Ingressbildet: Fra starten på 5 km. (Foto: Stine Skog Hansen/Tjøme Løpeklubb)

Skjærgårdsløpet hadde sin debut på Verdens Ende i 2012, og etter en liten "svipptur" innom Tjøme sentrum i 2013 og en pause i 2014, var arrangementet tilbake på sørspissen av øya. Løypene var nye med vesentlig større innslag av sti og grusvei enn i 2012, og endelsen "Verdens Ende" er lagt til for å stedsfastsette løpet, samt skille det fra orienteringsløpet med samme navn. Målgang var ved Vippefyret med den spektakulære havutsikten mot Færder fyr og Danmark. Premieutdelingen ble gjennomført på "1000-årsstedet" med medaljer og gavepremier.

Det er Tjøme Løpeklubb (som feiret 1-årsjubileum fredag 12.juni) som har overtatt arrangementet fra Skjærgårdsklinikken på Tjøme, men nå, som da, var det Petter Elvestad som var løpsleder.

Elvestad var strålende fornøyd med gjennomføringen og kan melde om 77 startende deltakere på 5 og 10 km, samt rundt 20 barn i barneløpet. Totalt rundt 100 entusiastiske løpere, store som små. Gode løpstider og ingen skader eller uhell. I målområdet etterpå virket både deltakere og publikum fornøyd med dagen.

Barneløp, 5 km og 10 km

Etter at barna hadde løpt ca 400 meter og fått sine velfortjente medaljer ved målgang var det 5 km-løperne sin tur. Forhåndsfavoritt var nok den lovende skiskytterjunioren Benjamin Haukedal Skaaheim fra Skoppum IL og NTG/Geilo. Det ble meldt om flere lokale løpere som gledet seg til å måle krefter med unggutten. Etter 5 tøffe kilometer var det favoritten Skaaheim som var sterkest, og han løp i mål på tiden 18:52. Nærmest Skaaheim fulgte to lokale løpere. Andreplassen gikk til 13 år gamle Joakim Skadal (fyller 14 i juli) på imponerende 19:43, noe som holdt til en solid seier i klasse G12-16. Fem sekunder bak Joakim fulgte pappa Thomas Skadal på 19:48. Gode tider etter blant annet en snau kilometer på krevende skogsunderlag, samt sterk motvind siste halvdel av løypa.

Kvinneklassen ble vunnet av Maren Elise Bonsaksen fra Tjøme Løpeklubb på 22:07 foran Jenny Søderlind på 25:20. Jenny løp for øvrig i klasse J12-16 og ble dermed vinner av den yngste klassen for jenter/kvinner. Eneste deltaker i M50+ var 68 år gamle Arne Danielsen fra Tønsbergjoggen, men han gjorde det til gjengjeld knallgodt og løp på pene 24:09. Klasse K50+ ble vunnet av Jeanette Tranberg fra Tjøme Løpeklubb.

På 10 km var det mer uvisst før start hvem som ville stikke av med topplasseringen. Løypa er forholdsvis kupert og store deler går på sti og grusvei. Et parti på snaue 500 meter med nylagt sand/grus gjorde ikke forholdene lettere. I mål var det Petter Sunde Andresen som kunne juble for seier. Tiden 37:54 er meget sterk, løypa og forholdene tatt i betraktning. Ikke så veldig langt bak Sunde Andresen kom John Frisli Jahre fra Tjøme Løpeklubb på 38:12. Ca minuttet bak Frisli Jahre fulgte David Treffen fra NMBUI på 39:09.

I kvinneklassen ble det til slutt Kristine Wibstad fra Drammen som vant etter en jevn duell med Beathe Skog Hansen fra Tjøme Løpeklubb. De to løp sammen hele veien og byttet på å dra. De siste 300 meterne ut mot 1000-årsstedet var det Wibstad som var sterkest og dro i land seieren.

Klasse M50+ ble vunnet av Tor Treffen på 39:32, noe som holdt til en sterk 4.plass totalt. K50+ ble vunnet av evigunge Kirsti M. Johnsen fra Tønsberg Friidrettsklubb på 48:18, 3.plass totalt blant kvinnene.

I klassene G/J12-16 var det kun én deltaker, Bing Kristiansen som løp på 47:09.

Arrangøren ønsket denne gang å ha et enkelt, uhøytidelig løp med lav startkontingent, og dermed ble det manuell tidtaking og begrensning på antall deltakere. Også litt med tanke på å teste ut kapasiteten på de nye løypene som går stedvis på smal sti. Neste år ønsker man allikevel at flere skal få oppleve den gode stemningen og de fine løypene så da satser løpsleder Elvestad på elektronisk tidtaking og rekordhøy deltakelse.

Klassevise resultater

Bilder fra løpet finner du nedenfor. (Alle foto: Stine Skog Hansen/Tjøme Løpeklubb)
(Flere bilder på arrangørens nettsider)

Dagen startet med barneløp kl 12.00.

Dagens vinner på 5 km - Benjamin Haukedal Skaaheim.

Joakim Skadal, vinner av klasse G12-16 på 5 km, og 2.plass totalt.

Maren Bonsaksen vant 5 km for kvinner.

Petter Sunde Andresen vant 10 km på 37:54.

2.plassen på 10 km gikk til John Frisli Jahre. Tid: 38:12. Etter løpet var han strålende fornøyd med tiden som er ny personlig rekord på 10 km. Han skrøt også av arrangementet for bra organisering, bra løypemerking og generelt god stemning blant løpere og publikum.

En annen fornøyd deltaker var Bjørn Skotte, forfatter av bloggen OverKroppen - et nettsted for fysisk og mental trening. Skotte hadde tatt turen fra Tønsberg for å løpe 10 km. Det endte med ny pers på 41:20 og en flott 7.plass i den relativt omfattende klassen M17-49. Han syntes arrangøren hadde lyktes med å skape et fint arrangement og lover å komme tilbake til neste år. Målet for sesongen er å løpe mila på under 40 minutter.

Kristine Wibstad - seierskvinnen på 10 km.

Kirsti M. Johnsen, Tønsberg Friidrettsklubb, vant klasse K50+ på 10 km.

Premieutdeling - Thomas Skadal får medalje og premie for sin 2.plass i klasse M17-49 på 5 km.

Beathe Skog Hansen får velfortjent premie av løpsleder Petter Elvestad etter sin 2.plass på 10 km.

Vippefyret på Verdens Ende. Målgang var opp bakken vi ser i forkant av vippefyret.