Toppbildet: Fra John Henry Strupstads Facebookside der han skriver: - Done! Ultravasan. Et slit, en liten sprekk og en tapt spurt legger ingen demper på stemninga. 3. plass til Kjersti og 5. plass på meg!

Se også tidligere reportasje på kondis.no: Jonas Buud vant Ultravasan, Gloria Vinstedt vant 45 km

Fra starten klokka 5 på morgenen... 90 kilometer til mål, maxtid 15 timer (arrangørfoto).

Risa på tredjeplass
Hermansen og Strupstad på de neste plassene

Storfavoritten Jonas Buud ledet fra start til mål og vant UltraVasan 90 km, men litt bak var det mange norske løpere som satte sitt preg på løpet. John Henry Strupstad var lenge best av de norske foran Didrik Hermansen og Jarle Risa. I mål var rekkefølgen omvendt, men det skilte ikke mye mellom de norske gutta som løp inn til tredje, fjerde og femte plass. Alle er jo på det norske laget til VM 100 kilometer senere i pr, og fikk en flott gjennomkjøring i terrenget mellom Sälen og Mora.

Herrepallen etter 90 km med tredjemann Jarle Risa til høyre for Buud og engelskmannen Steven Way som ble nummer to på den andre siden (foto: Didrik Hermansen)

Bak den beste trioen vår kom et ytterligere fire mann i topp 25; Den sterke skiløperen Anders Myrland kom på 10. plass og 24-timersspesialist Bjørn Tore Kronen Taranger ble nr 16. O-løper Ivar Haugen ble nr 21 og superveteran Egil Skarpsno løp inn til 25. plass.

Bjørn Tore har blogget fra løpet: Ultravasan 90 km! Oppturer & nedturer.

Tidligere UltraVasakonge Egil Skarpsno:

Når det gjelder Egil Skarpsno har han deltatt flere ganger tidligere, i 2002, 2003, 2004 og 2005. Den gang kalte man konkurransen for Vasastafetten single - men det er jo akkurat som nå med stafett og single løpere side om side. Egil var en selvskreven vinner den gangen, med 6:59 som bestetid fra 2005 - før stiene og "trespongene" (plankesti i myr) var tilrettelagt som nå. På bildet ser vi Egil med 2005-kransen.

På Facebook skriver 51-åringen: - Ultravasan ble en flott opplevelse! Målet mitt var å forsøke å løpe under åtte timer. Det ble 7.42, klasseseier og 25.plass totalt og det er jeg veldig godt fornøyd med.

Nytt prøveløp i 2010 - aller første UltraVasan løp i 1992
Løpene i 2002-2005 er hverken de siste eller første forsøkene på å dra i gang ultraløp i forbindelse med Vasastafetten. For fem år siden var et 20-talls løpere invitert til å løpe hele traseen, blant dem Geir Frykholm som den gangen løp hele turen sammen med sin danske venn (den gang bosatt i Norge) John Christensen - og denne duoen holdt sammen også i årets løp.

Illustrasjon.jpgMindre kjent er kanskje det første kjente UltraVasan fra 1992. I tidsskriftet "Vasalöparen" nr 7 fra 1992 kan vi lese om noen karer fra Sørbråten IL som arrangerte sin egen konkurranse i "Fäders spår" - der tre av fem løpere kom til mål, med Kolbjørn Håkonsen som vinner på 9:32:28 i ei løype som var betydelig bløtere enn årets spår.

En som måtte gi seg etter 75 kilometer var John Arild Holter, men i år fikk 51-åringen revansj 22 år etter da han fullførte på 9.28.38.

Første del av reportasjen fra 1992
Andre del av reportasjen fra 1992

Finishertrøya som 57 norske løpere kan ta på seg ved neste skryteanledning (foto: Bjørn Tore Taranger).

Margrethe Løgavlen på 5. plass

Margrethe Løgavlen har slitt med en del skader i mange år, men klarer seg nå åpenbart bedre i terrenget enn på asfalt. I fjor løp hun inn til en flott 2. plass i den franske EcoTrail-løpet. Nå ble det 5. plass i UltraVasans 90 kilometer etter et bra disponert løp der hun var på 10. plass ved første matstasjon i Smågan - og deretter løp seg opp hele veien.

Bak Margrethe fulgte Mari Guin opp med en fin 8. plass, en plass hun hadde hele veien. Cathrine Holme løp seg sterkt opp fra en 37. plass i Smågan til en 14. plass i mål.