I følge det europeiske forbundets nettsider er Henrik Ingebrigtsen storfavoritt til U23-gullet i Beograd. Norge stiller med ytterligere to som vil være med å kjempe helt i toppen: Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas.

Du kan lese hele artikkelen om Henrik på det europeiske friidrettsforbundets EM-sider.

Henrik er seg selv lik. Til TV2 sier han: - De skal stå tidlig opp de som skal slå meg!

– Jeg er jo tittelforsvarer, og jeg er ikke dårligere enn i fjor. Jeg har ikke gullet i lomma, men jeg kan se medaljen, for å si det sånn, ler han. Se og hør Henrik på TV2s nettsider.

Les også:
Aftenbladet: Pappa Gjert sier Henrik er sjanseløs om det blir bløte løyper
Åndalsnes avis: Vil kjempe om medalje, sier Karoline B Grøvdal, som er i god form foran EM
Det europeiske friidrettsforbundets sider: Mange nyheter

Les også fjorårets EM-reportasje med EM-gull til Henrik Ingebrigtsen og 4. plass for U23-lag 

For Kondis og kondis.no i Beograd: Kjell Vigestad 

Programmet for EM søndag 8. desember og det norske laget:

Start kl. 10.00:

Jenter U20
Heidi Mårtensson, Modum FIK
Aurora Dybedokken, Tyrving
Kristine Helle, IK Tjalve
Live Solheimdal, Steinkjer
Elisabeth Angell Bergh, Haugesund

Start kl. 10.43:

Gutter U20
Ingen norske deltakere

Start kl. 11.30:

Kvinner U23
Ingen norske deltakere

Start kl. 12.19:

Menn U23
Henrik Ingebrigtsen, Sandnes
Ørjan Grønnevig, Spirit Stavanger
Vegard Ølstad, Ren Eng
Marius Vedvik, Gular
Johan Bugge, Eidsvåg

Start kl. 13.12:

Kvinner senior
Karoline Bjerkeli Grøvdal, SK Vidar

Start kl. 14.09:

Menn senior:
Sindre Buraas, SK Vidar

Her kan du følge TV-sending live fra Beograd

NRK sender sammendrag fra EM søndag fra kl. 17.00 - 17.30 på NRK1.

Resultater kommer her

Løypekart - runder på 1500 m (gul) og 500 m (orange)

Arenaplan_EM2013_terrengloep.jpg
Loeypelengder_EM2013_terrengloep.jpg


Dagen før dagen

U23-test_av_startspor_A20G7373.jpg
Norske håp: Mens Henrik Ingebrigtsen og Marius Vedvik satt på flyet fra Oslo til Beograd i morgentimene lørdag, var resten av U23-laget ute i Vennskapsparken og sjekket EM-løypa. U23-laget ble i fjor nummer fire i lagkonkurransen og får dermed en av de midterste startbåsene med kortest vei til første sving i søndagens EM.

Skotter_A20G7245.jpg
Kaldt og surt: Storbritannia er nr. 1 i Europa i terrengløping, og Skotland arrangerer et meget prestisjefylt terrengløp i Ediburgh 11. januar med verdens beste løpere på plass. De beste fra EM danner det europeiske laget i konkurransen. Skotlands utsendte representanter har varme luer, men de fryser nok litt på leggene i den skikkelig sure og kalde vinden og rundt null grader?

Heidi_og_Kristine_og_tsjekkia_A20G7251.jpgLøypetest: Heidi Mårtensson og Kristine Helle (med V-regn) sjekker ut forholdene i EM-løypa. Løperen til høyre har også norske farger, men er fra Tsjekkia.

Spansk_og_norsk_A20G7284.jpg
Litt norsk: Med norsk ørevarmer så ble det litt mer norske farger i EM-løypa. Men denne spanske jenta må få snudd ørevarmeren så det norske flagget ikke er opp-ned.

EM med 567 deltakere fra 36 land
De store nasjonene er Storbritannia og Italia som stiller full tropp med 36 løpere. Frankrike med 34 løpere pluss Portugal, Spania og vertslandet Serbia stiller lag i alle de seks klassene. Tyskland, Irland og Tyrkia stiller også store tropper. Danskene stiller med flest løpere blant de nordiske landene med 18.

Tyske_norske_bak_A20G7306.jpg
Tett med løpere: Med over 500 løpere som tester ut løypa i løpet av to formiddagstimer lørdag, så blir tett i tett og en god blanding av landslagsdrakter å se. Første fire tyske jenter og rett bak to norske, Elisabeth Angell Bergh og Aurora Dybedokken (tv).

Foran EM i terrengløp
9 av Norges EM-tropp på 12 løpere kom til Beograd fredag kveld. Henrik Ingebrigtsen og Marius Vedvik nådde ikke avgangen fra Gardermoen på grunn av innstilte fly på Vestlandet. De kommer etter med fly i dag sammen med Karoline Bjerkeli Grøvdal, som hadde planlagt å reise ned lørdag.

De norske løperne ble møtt av sludd og rundt null grader ved ankomst. Likevel tok Sindre Buraas og de tre guttene på det norske U23-laget en lett joggetur ut i mørket før middagen.

Alle de norske utenom de norske U20-jentene er optimistiske. De unge jentene er mer nøkterne. Vår nordiske terrengmester i klassen, Heidi Mårtensson, har slitt med feber og forkjølelse etter gullet på Island for fire uker siden. - Det har blitt fem dager helt uten trening, sier Heidi og ser litt skeptisk ut.

Jentene mener at både Sverige og Finland kan slå dem. Og selvsagt Storbritannia, som er storfavoritter. Og sikkert noen nasjoner til.

Fredag på EM-hotellet

Mennn_og_jenter19_A20G7235.jpg
Godt kledde gutter: Fra venstre Johan Bugge, Vegard Ølstad, Sindre Buraas og Ørjan Grønnevig etter løpeturen ved ankomsten til hotellet. Live Solheimdal og Elisabeth Angell Bergh fra U20-laget stiller rene og pene foran.

Jenter19-laget_resten_A20G7243.jpg
Resten av U20-jentene: Fra venstre Kristine Helle, Heidi Mårtensson og Aurora Dybedokken.

Liten norsk tropp
Norge dominerte det nordiske terrengmesterskapet på Island. Likevel har friidrettsforbundet bare sett seg råd til å sende 6 av løperne fra mesterskapet på Island til EM. I tillegg er de to lagene Norge stiller med, jenter U20 og menn U23, blitt supplert med to løpere hver.

Henrik Ingebrigtsen, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas var på treningsleir i USA mens det var nordisk mesterskap. Hadde de også deltatt der, ville Norge gjort rent bord og vunnet alle de individuelle titlene og lagmesterskapene. Nå ble det istedenfor fire gull og fire sølv på Norge.

Etter forbundets uttakskriterier vedtatt i januar 2013 ville medaljevinnere i nordisk mesterskap lagt godt an til en EM-tur. Men friidrettsforbundet har brukt mer penger en budsjettert i år, og allerede i sommer ble det klart at det måtte strammes inn om regnskapet skulle komme i balanse i 2013. Derfor ble innstillingen på EM-uttak fra fagansvarlig for lange løp barbert noe av ledelsen i forbundet. Så det sitter noen hjemme i Norge som hadde trodd på en EM-tur.

Danmark stiller med 22 deltakere i Beograd og Sverige med 13. Åtte norske deltakere, som ikke er med i EM, løp fortere i nordisk mesterskap enn danske og svenske løpere som er på plass i Beograd.

Er det så mindre penger i norsk friidrett enn i dansk og svensk? Nei, på ingen måte. Men de brukes annerledes. Storebror i nordisk friidrett, Sverige, hadde 39 millioner svenske kroner i inntekter i 2012. Det er 13 millioner mindre enn i 2009. Norges Friidrettsforbund hadde 42 millioner kroner i inntekter i 2012 mens Danmark hadde bare 10 millioner danske kroner til disposisjon.

Men nå har Norge de beste løperne både i nordisk mesterskap og i EM. Så det er ikke uten videre grunn til kritikk av NFIF. Det er stagnasjon i sponsormarkedet. Derfor er friidrettsforbundet på jakt etter "nye" inntektskilder. Engangslisensen i mosjonsløp er et av tiltakene til NFIF for fortsatt økte inntekter slik at de kan slippe slike tøffe prioriteringer som i uttaket til årets  EM i Beograd.


Elvebyen Beograd

Elvebyen_Beograd_A20G7218.jpg
Elver møtes: Vi ser her elven Sava, som øverst på bildet møter Donau. Arena for EM i terrengløp ligger i Vennskapsparken. Den ligger ca. 500 meter fra elvebredden og er en del av parken vi ser til venstre på bildet.

Haandball-VM_A20G7222.jpgEt EM og et VM: Beograd er nå preget av reklameplakater for EM i terrengløp og for VM i håndball. Så får vi se hvilket mesterskap som bringer mest gull hjem til Norge.