92 jenter stilte til start i Irongirls Run i Haugesund fredag kveld. En del kom langveis fra og skal også delta i søndagens Ironman-konkurranse. Men de aller fleste var unge og eldre jenter fra Haugesund og Karmøy. I fjor deltok 51 i Irongirls Run. Årets 92 betyr en stor prosentvis framgang, men det er langt unna potensialet for løpet. Det kan fort bli langt større enn Amandaløpet i Haugesund var i sin tid. 1000 deltakere bør være det første målet.

Men da må arrangementet pakkes inn litt bedre. I år var speaker på plass, mens høyttaleranlegg glimret med sitt fravær. Det skyldes visstnok en misforståelse med leverandøren, så det er nok i orden til neste år. Men også  markedsføringen må bli langt bedre. 

Bildet: Kristine Alne, 11 og et halvt år, (nærmest kamera) ble nr. 5 av alle de 92 som deltok. Lengst fra kamera: Eira Austad. TRYKK PÅ BILDET FOR STOR UTGAVE!

Tekst: Kjell Vigestad  Foto: Gisle Sellevold og Kjell Vigestad


Økt deltakelse: 80 % økning fra i fjor, men det bør og kan bli mange flere enn 92 deltakere.


Vinner: Anne-Kathrin Litzenberg (21 år) fra Tyskland ble vinner på 18.27 på den kontrollmålte femkilometeren. Hun er i Haugesund for å støtte en venninne som søndag skal delta i triatlon.

De fem beste:

1. Anne-Kathrin Litzenberg     18.27 
2. Stine Fallingen Ødegård     19.09
3. Marie Eliassen              20.47
4. Elina Rovang                22.28
5. Kristine Alne               22.48


Alle resultater


Start- og mål på kaia: Løypa er på 2,5 km og ble løpt to ganger. Feltet passerer her målområdet for søndagens Ironman, og de 92 deltakerne er allerede godt spredt.

Startfelt_bakfra_etter_4oom.jpg
Opp fra havna: Etter bakken fra havna svinger løypa inn i Strandgata og så nedover til vending og så samme vei tilbake.


Vi elsker Haugesund: Elina Rovang ble nr. 4 på 22.28 og passerer et synlig bevis på at byen markedsfører at folk trives i Haugesund.


Mor-og-datter-klassen:  Irongirls Run hadde flere morsomme klasser. Her er vinnerne og mor-og-datter-klassen. Hanne (197) og Helga Borgen (198) brukte tilsammen 51.12 på 2 x 5 km etter at datter Helga hadde spurtet fra mor Hanne med seks sekunder på slutten.  


Vinnere av søsterklassen: Snart 18 år gamle Live Haaland (172) og søsteren Live Haaland (171) på 22 skjørtet seg moteriktig gjennom Irongirls Run på en sammenlagt tid på 48.39. De løp hånd i hånd i mål, men fikk likevel en forskjell på ett sekund i sluttid. De driver med crossfit hvor løping er deres svakeste gren. Men 24.20 på 5 km klarte de likevel.


Halvnorsk: Sarah Reinertsen har mor fra Bodø og farsslekt fra Arendal, men er selv vokst opp i New York. Hun har Grete Waitz som sitt ideal. Hun var på byen i New York fra hun var ei lita jente for å se Grete Waitz vinne byens maratonløp. Hun er født uten leggbein og fikk foten amputert som sjuåring. Siden har det blitt mye løping med protese i gateløp med blant annet 8 maratonløp på merittlista. De siste årene er det blitt mest triatlon, og søndag er hun klar for Ironman 70.3 Haugesund. Irongirls Run ble tatt som lett oppvarming med kamera i hånden for å ta bilder underveis. Tida på 5 km: 32.35.


Andreplass: Stine Ødegård Fallingen spurter inn til andreplass på 19.09 med mens folk på de fullsatte uteserveringene hadde de fineste tilskuerplassene.

Marie_Eliassen_nr3_ind_A20G7710.jpg 
Tredjeplass: Marie Eliassen løp på 20.47. Det holdt til tredjeplass.


Rosa søyfe: Disse jentene gikk for kreftsaken. Normalt er Rosa-sløyfe-aksjonen i oktober, men saken er dessverre aktuell hele året. Starnummer 113, Lilly Kjellesvik Husveg, ble kreftoperert for en uke siden. Egentlig skulle hun delta i Ironman 70.3 Haugesundi år, men slik ble det ikke. Men hun hadde likevel krefter etter operasjonen til å gå raskt gjennom løypa. 


Søstre? Ingrid (183) og Kristine Hopland (191) stilte i mor-datter-klassen. Her har det trolig sneket seg inn en punchefeil


Medalje fra ordføreren: Kristine får medaljen av Haugesunds ordfører Petter Steen, som velvillig stiller opp på små og store arrangement. Haugesund er en by siste året har fått flere nye idrettsanlegg som fotballstadion, friidrettshall og friidrettsstadion.


En skikkelig klem: Og til slutt fikk ordføreren en god klem for innsatsen.