Dagens 10 km-vinner løp sin alle første 10 km, men er på ingen måte noen nybegynner innen løping. For fem år siden toppet Cecilie norgesstatistikken på 800 m med 2.05.91 foran Ingvil Måkestad (Bovim). Da var hun ennå ikke fylt 20 år. Noen perser på løp lengre enn 800 meter har hun ikke, så hun kan kalles debutant som langdistanseløper.

Lørdag vant hun ei KK-mil som var i overkant av 10 km og som heller ikke var noen lett løype. Etter to flate km langs Frognerstranda tar løypa en sving inn på Bygdøy. Der er det både bakker og noen steder også trangt. De tre beste jentene sa at det ble slitsomt å møte nesten 2500 løpere som kom i motsatt retning. Etter vendesløyfa ble det mye sikksakk-løping og tidvis også kamp om å få plass til å løpe når løperne som kom i mot brukte hele bredden på veien.

De beste 5-km-løperne opplevde ikke det samme. Det kan skyldes at det var 700 flere deltakere på 10 km enn 5 km og at det var trangere på Bygdøy enn på Frognerstranda, hvor 5 km-løperne vendte.

Ingressbildet: Bildet er tatt ca. 300 m etter start. De 2511 ti-kilometerløperne brukte 8 minutter på å passere fotografen.

Arrangøren sier at løypa var litt over 10.1 km. GPS-klokka til en av de beste jentene viste en lengde på ca. 10.150 m. Det forklarer ikke helt de beskjedne vinnertidene. Både Ingjerd Meling og Trude Harstad har begge løpt ca. to minutter fortere før i år enn i KK-mila. En knallfin og varm dag, en trang løype og bakker på Bygdøy har gjort sitt til at tidene ble dårlige.

Tekst og alle bilder: Kjell Vigestad

Vinneren: Cecilie Isern bryter målsnøret i debutløpet på 10 km..

10 km: Vinnertrioen fra venstre: Ingjerd Meling, Cecilie Isern og Trude Harstad.

10 Tina Marie Kjerstad Team Kjekkas K23-34 00:45:32 6

5 km: Vinnertrioen: Fra venstre: Johanne Lægran (16 år), Kaja Morken (18 år) og Hedvig Røsberg Gjerde (27 år). I tillegg mor til Johanne, Anne Myhr (47 år) som ble nr. 9 og lillesøster til Kaja, Maria Morken (12 år), som ble nr. 6.

Fire av jentene på bildet hadde løpt med GPS-klokker som viste at løypa trolig var mellom 4,52 km og 4,58 km. Arrangørene innrømmer at ingen av løypene er kontrollmålt, og at 5 km-løypa er for kort. Men 450 m for kort er vel i meste laget for å kalle løypa en 5 km?.Og siden kontrollmåling er helt gratis, så bør Bislett Alliansen som teknisk arrangør, få det på plass til neste år. Dagens vinner, Hedvig Røsberg Gjerde, understreket at kontrollmålte løyper på nøyaktig 5 km ville trekke flere raske jenter til løpet.

Forøvrig var alle disse fem spreke jentene enig om løpet ellers var helt topp. Det hadde ikke vært noen problemer etter vending hvor de møtte 1850 jenter på vei til å vende. En sykkel kjørte foran og de fikk dermed plass til å løpe uhindret. Og løperne de møtte på returen hadde klappet og heiet.

Goodiebag
I det løperne kom i mål fikk de en meget innholdsrik goodiebag. Kondis har fått tre damer i passende alder til å verdsette "posen" deltakerne fikk, og de konkluderte med at det var mye verdifullt i bagen. Reklame og små vareprøver var mer unntaket enn regelen. Et flott sjal (med prislapp på kr 299) og mye annet fra muffins og lakris til hårspray og tannkrem. Testpanelet var villig å betale minst like mye for innholdet i posen som startkontingenten på kr 300. (Kr 370 for de som ikke er abonnenter på Kvinner og Klær.)

10 Line Høyheim . K40-44 00:19:24 2

Ut fra start: 2511 løpere setter seg i bevegelse. Det er fin flyt i feltet.

V-tegnet!

Ny trend
KK-mila startet opp i 2011 med 2099 kvinner i mål. I fjor deltok 2837 og lørdag var det 4361 som fullførte 5 og 10 km. Lørdag gikk Trysilrypa med 4513 kvinner med. Landets to største kvinnearrangementer samlet lørdag tett på 9000 kvinner til løp og turmarsj.

Det er imidlertid stor forskjell på disse to arrangementene. I Trysil deltok 192 i de to løpstilbudene på 12 og 6 km mens resten gikk 10 km turmarsj. I KK-mila hadde alle tidtaking og storparten løp hele eller deler av løpene. På 10 km var det tilnærmet alle som løp hele løypa. På 5 km var det også det store flertallet som jogget stort sett hele veien. Det er en ny trend i  arrangementer for kvinner.

I Grete Waitz-løpet og Jentebølgen var det bare et fåtall av deltakerne som løp. Stort sett en mindre andel enn 10 % løp. Og av de som gikk, tok de fleste seg god tid. I KK-mila prøvde nesten alle, også de som gikk, å komme seg til mål så fort de kunne. Riktignok gikk det noe saktere i gjennomsnitt enn for kvinner som deltar i løp for begge kjønn, som for eksempel i Sentrumsløpet.

Men det var helt klart at de fleste av de som stilte opp, var trent for distansen de skulle delta i. KK-mila var ikke bare en kvinnefest, men en ordentlig løp. Mens Grete Waitz-løpet i liten grad rekrutterte nye til løpsmiljøet, så er KK-mila et ordentlig løpsarrangment.

Godt humør: Mange smil og et spesial-V-tegn, eller kanskje det betyr noe helt annet.

Hare på avveie. Haren skal jo ligge foran i feltet å dra med seg deltakerne. Men denne haren stoppet allerede etter 300 m. Helt sikkert en gutt inni draktenn - uten kondis?

Finn to feil: Her er det noen som ikke helt har visst hvilket løp de har meldt seg på? Den ene er også allerede klokket inn på 5 km og nå i gang også med 10 km. Eller kanske KK-mila ikke bare er for kvinner?

Flere V-tegn!

Oppvarming_stort_bilde_1050pix_A20G4630

KLIKK PÅ BILDET, SÅ FÅR DU SE ET STORT BILDE FRA OPPVARMINGEN FOR 10 KM.

Jentene på bildet utgjør bare et bittelite utsnitt av 2500 damer som varmer opp til 10 km-løpet.