Bildet: Mot mål i fjorårets IronKids

Triatlonhelgen i Haugesund starter fredag kl. 18.30 med jenteløp. Jenter fra 0 til 100 år kan stille opp i Irongirls, som er 5 km langt og har har start og mål på indre kai. Løypa er kontrollmålt.

Lørdag er det barnas dag med duatlon ved Skeisvatnet. Barn fra 6 til 12 år kan være med. For de fra 5 til 10 er distansene 50 meter svømming og 600 m løping. For 11- og 12-åringene er det dobbelt så langt, 100 m svømming og 1100 meter løping.

Søndag er den store festdagen. Kl. 08 går starten for Ironman 70.3 Haugesund med svømmedelen i Skeisvatnet. Det ble ikke mye morgensøvn i villastrøkene rundt Skeisvatnet denne søndagsmorgenen. Et gigantisk høyttaleranlegg sørget for at alle fikk med seg begivenheten. Så allerede tidlig på søndags morgen var det så mye tilskuere rundt vannet at det var rene folkevandringen da de 1900 meter med svømming var avviklet.

Så er det 90 km med sykling. Først nordover til Sveio og så tilbake mot Haugesund på idylliske og bilfrie småveier før triatlonen blir avsluttet med 21 km løping inne i Haugesund. Ved målgangen ble løperne i fjor møtt av et folkehav på indre kai.

Det blir kanskje enda flere tilskuere i år når deltakelsen nesten er tredoblet i forhold til fjorårets ca, 400. Det er i år 1250 løpere på startlista. Blant dem nesten 200 som skal delta i det innlagte norgesmesterskapet i langdistansetriatlon.

Les fjorårets kondis.no-reportasje: Alt klaffet for Ironman Haugesund

Her kommer reportasjen fra the IronKids 2012. Se 26 bilder med vågale barn som hoppet i vannet uten frykt og gjennomførte sin aller første duatlon.. 

Tekst og bilder: Kjell Vigestad

HER ER NESTE GENERASJON MED TRIATLETER


Ingen vannskrekk: Seks- og sjuåringene er klar på badebrygga for 50 meter svømming. Med håndstillingen til lille Jonas ser det ut som om han sender av sted en stille bønn, men det er neppe tilfelle. Han så helt kul og avslappet ut før han skulle kaste seg ut på dypet.


En hjelpende hånd: Litt hjelp til å komme seg på land og til å skifte om til løpingen.


I fin stil:
Alba på seks år er på vei ut på 600 m med løping.


Proft arrangement: Med tidtakerbrikke og elektronisk tidtaking for alle og rangert resultatliste også for seksårsklassen. Når barna våger å hoppe ut på dypet og svømme 50 meter som seksåringer, så tar de neppe skade av å få vite hvor fort det gikk. Det er godt at ikke alle arrangører har fått med seg Norges idrettsforbunds reglement for barneidrett. 6 minutter og 21 sekunder brukte Alba på å svømme 40 meter, skifte til løpesko og så løpe 600 m.


Helene først i mål:
T-skjorta har hun allerede fått. Den kan hun bruke i mange år til! I mål venter medaljen.


Minstemann: Om Jonas var yngst av de tre seksåringene som stilte opp, vet vi ikke. Men tøffingen var klart mindre enn de to jevnaldrende jentene som deltok. Her passerer han tidtakingsmatta og fikk notert 6.39 i sluttid.


Intervju:
Minstemann måtte selvsagt intervjues. Men Jonas var mest opptatt å studere Ironman-medaljen han hadde fått. 


Ulik teknikk:
Noen hoppet i det våte element og noen stupte like godt ut i Skeisvatnet. Her er det tiåringene som legger på svøm.


Oransje badehetter:
Her er to jenter i en tett duell. Det var de blå brillene som sto best til badehetta, mens de rosa brillene nok er førstevalget for de fleste niårige jenter. 


Silhouett:
Løperunden gikk gjennom den mørke "trollskogen" med store og eldgamle trær. Dermed ble belysningen spesiell.


Fra svømming til løping: 
Det er ikke lett å få en tørr t-skjorte på en våt kropp. Vi vet ikke helt om albuen klarer å finne veien ut hullet. Men man kan ikke stoppe opp i skiftesonen og tape dyrebare sekunder bare for å få på seg en t-skjorte.



Gjennom skogen:
Barna så ikke ut til å være det minste redd for å løpe gjennom den tette og mørke skogen.


Startteknikk:
Mens nr. 29 stuper elegant, i hvert fall tilsynelatende, satser nr. 41 på å løpe på vannet.


Splash:
Resultatet av de ulike startteknikkene på forrige bilde endte slik for Bjarne på 11 og Magnus på 12 år.


Havfrue: Her flyter det framover med stor eleganse og rødmalte negler.


Sikkerhet: Ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Alle som trengte litt hjelp underveis fikk det av mannskap som fulgte barna tett underveis.


Brystsvømming: Emma i 11-årsklassen har full kontroll på teknikken og har lukket munnen for inntak av litt ferskvann underveis.


Idyllisk: Victoria på 10 år har skiftet fra svømming til løping og løper langs Skeisvatnet. Det ble andreplass i 10-årsklassen på tida 4.18. Også tiåringene har 50 meter svømming og 600 meter løping som skal gjennomføres.


På oppløpet: Pia heies fram mot mål. Det var flest jenter som var med i Ironkids-konkurransen. 42 jenter fullførte mot 37 gutter. I niårsklassen var det 13 jenter og 5 gutter med. Først i 11- og 12-årsklassen var det flertall med gutter.


Siste pulje: Her er det 11- og 12-åringer som tar fatt på svømmedelen. Nå er distansen 100 meter, dvs. 50 meter til vending og 50 meter tilbake til utgangspunktet.


Crawl: Det er Arild i 12-årsklassen som er i det våte elementet. Han ble nr. 3 i klassen og brukte 6.35 på 100 meter svømming og 1000 meter løping pluss tid til å få på seg løpesko.


Mot mål: Ole Andre er på slutten av andre løperunde gjennom skogen. Nå er det bare drøye 100 m igjen. 


Spurt: Jørgen på 12 år har bare noen få meter igjen til mål.


Hastverk i skiftesonen:
Eliott rakk aldri å få på seg T-skjorta med startnummeret på. Og svømmebrillene ble med helt til mål. Til gjengjeld sikret han seg en andreplass i 10-årsklassen.


Masse publikum:
Det var mange tilskuere på landsiden og en tilskuer på utsiden av svømmebanen. Svanen hadde gjerne stilt opp på svømmedelen, men ville blitt disket. Det er ikke lov å bruke svømmeføtter.


Flinke arrangører:
Haugesund Triathlon Klubb sto bak IronKids-konkurransen og de avsluttet det vellykkede arrangementet med å ta gruppebilde av arrangementsstaben Fotografen foran kondis.no-fotografen er en velkjent løper med 5000 m-pers på 13.58 og 10.000 m-pers på 29.03. Men det var før månen vokste fram i den viltre hårmanken. Hvem er mannen? Svar på spørsmålet kan sendes til kareosnes@hotmail.com 
 
Alle resultater fra Ironkids 2012