Toppbildet: Live Solheimdal løper inn til seier i Nederland. (Foto: Erik van Leewen)

Norge har benyttet denne invitasjonen til å delta i Warandecross med løpere som er aktuelle for deltakelse i EM i terrengløp. Det er en slags siste kvalifisering før EM 14. desember. Totalt 9 norske løpere deltok søndag og 7 av dem kom til mål.

Dette var i første rekke Live Solheimsdals store dag. Hun ble vraket til nordisk mesterskap i Finland for 14 dager siden. Søndag fikk hun en solid revansje, og stiller Norge lag i EM i Bulgaria, så er hun soleklar på laget. Hun løp 30 sekunder fortere i Tilburg i år enn i fjor. Live mente at forholdene var omtrent de samme i år som i fjor.

I fjorårets EM i terrengløp for junior ble hun nest beste norske løper med en 38. plass av 107 deltakere. Både i Tilburg og i EM er distansen ca. 4 km. Med 30 sekunder bedre tid i EM i fjor, ville Live blitt nr. 6.

Elisabeth Angell Bergh, som har hatt en kjempesesong i år, ble nr. 2 i Tilburg 10 sekunder bak Live. Både i Furumomila og i NM i terrengløp i oktober var Elisabeth klart foran Live, som nå ser ut til å ha funnet formen.

Det var bare fire sekunder som skilte den norske trioen Magnus Pettersen, Sigurd Skjeseth og Stian Bekkevoll på juniorens 6,2 km da de plasserte seg som nummer 10, 12 og 13 i det sterke feltet. Den nordiske mesteren i terrengløp i Finland for 14 dager siden, Kristian Tjørnhom, tråkket dessverre over og måtte gi seg underveis. Han lå godt plassert i feltet da uhellet skjedde. Han er ett av våre håp i EM i Bulgaria i desember. Vi får håpe at skaden blir fort leget.

Sindre Løchting løp 10 km på 32.28 og ble med det 36. mann på seniorenes 10 km og nr. 6 i klasse U23.  Erik Richenberg ble nr. 13 på 2,5 km. Der stilte også Andreas Roth, som led samme skjebne som Kristian Tjønhom og tråkket over underveis og måtte bryte etter en god åpning. Han og Erik kom direkte fra tre uker med høydetrening i USA.

Dette var 56. utgaven av løpet som startet opp i 1956. Løpet ble ikke arrangert i 1966, 1968 og 1971. Bare i seniorklassen for menn deltok det i år toppløpere fra 15 land i Europa. Tidligere hadde de også med de aller beste i verden. Blant annet har Kenenisa Bekele, Yobes Ondieki og Tegla Loroupe løpt terrengløp i Tilburg. Bekele holder fortsatt to verdensrekorder mens Ondieki var den første i verden som løp under 27 minutter på 10.000 m (på Bislett) og Loroupe var den som slettet Ingrid Kristiansens verdensrekord på maraton.

Løpets nettsider
Løpets facebook-side
Flere bilder på NFIF's facebookside
Blom, Fløystad og Tjørnhom ble nordiske mestere i terrengløp

EM i terrengløp går i år i Borovets i Bulgaria søndag 14. desember. Det er et skisted ca. 1300 moh. Vi får håpe at det ikke er snø der når mesterrskapet skal arrangeres. I Budapest i 2012, da Henrik Ingebrigtsen vant U23-klassen, gikk løpet med snø og is som underlag.

110 deltakere

Frontløper: Live Solheimdal er aldri redd for å dra feltet. Her har hun gått direkte i tet og ristet etter hvert av seg alle de andre. og vant med god margin. Elisabeth Angell Berg ser vi i Haugesunds svarte drakt på en femteplass. (Foto hentet fra Tweets til friidrett.no).