Colosseum-inngang_A20G0432.jpg
Colosseum: Birkebeinerrennet disponerte Oslos stortue for kinofilm til sin samling av rundt 600 birkebeinere som fikk en førvisning av actionfilmen Birkebeinerne den 12. februar. (Foto: Kjell Vigestad)


Mange av disse 600 hadde fått gratisbillett til kinovisningen av filmen fordi de hadde meldt seg på rennet den siste perioden før premieren på filmen. Filmen har på knappe 14 dager blitt sett av nesten 170 000 og vil bli en av årets mest sette norske filmer på norske kinoer. Men den kommer ikke til å nå samme popularitet som fjorårets toppfilm, "Bølgen", som trakk over 800.000 til norske kinoer. Men den slo da også alle de utenlandske filmene.

Filmen er solgt til 60 land så langt, og den kan bli blant få norske filmer som når fram til et internasjonalt publikum. Så får vi se hvor mange av kinogjengerne som blir så inspirert av historien om birkebeinerne som gikk på ski fra Lillehammer til Rena for å redde kongssønnen Håkon fra baglerne at de bestemmer seg for å gå Birkebeinerrennet.

En god nyhet
Tidligere måtte man sitte klar ved PC-en en tidlig morgen på høsten om man skulle sikre seg et startnummer til neste års Birkebeinerrenn. Bare noen utvalgte vant i lotteriet og kunne spenne på seg skiene på Rena et halvår seinere. Mange av treningskameratene "vant" ikke og måtte holde seg hjemme.

Nå kan kameratgjenger planlegge turen til Rena sammen og vite at de får startnummer alle sammen til Birkebeinerrennet 12. mars og til Birkebeinerrittet 27. august. Det er jo slik det helst skal være. Og så får vi håpe at deltakertallene blir like store som de har vært de siste ti årene. Det er i alle fall tusenvis som har prøvd å skaffe seg et startnummer uten å lykkes. Nå har de sjansen!.

Så langt er det meldt på ca. 8400 til Birkebeinerrennet og 5800 til Birkebeinerrittet.

Birken er så mye mer enn Birkebeinerrennet. Totalt er det sju turrenn man kan delta i mellom 5. og 12. mars pluss BarneBirken. Det eneste rennet som nærmer seg deltakertaket er Ungdomsbirken, som har 1860 påmeldte så langt. Totalt er det meldt på ca. 13.600 til disse sju arrangementene, og det vil øke betraktelig innen Inga Låmi, dameskirennet, som er først ute med 15 og 30 km lørdag den 5. mars, skytes i gang.  Les mer på Birken.no


Birkebeinerfilmen er verdt et kinobeøk

Det er mye action. Mange slåsskamper på liv og død og dramatisk skikjøring i løssnø. Og storslåtte jaktscener med hester. Filmen har fått gode anmeldelser, men ikke så mange "seksere". Filmen følger grunntrekkene i historien fra 1206 hvor Inga fra Varteig kommer med kongssønnen til Lillehammer og får hjelp til å få sønnen til sikkerhet i Nidaros.

Det er ikke så mye vi vet om denne flukten, så for at det skulle bli en kinofilm på en time og 39 minutter, så måtte det spinnes en historie rundt dette. Og siden filmen skal lanseres i utlandet, er det valgt effekter som er fremmed for en nordmann som kjenner fjellene mellom Lillehammer og Rena. Det blir litt spesielt når skikjøring i løssnø i vestlandske fjell blir lagt inn i filmens handling. Det blir omgivelser som lite minner om terrenget over Raufjellet og Midtfjellet på vei til Rena..

Det er blitt en film med mange tøffe scener, mye lyd og mye spenning. Filmen må vurderes som en spenningsfilm og ikke som en "historisk riktig" film. Og på de premissene blir den vurdert som en god film. 


Over_fjellet_640pix_Hivju_Oftebro.jpg
Skiløpere: Flukten starter med ski på beina. Hestene må gi seg når birkebeinerne Torstein Skevla (Kristofer Hivju) og Skjervald Skrukka (Jakob Oftebro) begir seg ut i dyp snø med kongssønnen på ryggen. Så langt er det i trå med historien om flukten. Men etter hvert blir det mindre langrenn og mer fart og spenning med hester og fantastiske scener med løssnøkjøring på ski. (Promobilde)

Ane_Ulimoen_Øverli_Inga_Thea_Sofie_Loch_Næss_Kristin_A20G0453.jpg
Inga og Kristin: Det er mannfolk som preger Birkebeinerfilmen med røffe slagscener og vill kjøring med hest. Men noen kvinner var med. Her forteller Ane Ulimoen Øverli (t.v.) og Thea Sofie Loch Næss om filmen før Birkenarrangørens filmvisning startet. (Foto: Kjell Vigestad)


Inga fra Varteig, som har gitt navn til Ingalåmi, skirennet for kvinner i Birkebeineruka, har en liten, men viktig rolle som mor til kongesønnen Håkon. Og unge Kristin Sverresdatter møter vi innendørs i intriger i Sverresborg i Nidaros. Mens de tøffe mannfolka glimret med sitt fravær i Colosseum denne dagen, så stilte kvinnene i filmen opp. Ane Ulimoen Øverli, som spiller rollen som Inga, og Thea Sofie Loch Næss, som Kristin Sverresdatter, fortalte fra innspillingen av filmen.

Næss fortalte at innendørsscenene ble tatt opp i Ungarn for to år siden da hun var 17, og siden har opptakene av utendørsscenene gått sin gang på Lillehammer og i vestlandske fjell uten henne. Hun var derfor ekstra spent på dagens visning siden hun egentlig ikke visste så mye om helheten av filmen.


Kristofer_Hivju_med_oeks_Birkebeinerne_640pix.jpg
Filmens tøffeste: Kristofer Hivju, som også spiller i Games of Thrones, er filmens store actionhelt som overlever det meste i filmen. (Promobilde)

Birkebeinerne_på_Ski_over_Fjeldet_med_Kongsbarnet_640.jpg
Originalen: "Birkebeinerne" som ble malt av Knud Bergslien i 1869. Et bilde som har aktualisert historien om Birkebeinerne som reddet kongssønnen i moderne tid. Det er et maleri som har vært til inspirasjon for de som startet opp det første Birkebeinerrennet i 1932,