Toppbilde:  Seierspallen for kvinner med Jessica Gunnarson, Heid Pharo og Marit Haslie
 
Falsenløpet - Årungenrundt 2014 var i år avslutningsaktiviteten på Ås kommune/NMBU sin Freskuke og det ble en fantastisk avslutning på årets folkhelsesatsing i Ås. Været er alltid strålende på Årungen Rundt og løpere i alle aldre og på alle nivåer koste seg i den vakre NMBU-parken.  
 
Innspurt_Barneloepet_600m_640.jpg
Innspurt Barneløpet
 
Størst løpsglede var det som vanlig i den yngste klassen. Totalt 74 barn i alderen 0-6 år deltok i år i Andedammenrundt. Her var det full innsats fra oppvarming og til lenge etter målstreken var passert. 
 
Barn i alderen 7-9 år fikk prøve seg på en litt lenger løype på ca 600m-løpet. Her er det flere innbitte ansikter og enda større innsats. Løperne brukte 2-3 minutter på løypa, så det var ingenting å si på farten på dagens yngre løpere. Og etter målgang var det mange stolte løpere å se med medalje rundt halsen og vaffel i hendene. 
 
Spurtoppgjoer_ungdomsloep_Nils_Tveite_Robert_Axelsson_640.jpgSpurtoppgjør i Ungdomsløpet med Nils Tveite og Robert Axelsson
 
Ungdomsløpet for regionens løpere
2,5 km-løpet for ungdom (9-16 år) har etablert seg som et utfordrene løp for ungdom i regionen, og  i år hadde løpere fra store deler av Akershus og enkelte løpere fra Oslo  funnet ut at de skulle ta turen for å utfordre Ås-løperne på hjemmebane. Med klassevinnre fra Ski, Oppegård, Ås og Nesodden tyder det på at det er mye bra løpsaktivitet i området. Og hvis en tar seg bryet med å sammenligne løpernes tider fra i fjor med tidene for i år ser en at flere har trent godt det siste året, flere har senket sine tider med oppmot 1 minutt, det er mye når løpet ikke tar mer enn ca. 10 minutter! Nils Tveite fra Ås spurtslo Oskar Axelsson fra Oppegård, begge to kom under 9 minutter på denne tøffe 2,5km løypa. Det er mange voksne som vil slite med å holde følge med disse gutta!
 
Sterkt kvinnefelt
Årets hovedløp på 10,5 km kolliderte desverre i år både med Frogn på langs og et løp i Vestby, at det da er tilnærmet like mange på startstreken i år som i fjor er veldig bra! Og ikke bare var det et stort startfelt, det var også et meget bra felt. Blant damene var det på forhånd varlset revansjoppgjør mellom fjorårsvinner Marit Haslie og løyperekordholder Jorunn Rekkedal. I tillegg til disse to som ifjor hadde en spennende duell var også Heidi Dietrichson Pharo fra Bøler og Jessica Gunnarsson fra Vidar på startstreken. Heidi hadde tydeligvis skumle planer om å gi tidligere Årungenrundt vinnere skikkelig kamp, og gikk hardt ut fra start. Ved vending i nordenden av Årungen hadde hun opparbeidet seg en luke  på 11 sekunder på Jessica og 25 sekunder på Marit, men målgang er I NMBU parken og ikke ved nordende av Årungen, det er mange som har brent seg på å åpne for hardt, da er bakkene tilbake opp fra Årungen lange og harde. Men Heidi holdt imponerende unna og hadde mye å spa på med mot slutten av løpet. Ved målgang ble hun klokket inn på tiden 38.03. Noe som er en forbedring av Jorunn Rekkedal sin legendariske løyperekord med 10 sekunder. Også Jessica kom seg under 40 minutter som 3 jente gjennom løpets historie!.
 
Jorunn_Rekkedal_tidligere_rekordholder_AArungen_Rundt_640.jpgTidligere løyperekordholder Jorunn Rekkedal måtte gå ned fra toppen etter å ha mistet løyperekorden.
 
 
 
Seierspall_menn_640_DSC_4371.jpgSeierspall menn:  Øystein Mørk, Håvard Solberg og Mads Bigum Johansen
 
Sterke navn også i herreklassen
Også i herreklassen var det mange sterke navn på startstreken, Mads Bigum Johansen fra Tjalve var på plass for å forsvare fjorårsseieren. Han var litt usikker på formen etter å ha vært forkjølet siste uke. I tillegg til Mads stilte også Håvard Solberg fra Ski og Øystein Mørk på startstreken for å kjempe om førsteplassen. Og det viste seg raskt at det var disse tre kampen skulle stå mellom. Ved vending i nordenden av Årungen tauet Mads på de to andre løperne og de hadde opparbeidet seg en solid luke til Pål Asbjørn Kullerud og Martin Hansen som fulgte på de neste plassene. Alt tydet på en hard kamp helt til mål og praten i målområdet gikk om at den rekorden til Reidar Næss fra 1956 (!) stod i fare for å ryke.  
 
Trioen fortsatte hardkjøret sørover langs Årungen og inn i bakkene oppover mot NMBU-parken, ved 9,5 km kjente Mads at forkjølelse ikke er den beste oppladning og da Håvard Solberg satte inn et støt klarte han ikke å svare. Øystein hadde mer igjen og bet seg fast i ryggen på Håvard, inn i NMBU parken fikke Håvard noen meter og i mål skilte det 6 sekunder! Og mest imponerende av alt så kom begge løperne inn foran den gamle rekordren på 35.25. Siden gjenoppstandelsen av løpet i 2010 så har ingen løpere vært under 36 minutter, i år kom tre løpere under denne magiske grensen. Vinnertiden til Håvard Solberg på 35.06 er sterk. Vi håper flere sterke løpere får lyst til å prøve seg på denne rekorden til neste år!. Også fjorårsvinner Mads kan være godt fonøyd med innsatsen, forbedring av persen med 47 sekunder er rått!
 
Klassevinner_75__79_aar_Leif_Hagen_640.jpgLeif Hagen ekdstemann i Årrungen Rundt.
 
Eldste mann i feltet var Leif Hagen som stilte i klassen 75-79 år, Leif vil gjerne se flere godt voksne på startstreken og at han garantert kommer tilbake neste år, så sant han er skadefri. Men selvom han var eldst var han desidert ikke siste mann i fletet, tiden   tiden 1 time og 6 minuttter tyder på mye god trening gjennom en lang idrettskarriere. Det er nok mange langt yngre der ute som sliter med å holde følge!
 
Det er tydlig at Årungenrundt har etablert seg som et løp der løpere kommer tilbake for å gjenta tidligere suksesser eller for å revansjere tidligere tap. Vi håper selvsagt å se et like sterkt, om ikke sterkere, startfelt også i 2015. 
 
Bak de raskeste ble det utkjempet mange interne og personlige dueller. Årungenrundt er ikke blant de letteste løypene, med enkelte kneiker og en lang sugende avslutning, noe mange fikk kjenne på veien tilbake til NMBU-parken, men med målgang og folkeliv i vakre omgivelser, glemmes slikt ubehag fort. 
 
I tillegg til de som tok i alt de hadde rundt Årungen, var det også en stor gjeng som tok turen rundt som en turmarsj. Disse deltagerne fikk nok med seg mer av naturen og den lokalhistoriske informasjonen som var satt opp rundt løypa enn de som kjempet med syra og maxpuls.
 
Totalt var det ca 300 deltagere som tok turen til NMBU-parken i forbindelse med Årungenrundt 2014. Mange mener at dette er løpet i Norge med den vakreste arenaen!
 
RESULTATER 
Flere bilder finner du på Østlandets blad