Det regnet det meste av natten, men da Oslo Bratteste startet var det oppholdsvær og Holmenkolltåka forsvant også etter hvert. Men nattas regn gjorde løypa våt og sleip, og det var ingen muligheter for å komme i nærheten av løyperekordene som Sindre Buraas og Heidi Weng satte i fjor. De er dessuten så gode at selv med perfekte forhold må det veldig sterke løpere til for å slå dem.


Ingressbildet:
Johan Bugge ble dagens vinner av Oslos Bratteste. TRYKK PÅ BILDET FOR STØRRE UTGAVE

Tekst og foto: Gunnar Naas og Kjell Vigestad

Arrengøren vil gjerne ha deltakernes mening om dagens arrangement: HER

Øyvind Heiberg Sundby var i tet ved første mellomtid, men siden var Johan Bugge best og  vant med 17 sekunders margin til alpinspesialisten Ola Berger fra Trondheim som helst forserer bratte bakker opp og ned med ski på beina. Den unge o- og skiløperen Magne Haga fra Nannestad ble nr. 3, mens motbakkespesialisten Øyvind Heiberg Sundby måtte nøye seg med fjerdeplass.

Det ble endelig seier for Johan Bugge etter to andreplasser i Oslo Bratteste de to foregående årene..

I dameklassen var Anne Nevin i teten det meste av veien, men hadde følge med Inger Liv Bjerkreim Nilsen en stund. Anne ble i likhet med Johan Bugge nr. 2 i fjor. I året kunne begge innta øverste trinnet på seierpallen i år.

Med 1973 deltakere i mål har Oslos Bratteste tatt steget opp på 2. plass blant Norges største motbakkeløp. Det største gikk i Bergen samme dag (pluss fredagen). Totalt 4071 fullførte "Stoltzen" over to dager.

På de fleste løpsarrangement er det mest smil og trivsel. I lørdagens arrangement var det ekstra mye av sorten. Arrangørene forsøker å gi mye tilbake til deltakerne. I år får også alle deltakerne tilsendt høyoppløselige bilder av seg selv - helt gratis. I andre løp koster tjenesten fra noen hundrelapper og oppover. 

Speakertjenesten var glimrende, selv om de ikke fikk med seg dagens vinner, Anne Nevin, på mellomtidene underveis. (De sjekket kun klasse 23-29 og Anne Nevin er trebarnsmor og for lengst passert den alderen. 39 år for å være mer nøyaktig.). I deltakerposen var et en flott løpelue. Startkontingenten ligger sånn midt på treet. Billigere enn løp i Oslos gater, men Oslos Bratteste er på ingen måte blant de rimeligste løpene.


Ble filmet: Om ikke speakerne fikk med seg at Anne Nevin ledet underveis, så hadde i hvert fall filmfotografen, som her ligger på hjul, full kontroll. Vi antar at han er en av de mange orienteringsgutta som står bak arrangementet og arrangørklubben Slevik IL. og dermed har god kondis, men vi tviler på at han har filmet Anne hele veien. Seinere fulgte han Arne Post, og da gikk den enda litt fortere.


Topp 5 herrer:    
1. Johan Bugge Eidsvåg IL 15.36
2. Ola Berger Trondheim Randonee Klubb 15.53
3. Magne Haga Åsen IL 16.06
4. Øyvind Heiberg Sundby IK Tjalve 16.29
5. Marcus Millegård Halden SK 16.37
     


Topp 5 damer:    
1. Anne Nevin, Strindheim Strindheim   19.10
2. Inger Liv Bjerkreim Nilsen Lillehammer OK  19.43
3. Therese Sjursen BFG Fana  19.46
4. Ingvild Fjeldhein Lyn Ski   20.43
5. Karine Fluge Ulleberg IL Try  20.48
     

Foreløpige resultater med mellomtider

Eliteklassen for menn

Allsidige Ola Berger blir nummer to med 15.53. Han er O-løper, langrennsløper og nå også en god motbakkeløper, men først og fremst er det skialpinisme eller randoneering som ligger hans hjerte nærmest. Da gjelder det å komme seg raskest mulig til topps med skiene dels på ryggen og så fort ned igjen med skiene på beina.


Magne Haga tar tredjeplassen med tiden 16.06.


Øyvind Heiberg Sundby blir nummer fire med 16.29.


Marcus Millegård tar femteplassen med 16.37.

Eliteklassen for kvinner

Anne Nevin hadde en stund følge med Inger Liv Bjerkreim Nilsen, men etter hvert ble det det en klar seier med over et halvt minutt. Vinnertid: 19.10.


Inger Liv Bjerkreim Nilsen kniper 2. plassen med 19.43...


...rett foran Therese Sjursen som bruker 19.46.


Opp siste bakken var det bare noen få meter mellom Inger Liv Bjerkreim Nilsen og Therese Sjursen. Det lyser av innsats og smerte i ansiktsuttrykket til Inger Liv. Ledelsen holdt da også opp hele den siste brattbakken.


Ingvild Fjeldhein, Lyn Ski, blir nummer fire med 20.43, men som vi ser er det et tett oppgjør mellom henne, Karine Fluge Ulleberg og to løpere til som kommer rett bak. Så her gjelder det å holde tunga beint i bunnen for Ingvild om fjerdeplassen skal sikres..


Fjorårets vinner av Motbakkecupen i Maridalsalpenes Motbakkeløpskarusell, Karine Fluge Ulleberg, løper inn til femteplass med 20.48.


Spurtoppgjør: O-løper Ida Marie Næss Bjørgul, Halden SK (1474) kommer bakfra og løper forbi Anne Johanne Lind og tar også nesten igjen Karine Fluge Ulleberg, som bare er noen tiendedeler foran i mål.


Oppvarming er viktig!


Like før alvoret bryter løs!


Folksomt i bakken


Gjennom siste sponsorportalen, så drøye 100 meter nesten helt flatt og så den siste klatringen opp til mål.


Tommel opp!


Fortsatt et stykke til toppen..


Opp den bratte bakken og gjennom Red Bull-portalen, så kan du se målet, Det er "bare" 300 meter til mål.


Tryvannstårnet i sikte. Der venter medaljer og boller og mer til. 


Gjennom siste sponsorpotalen og målportalen er i sikte.


Og så er det store øyeblikket der. Et skritt igjen og tiden blir tatt.


Smilet kommer lett i vakker natur.


Nordmarkstraver.


Store og små om hverandre. Max Johannes tauer på far Stein Arne, mens nr. 9 i dameklassen Hedda von der Lippe Gythfeldt kommer bakfra og løper inn til 9. plass i dameklassen.


Det gjelder å holde tunga rett i munn.


Nesten i mål: Da er bare å bite tenna sammen og gi alt man har igjen.Dette er noe helt annet enn Sognsvann Rundt Medsols.

MOTBAKKETEKNIKK


Effektiv motbakketeknikk, Legg merke til snerten med høyre hånd. Den er viktig.


Og langt mer vanlig motbakketeknikk når det begynner å røyne på.


Tror på seier.


Med nærmere 2000 deltakere i løypa kan det fort bli litt gjørmete...


Lett ekstrabør: For denne jenta ble det litt for langt og tungt, men for pappa var det ingen tung bør å bære lillejanta si til topps.


Dagens minstemann? Unge Vrålstad på drøye tre år flyr gjennom løypa godt hjulpet av herr og fru Vrålstad. Sluttid 42.03. Så får heller "idrettspolitiet" komme å arrestere arrangørene fordi de tar tiden på alle trimmerne inklusive barn langt under 11 år. Ingen har noengang tatt skade av å få vite tiden sin. Men mange har forsøkt å slå den neste år.


Her skorter det ikke på entusiasmen!


En av damepuljene. Jenter tett i tett. 709 damer fullførte. Det er 36 % av av de 1973 løperne i mål. 

























FIVE-FINGER: Og dama først i dette feltet har tatt på seg lette sko. Skal man først bli skitten og våt på beina, så kan man like godt bevare bakkekontakten med "five-finger-sko" og få litt ekstra hjelp av tærne når det blir for glatt.



Fra ultra til 2,7 km:  Ellen Wold er kjent for kondis.nos lesere som ei dame som gjerne løper lenger enn langt, blant annet et nesten 24 mil langt løp langs engelske kanaler. Men også Oslos Bratteste er på sin måte en prøvelse, men siden Ellen klarer å sette opp et stort smil rett før siste bakken mot mål, så er hun blant de få som ikke måtte helt ned i kjelleren for komme til topps.


Her flyr ultraløper Ellen Wold fra Romerike Ultraløperklubb (se forrige bilde) opp mot mål. 


Forsering: Det var 7 kalde grader ved starten på Oslo Bratteste. Men mot slutten av løpet var det likevel mer enn varmt nok, og jenta på bildet har tatt av seg jakka med startnummeret. Og etter en flott fartsøkning slit at fotografen fikk et fint bilde, måtte hun roe litt ned igjen.


Den lille gutten med den stor klokka er klar til å kneppe av sluttiden. Kanskje han var i tvil om svenske Emit klarte å ta riktig tid på deltakerne? I alle fall var det ikke mange som hadde slike tanker igjen i hodet 10 meter før målpassering.




Go Quincy, go!  Og da snakker vi om norgesrekordholderen på 400 m, Quincy Douglas, som ble nr. 804 av 1265 menn på tiden 27.39. Om det er bra for en langsprinter som har løpt 400 m på 46,11 sekunder, kan nok diskuteres. Men vi får håpe at hans bootcamp gir han litt mer utholdenhet til neste år. 

Det året som var så bratt... og glatt!


Bare noen meter til mål, nå skal det spurtes.....


Oppsann, -  her var det ikke fotfeste for rask akselerasjon.


Dette er i ferd med å ende rett i gjørma......


Eller kanskje balansen kan gjenvinnes.....


Der er målstreken, - og fortsatt ren og pen.. på hendene i det minste!

Premier til de beste i de yngste klassene


Seierspallen gutter 12-13 år.

Vinnertidene i klasse gutter 12-13 år, 14-15 år og 16-17 år var nesten helt like. Albert Sperstad vant yngste klasse med 18.03. Klasse 15-16 år ble vunnet på 18.01 mens klasse 16-17 år ble vunnet på 17.55. Disse tre klassevinnerne hadde blitt nr. 1, 2 og 3 om disse klassene hadde blitt slått sammen. Og toeren i klasse 12-13 år hadde blitt nr. 4. Imponerende løpt av de to i yngste klasse, Albert Sperstad, Tyrving og Jonas Juel, Fossum.


Tre lovende ungutter: 50 m før mål kjemper de nesten side om side: Nr. 133: Harald Østberg Amundsen, vinner av klasse 14-15 år, nr 1219: Albert Sperstad, vinner klasse 12-13 år og nr. 1509 Jonas Juel, toer i klasse 12-13 år.

Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Albert Sperstad 1219 IL Tyrving 18:03
2 Jonas Juel 1609 Fossum if / NSR 18:06
3 Harald Schaanning 1760 Øvrevoll Hosle IL 18:31
         


Seierspallen jenter 12-13 år.

Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Tiril Bergitte Lund 868 Tyrving 22:16
2 Pia Anine Stangebye 1788 LYN SKI 24:12
3 Ingrid Gylterud Kvålsgard 1636 Fossum If 24:25
         


Seierspallen gutter 14-15 år.


Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Harald Østberg Amundsen 133 Team G-Sport Asker 18:01
2 Jørgen Lippert 1936 Trøsken IL 18:24
3 Øyvind Haugan 546 Heming 18:27
         


Seierspallen jenter 14-15 år.


Vinner klasse 14-15 år: Martine Engebretsen, Heming løper i mål på sterke 21.26. Alle de tre jentene på pallen i klasse 14-15 år løp meget godt. Det gjorde også Tiril Birgitte Birgitte Lund, Tyrving i klasse 12-13 år, som bare hadde de tre på pallen i klasse 14-15 år foran seg av jenter under 20 år! 

Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Martine Engebretsen 1513 Heming IL 21:26
2 Louise Mogstad-Allum 937 IK Tjalve 22:04
3 Tina Knutsmoen 759 Nesodden IF 22:05
         


Seierspallen gutter 16-17 år.

Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Jonas Uglem Mobakken 1683 Lillomarka skiklubb 17:55
2 Anders Bugge 279 Eidsvåg IL 18:22
3 Kristian Græsli 1549 Hamar Skiklubb 19:35
         


Seierspallen jenter 16-17 år.

Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Anne Siri Lervik 835 Asker Skiklubb 22:20
2 Elise Langkaas 1922 Bærums Verk IF 23:01
3 Ragnhild Hjermstad 603 Fossum If 25:57
         


Seierspallen menn 18-19 år.

Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Magne Haga 495 Åsen IL 16:06
2 Joar Thele 1822 Flekkefjord Kajakklubb 16:55
3 Johan Hoel 616 Åsen IL 17:50
         


Seierspallen damer 18-19 år.

Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Marit Haslie 544 Høgskolen i Elverum 23:25
2 Aurora Solbakk Andersen 134 Asker SK/Team G-Sport Asker 24:08
3 Annaa Sørlie 1294 UiO 24:59
         


Ymse blide klassevinnere i veteranklassene samlet på pallen.

De beste veteranene:

Damer:

  40-44 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Trine Kirkhus 1619 Nydalens SK/SINTEF FBI 22:44
2 Åse H. Lervik 836 Asker Skiklubb 24:46
3 Barbro Bottolfsen 1480 Røa IL 25:36
         
  45-49 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Lisa Øverås 1426 Statsbygg B.I.L 24:40
2 Reidun Tveit Sund 1264 Wilh.Wilhelmsen 25:34
3 Eva Graff Bjerke 444 LYN SKI 25:58
         
  50-54 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Synøve Brox 268 Sturla 21:51
2 Marianne Hjermstad 604 Fossum If 22:54
3 Marta Madland Hagesæther 1556 Bærum BIL 26:28
         


Synnøve Brox sto for dagens klart beste prestasjon blant kvinnelige veteraner. 53-åringen fra Sturla løp forterst av alle veteraner over 40 år og fortere enn de aller fleste damer under 40. år. Hun tok en 11. plass totalt sett blant 709 damer.

  55-59 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Ingvill M. Stedøy-Johansen 1226 IF Frøy 25:35
2 Ingun Heskestad Grytli 587 OUS BIL Team ØNH 36:42
3 Eugenie Husebye 655 Team Kristin 47:56
         
  60-64 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Wenche Anfinsen 1445 Fredrikstad SK 28:17
2 Undis Nødset 1018 Veritas BIL 28:39
3 Dagrun Skylstad 1195 KIM/Jong IL 45:56
         

Menn:


Andreas Engebretsen (nr. 1514) som representerer den spesielle foreningen Overtoppen, og har gjort det i mange år, er fortsatt ikke ikke helt over toppen på tross av at han rundet 50 år i fjor. Han slo denne gang sin ett år eldre bror, Knut Engebretsen, med 16 sekunder. Vi har allerede brakt et bilde av unge Martine Engebretsen, som vant klasse 14-15 år. Vi aner en viss familiesammenheng, selv om det bare er gjetning..

Ved siden av brødrene Engebretsen sto Ulf Holmen i klasse 40-44 år, Kai Hestegger i klasse 65-69 år og Kristian Børs Lind i 70-74 år for de beste veteranresultatene.

  40-44 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Ulf Holmen 631 - 17:08
2 Arild Christophersen 1892 Team United Bakeries 17:40
3 Rolf Kjetil Gulbrandsen 478 øystre slidre il 19:26
         
  45-49 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Jon Per Nygaard 1709 Persbråten vgs Idrett 18:05
2 Tore Bjerkrheim 1937 Sportsmaster 18:57
3 Øivind Thorvald Due Trier 1327 OSI 19:59
         
  50-54 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Andreas Engebretsen 1514 Overtoppen/Bull Ski & Kajakk 18:29
2 Engebretsen Knut 1630 Overtoppen/Bull Ski & Kajakk 18:45
3 Fredric Løfsgaard 1997 CK OSLOFJORD 20:32
         
  55-59 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Ole Bjørn Braathen 250 Sjåstad Vestre Lier 21:39
2 Vidar Eriksrud 373 Sjåstad Vestre Lier 21:57
3 Arne Jørgen Kildahl 731 Ceres 22:24
         
  60-64 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Tom Morten Kristiansen 1894 Statnett 24:24
2 Sveinung Rørstad 1124 Fürst BIL 26:37
3 Henrik Ness 983 IL TRY 28:03
         
  65-69 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Kai Hestekker 591 Team Fokus 22:02
2 Jørgen Holmboe 629 Tyrving IL 25:56
3 Ole Andreas Øren 1421 IL Heming 37:36
         
  70-74 år      
Plac Namn Startnr Klubb Tid
1 Christian Børs Lind 854 Røa IL 24:35
2 Hans-Jørgen Skar 1176 GA 27:33
3 Paal Myhre 957 Team Marchioro 37:19
         


1976 løpere fullførte årets utgave av Oslos Bratteste. Det er mer enn 600 flere enn i fjor. Og det var store og små og unge og gamle - her reprsentert ved en av de aller yngste, Tollef, som løp i stor fart opp den siste brattbakken opp mål.


Arne Post har lagt opp for andre gang. Sist han la opp opp for å konsentrere seg om studiene, så gikk han fortere enn noensinne på ski.

Nå har Arne begynt i full stilling hos dagens hovedsponsor, Ernst & Young, og har lagt den store skisatsinga på hylla. Så denne gang stilte han som bedriftsløper for Ernst & Young. Da arrangøren svarte på spørsmål fra Kondis om det var noen storløpere med, nevnte de Arne Post. Vi svarte med et skuldertrekk og sa at  da han var 17 var han god til å løpe. Blant annet er han yngste mann som har vunnet Birkebeinerløpet. Da sa mor og far Post (tv) at de var glad i han likevel. Det er ikke alle som blir fulgt opp av sporty foreldre når de er 29.

Men når sanheten skal sies så ble det likevel ble en flott 6. plass til Arne selv om han bedyrer at han knapt nok har løpt i sommer. Og Kondis-president Tim Bennett (th) kunne gratulere. Se ellers Tims blogg: Tims verden. Arne Post var forøvrig mest bekynret over at storebror Jann Post, NRKs langrennskommentator, var i ferd med å slå hans personlige rekorder i løping. Så kanskje han må starte med løpetrening igjen. Men i vinter blir det mest ski for United Bakeries' lag i langløpscupen. 


En fornøyd løpsleder, Anders Tiltnes, gledet seg over deltakerrekorden og at hovedsponsoren Ernst & Young ga kr 1000 per deltaker de stilte i løpet til "Aktiv mot kreft". Selskapet, som er Norges største revisjonsselskap med 1500 medarbeidere rundt hele landet, stilte med hele 288 deltakere. Dermed fikk Aktiv mot kreft enn sjekk på hele 288.000 kroner. Anders viser også til speakeren som var med og satte farge på arrangementet.