Toppbildet: Mona og Leif - de to lengst til høyre - på en treningstur Romeriksåsen på langs høsten 2013 (foto: Olav Engen).

Ifølge Mona Kjeldsberg kan leger for lite om effekten av fysisk aktivitet, og de er ikke flinke nok til å vektlegge fysisk aktivitet som behandling.
 

Mona Kjeldsberg om fastleger.jpg«Exercise is medicine!»

– Fastlegene må i større grad veilede pasienter til å bli mer fysisk aktive, sier Mona Kjeldsberg. For første gang kunne leger melde seg på fysisk aktivitet som tellende kurs under Primærmedisinske uke.

– Målet med kurset er å motivere helsepersonell til å bruke fysisk aktivitet i behandlingen, og i felleskap finne løsninger til hvordan dette kan gjøres i praksis, sier initiativtaker og kursleder Mona Kjeldsberg. Også helsesekretærer, ernæringsfysiologer og fysioterapeuter deltok på kurset.

Fra sofagris til ultraløper

Leif Abrahamsen var invitert til å fortelle sin personlige historie om hvordan trening endret helsen hans. To dager før kurset løp Leif et såkalt ultraløp på 90 kilometer. Det skulle man ikke trodd om man hadde truffet ham for fem år siden, ifølge ham selv. Fra å være en mann med helseproblemer på grunn av usunn livsstil, har Abrahamsen funnet en ny medisin: løping.

Hele artikkelen kan du lese i "Tidsskrift for Den norske legeforening" 1-2015.