Den internasjonale sportsbegivenheten Sahara Marathon er initiert til støtte for Vest-Saharas selvstendighet fra okkupasjonslandet Marokko. Løpet arrangeres for 14. gang den 24. februar.


Presentasjon av deltakerne:

Jo Aastorp, 50 år, Sør-Trøndelag.
Løper maraton

Bjørg Øie Aastorp, 47 år, Sør-Trøndelag.
Skal løpe sin 4. maraton på to år. Hun er generelt glad i idrett og liker å være allsidig. Liker ski, sykkel, langrenn, løping og de fleste former for ballidrett. Hatt tatt Hardhausen for en tid tilbake og Birken-trippelen for fire år siden, samt flere løp og skirenn.

Etter å ha lest "verdens maratoner" falt Bjørg for beskrivelsen av Sahara Marathon. Dette virker så spennende, stedet, menneskene, solidaritetstanken.

Ingressbildet: Avreisen til Sahara Marathon fra T4 Aeroporto De Madrid Baraja. (Foto: privat)
 

Willy_Steinskog_ph.jpg
Willy Steinskog, 50 år, Rogaland. Foto privat: Fra Nordpolen Marathon.
Løper maraton.


Et utvalg fra merittlisten hans: Nordpolen Marathon i 2013, 3. plass. Expedisjon 63 Norge på Tvers, den første som gikk offisiell rute. Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, 2009. Akongagua, Amerikas høyeste fjell. Turen ble avbrutt på 6000 m.o.h. på grunn av orkan, 2012. Elbrus, Europas høyeste fjell, 2010. Lysefjorden Rundt. Uoffisielt løp på 12 mil og 7000 høydemeter.

Willy er arrangør av Ultramaratonløpet Lysefjorden Inn
Han skal løpe Antarktis Ice Marathon Races i nov. 2014.

Ultraløperen ser nå frem til løpet i Sahara. Beskjeden og med tanker på varmen, skriver han estimert tid til 4-5 timer.

Han ønsker å utfordre seg selv i forhold til løp av ikke-tradisjonell karakter som: varme, sand, kulde, terreng og høyder. Willys styrke ligger i utholdenhet.


Haakon_Lie_Romerike_6timers_2011_ph_foto-oddvar_IMG_7778.jpg
Håkon Lie, 22 år, Telemark. Foto: Oddvar Røsten, fra Romerike 6-timersløp 2011.

Løper maraton.

Har kun en maraton tidligere. Buenos Aires Marathon i 2012, med pers på 03:29:38. Løp Romerike 6-timers i 2011, fullførte Bislett 24-timers i 2013 og måtte kaste håndkleet 109 km ut i Xreid. Har gjennomført Hovden Skigymnas med full satsing på langrenn. Syklet Trondheim-Oslo, klatra til topps på Kilimanjaro, har vært med på ekspedisjon som var den første til å krysse Madagaskar fra vest til øst til fots og ved rafting, Har gått skirenn i Iran.

Det er eventyrlysten som trekker han til Sahara Marathon, et løp få nordmenn gjør. Ser frem til å oppleve en litt øde plass med en fysisk utfordringeer i et tøft og barskt område. Ser frem til å ta del i flytningers hverdagsliv, samt kunne hjelpe dem til et bedre liv. Det gjør denne turen rett og slett til en uslåelig kombinasjon!


elsebet_oien_ph.jpg
Elsebet Øien, 54 år, Nordland fylke. Foto: Privat

Skal løpe 10 km, har nylig begynt å trene regelmessig. Var konkurransesvømmer i ungdommen. Elsebet er intensivsykepleier med interesse for og utdannet til bistandsarbeid. Hun er godt kjent med forholdene i Vest-Sahara. Opptatt av solidaritetsarbeide.

Lone Lunemann Jørgensen, 25 år, Hordaland. 

Løper 10 km.

Mosjonisten har trent til 10 km. 60 min på asfalt/grusvei. Debutantløpet i Sahara blir en oppkjøring til halvmaraton under Bergen City Marathon i april.

Solidaritetsideen, og muligheten til å løpe i annet og utfordrende miljø enn Bergen, gav lyst til å delta i Sahara.

Fagforbundet og LO, som Lone er aktiv i, har bidratt til reisen økonomisk. I tillegg har Støttekomiteen for Vest-Sahara og et loppemarknad hun arrangerte, gitt ytterligere bidrag. Dette går til sosiale prosjekter i leirene og litt til medisiner og medisinsk utstyr som hun tar med i ryggsekken. Lone skal skrive en artikkel om turen når hun kommer hjem.

Haavard-Bo-2013-07-Australia-Outback-Marathon_ph.jpg
Håvard Bø, 38 år, Rogaland. Foto privat: Australia Autback (Uluru)

Løper maraton.

Har løpt mer enn 10 maraton. Bl.a. New York, Paris, Oslo og i Thailand, Australia Autback (Uluru), samt North Pole Marathon. Har syklet en del “kortere” sykkelrritt både MTB og landeveissykkel pluss Den store Styrkeprøven på 542 km.

Hårvard tar gjerne en utfordring og har gjort mange reiser og ekspedisjoner. Satser på å bli den første nordmann som fullfører Marathon Grand Slam (de syv kontinenter + Nordpolen), og har som mål å fullføre Antarctic Ice marathon i 2014.
 

Einar Bjørkaas Helle, 31 år, Akershus.

Løper maraton.

Debuterer med estimert tid på under 4 timer. Deltagelsen ble besluttet samme dag forhåndsomtalen ble lest på kondis.no . Einar ble trigget av både eventyrlyst og ønsket om å lære mer om konflikten i Vest-Sahara.

Emmy Karnerud, 37 år, Västra Götalands län, Sverige.
Løper maraton. Debutant. Har løpt 24 km terreng på 3:20. Har trent løping i 2,5 år.  Liker terrengløp og herlst 10 km. Pers på 10 km fra Sylvesterloppet på 48:50. Favorittløp: Tjurruset

Var påmeldt Sahara Marathon, som ble avlyst i fjor. Har vært tent på løpet siden da. Kombinasjonen av solidaritetsaktivitet og løping «är match made in heaven för mig :-)» Sier Emmy til Kondis.no.

Emmy har jobbet ideelt for Emmaus Björkå med snart tre år i styret. De jobber for å utrydde nødens årsaker. Først og fremst gjennom samarbeidsorganisasjoner i Palestina, Angola, Moçambique, Nicaragua, Vest-Sahara. Først og fremst med opinions- og opplysningsarbeid i Sverige.

Adina Forsström, 29 år, Västra Götalands län, Sverige.
Løper maraton.

Debutant.
Har 2:05 på halvmaraton og trener en gang i uken.

Det viktigste med gjennomføringen av SaharaMarathon for Adina er å rette fokus på Vest-Sahara og situasjonen i flyktningleirene.

Mosjonisten er medlem i foreningen Emmaus Björkå som har gitt støtte til Polisario under lang tid. Blant annet sender de sko til flyktingleiren. I fjor sendte de ca. 50 000 par sko.

David Njie, 32 år, Västra Götalands län, Sverige.
Løper halvmaraton.

Julia Söder, fyller 37 år på reisen, Västra Götalands län, Sverige.
Løper halvmaraton.

Ylva Holmgren, 29 år, Västra Götalands län, Sverige.
Løper halvmaraton.

Valentina Bäckerstam, 31 år, Västra Götalands län, Sverige.
Løper 5 km


arkivbilde_2001_2007ph.jpg
Foto: Arkivbilde 2001-2007 Sahara Marathon

Løpet tar sikte på å promotere sportsaktiviteter blant saharawisk ungdom, samt finansiere humanitært program som denne gang vil gå til videreutvikling av sportsentre og sportskoler. Og ikke minst: Gjøre ungdom klar for deltakelser ved internasjonale konkurranser. Dette er et prosjektet som har økt jevnt og sikkert.

Finner og dansker har fra tid til annen figurert resultatlistene, mens Sverige og Norge har vært bedre representert med mer stabile gode grupper av deltakere. Grunnen til dette tror undertegnede kan skyldes at de skrives mer om dette i svenske og norske medier. Men jeg innrømmer at jeg egentlig ikke vet hva som formidles i Finland og Danmark.

Sverige har Emmaus Björkå, mens norske løpere blir informert av Sahara Marathon Prosjekt/Norge og kondis.no. Sahara Marathon internasjonalt organiseres fra Italia og Spania.

Sandblast  i UK og Støttekomiteen for Vest-Sahara i Norge er betydelige informasjonskilder.

I 2013 ble løpet avlyst pga. hendelsen ved In Amenas som ligger mot grensen til Libya på motsatt side av Algerie. Løpet skulle likevel avholdes for saharawier og algeriere. Alle utenlands påmeldte fikk refundert påmeldingsavgiftene inkl. charterreisen.

Slik gikk det i 2012

Resultater 2012

Her er en tredelt spansk promoteringsvideo m/opptak fra Sahara Marathon 2009:

video del 1

video del 2

video del 3

Hjemmesiden ligger her

Rapport med resultater og bilder fra årets løp kommer på kondis.no neste uke.