Arrangøren har arbeidet i hele natt med løypa, men forholdene var slik at det ikke er forsvarlig å sende deltakerne ut i løypa.

Deltakerne på vei til Rena med buss fikk først beskjed om utsettelse en time. Etter hvert som det klikket inn melding om avlysning forandret stemningen i bussen seg fra forventning til mer avslappet holdning og galgenhumor.

Sportsjef Sølvi Amundsen Aas forteller til NRK at det var en tung beslutning å ta, men det var en riktig beslutning å ta av hensyn til løpernes sikkerhet.

Aktiviteten på Facebook er økende med mange kommentarer.

Pressemelding fra Birken lørdag kveld:

Det har vært en lang og tung Birkebeinerdag. Vi startet i natt med å  overvåke værsituasjonen time for time sammen med Metrologisk Institutt  og løypeteamet vårt, som var på ulike steder i fjellet. Vi utsatte starten en time for å se om vinden løyet, men kl. 07.30 tok vi beslutningen om å avlyse Birkebeinerrennet 2014.

På det tidspunktet kunne ikke løypekjørere på fjellet gå ut av løypemaskinene på grunn av sterk vind og storm i kastene. Rennledelsen konkluderte med at det var uforsvarlig å starte rennet og sende 17.000 deltakere over fjellet. Det var heller ikke forsvarlig å sende egne funksjonærer til matstasjoner og sanitetsposter ute i løypa.

Rapporten fra meteorologen sa at vinden ikke ville avta så mye og så raskt at det var grunnlag for å konkludere med at rennet kunne starte. Politiets representant var helt klar på at det under rådende værforhold ikke var forsvarlig å sende tusentalls løpere innover i fjellet.

Av hensyn til løpernes sikkerhet ble rennet derfor avlyst.

Det var en svært tung og tøff avgjørelse, men sportssjef Sølvi Amundsen Ass sammen med nasjonal teknisk delegert, Geir Mauseth, sier at de er helt sikker på at beslutningen var riktig under de rådende forholdene som ble lagt til grunn da avgjørelsen ble tatt. 

Transport av deltakere fra Rena
Transporten av deltakerne fra Rena gikk bra. Mange var fortsatt på sine lagbusser og kunne returnere raskt.  Vi satte også inn ekstra skyttelbusser for å frakte deltakere tilbake til Hamar, Lillehammer og Oslo.

Refusjon
Ved avlysning pga vær-/klimatiske forhold refunderes ikke startkontingent, transport og overnattingskostnader. 

Historie
I år skulle det 77. Birkebeinerrennet vært arrangert. Rennet ble avlyst i krigsårene 1941-1945 samt i 1948 pga uenighet mellom eierklubbene. Rennet ble også avbrutt i 2007 på grunn av vind.

NRK Hedmark-Oppland: Birkebeinerrennet avlyst

Les Bakkerolfens blogg: Birken på godt og vondt

Aukland: Helt feil å avlyse!

Erling Jevne: Uenig i at Birken ble avlyst


Pressekonferanse med sportsjef Sølvi Amundsen Aas!