserer på kropp, men fysisk og mental styrke, utholdenhet og ikke minst samhold.
 

Blidt par, over vann, VR15_600x400.jpgLykke! (Foto: Epic action imagery)


”Må bare bli litt bedre trent først”

De fleste som ikke har deltatt på et hinderløp, vil gjerne avvente sin debut fordi de ikke føler seg godt nok trent. Da skal dere vite at det er folk som deltar på hinderløp for første gang som aldri har trent før. Det er ikke før etter at du har deltatt, at du virkelig vår lyst til å trene. Er du på jakt etter ekte treningsglede, er deltakelse nøkkelen.

Eller du kan begynne å trene nå. I de neste to ukene fremover skal jeg skrive litt om hvor og hvordan du kan trene for å bli en litt bedre hinderløper enn du er i dag. For en ting er sikkert, du vil aldri angre på at du passerte den målstreken.

 

Historikk

England var først ut med denne allsidige sporten, og kort tid etter hang USA seg på trenden. I dag er det flere som deltar på hinderløp enn maraton og halvmaraton til sammen i USA! Også i Europa og Australia begynner sporten å vokse seg stor, og gjorde sitt inntog i Norge for snart fir år siden.

Da kom de to første løpene, X-run og Viking Race og tok oss med storm. I år byr Norge på hele 10 norske løp og 2 internasjonale løp. Blant dem er det fire splitter nye norske arrangører som jobber på spreng for å gi oss den optimale hinderløpopplevelsen. Jeg ønsker Chicken Race, Veteran Open, Wox Telemark og Villmann velkommen! I tillegg er det flere løp som utvides med flere løpsdager og/eller i flere byer. Du kan lese om de ulike løpene ved å sjekke listen under, med tilhørende link til de ulike hjemmesidene.

 

HINDERLØPSKALENDER - 2016

30.04            Viking Race (5 km og barneløp), Fredrikstad 

21.05            Wox Telemark (10 km), Skien

28.05            Barskingen (5 og 8 km), Rakkestad  

04.06            Villmann (5 og 10 km), Hønefoss 

04.06            Tough Viking (10 km), Oslo 

04.06            X-run (6 og 12 km), Bergen 

05.06            X-run Mini (7-15 år, 1, 2 og 3 km), Bergen 

11.06            The Beast (6 km), Skudneshavn 

12.06            EM, Nederland 

18.06            Trolljegeren (8 km og barneløp), Sandnes 

18.06            Veterans Open (4 og 8 km og barneløp), Krigsskolen Linderud, Oslo 

25.06            Chicken Race, (5 og 8 km og barneløp), Hønefoss 

20.08            Viking Race (5 km), Oslo 

21.08            Viking Race (10 km), Oslo 

27.08            X-run (6 og 12 km), Oslo

27.08            Veterans Open (4 og 8 km og barneløp), Trondheim 

28.08            X-run Mini (barneløp), Oslo 

03.09            Over stokk og stein (4 og 8 km, og barneløp), Sunnmøre 

03.09            Toughest (9 km), Oslo 

10.09            Over stokk og stein (Nordens første hindermaraton)

17.09            Trolljegeren (8 km og barneløp), Bergen 

01.10            Barskingen (10 km), Rakkestad 

15.10            VM, Canada 

16.10            VM, Canada 

29.10            Halloween Race eller Ninja Warrior, Hønefoss Bootcamp (under planlegging)
 

Aktuelle lenker

Ønsker du å følge hinderløpsporten nærmere, sjekk ut lenkene under. De byr også på løpskalender over de mest aktuelle internasjonale løpene.

http://www.ocrnorway.no

http://www.hinderløp.no

http://www.ocreurope.com

Forum for norske hinderløpere finner dere på facebook.