Toppbildet: Holmenkollstafetten solo. Klar for masse blodsmak. Foto: Runar Gilberg.

 

Vårens vakreste eventyr

Holmenkollstafetten kalles vårens vakreste eventyr. Det er et stort arrangement som samler tusenvis av løpere fra hele landet, noen reiser langt, og de fleste forbereder seg i timesvis, for å løpe i noen få  minutter. Det er mer enn selve løpingen som er i fokus denne dagen. For mange er det årets store sosiale hendelse på jobb, for andre er det årets store treningsmål, og for enkelte er det eneste dagen i året med løpesko. Felles for alle jeg snakket med i løpet av dagen, så var det banketten etterpå som var det viktigste.
 

20150509_131023.jpg
Bilistene måtte også ha litt ekstra godt humør i Oslo denne dagen.

20150509_131223.jpg
Spent stemning og sol på Bislett før start.

20150509_135758.jpg
Løperne begynner å samle seg i vekslingsområdene.

20150509_143555.jpg
Strukturert veksling for damer elite.

20150509_162617.jpg
Kontrastenes verden under veksling 3 timer etterpå. Her var det god stemning og lettere kaos.
 

Lett på labben i Holmenkollen opp og ned

Solo_starten_litt_bak_IMG_9965.jpg
Starten for Holmenkollstafetten solo. (Foto: Runar Gilberg)


Kondis har snakket med løpere som deltok under Holmenkollstafetten, for å høre hvordan de opplevde dagen. Daniel Peter Barth fra løpegruppa Lett på Labben løp hele stafetten alene. Ideen fikk løpegruppa i 2014 da de vurderte å stille lag, men fant ut at det var mest sosialt at alle løp alene. Daniel synes ikke det er demotiverende å løpe forbi alle vekslingene:

 "Det er egentlig ganske fint. Du vet at du foretar den perfekte veksling, og at den som skal bringe laget videre er på plass. Ingen knoting som koster dyrebare sekunder. Jeg synes også det kjennes litt ut som om "alle andre" bryter, mens en selv står distansen. Det gir en ekstra driv i seg selv".

Daniel er veldig fornøyd med arrangementet. 

"Det er tre arrangement i året i Oslo som trekker store mengder folk og tilskuere. Sentrumsløpet, HKS og Oslo Maraton. Folk langs hele løypen gir alltid ekstra løpsenergi! Selve løpet er en massemønstring av mosjonister  uten sidestykke. Du har selvfølgelig en og annen friidrettsutøver, men i det store og hele drukner de i mengden av folk som finner løpegleden i egen regi og hverandres selskap. Løpet har en spesiell atmosfære, og forventinger og løpsenergi ligger som tykk tåke ved alle vekslingene. Slikt smitter!
I forhold til opplevelsen av H1 klassen så tror jeg arrangøren har tatt mye med seg fra fjorårets erfaringer rundt det organisatoriske, og det hele opplevdes veldig proft og strømlinjeformet i år. Vi er en dråpe i menneskehavet, og nyter de beste fasiliteter. Start på stadion er også litt ekstra stas - det er jo ellers forbeholdt eliten."
 

Denne varianten av Holmenkollstafetten er noe Daniel ønsker å anbefale til alle: 

"Absolutt noe jeg vil anbefale for flere. Distansen er i seg overkommelig for de aller fleste med litt trening. Har du et ønske om løpe H1 er det bare å melde seg på og gi gass! Det er en fordel å være vant til å løpe både oppover og nedover, og å kunne løpe litt over en mil. Klarer du treningsturer på en 14-15km tar du dette på strak arm. Turen opp til Besserud kan være tung for lungene, og ned fra Besserud er tøff for bena, så litt grunnlag er greit å ha, eventuelt at en kompenserer med å ta det litt rolig i de bratte partiene. Løper du i marka har du et godt utgangspunkt - der går det stort sett mye både opp og ned, og det har stor overføringsverdi her."

Lett på Labben har egen blogg. Les og bli motivert her

 

 6 løpere om Holmenkollstafetten

  1. Hvilket lag løp du for under Holmenkollstafetten?
  2. Hvilken etappe løp du, og hvordan synes du det gikk?
  3. Hva synes du om arrangementet?
  4. Tror du dette er et arrangement som skaper treningsglede, og som vil få flere til å fortsette med trening?

 

 

Siri Slotterøy Johnsen:Siri.jpg

  1. Jeg løp for kvinnelaget i Borettslaget og DNV sitt kvinnelag .
  2. Jeg løp etappe nr 3 og 10 i år.
  3. Folkefest! Utrolig mange som deltar, alle nivå. Kaotiske vekslinger, og desverre en det folk som krysser løypene
    med sykkel og vogn som ikke skjønner at folk kommer løpende fort
    .
  4. Litt usikker på det egentlig. Kanskje en liten andel blir inspirert etterpå, og noen flere troligvis ekstra motivert i forkant til å trene litt før stafetten. Det er en massemønstring, en engangshendelse - jeg har begrenset
    tro på noe større.

Siri er også en motiverende blogger. Her kan du følge hennes
ktive treningshverdag. -Skal bare

 

Camilla Strandskog: IMG_2069 (498x640).jpg

  1. Jeg løp for Byrådet i Oslo med politikere fra Høyre, Venstre og KrF.
  2. Jeg løp 13 etappe. Er ganske fornøyd, men tror nok jeg hadde mer å gi. Får satse på å gjøre det enda bedre neste år.
  3. Veldig bra! Proffe arrangører, og mange hyggelige frivillige. Litt kaotisk ved veskling, men sånn blir det vel når det er mye folk. Det er første gang jeg løper og det frister til gjentagelse.
  4. Ja absolutt. En stafett skaper lagånd og det er en hyggelig aktivitet å gjøre med kollegare utenfor kontoret. Så nå satser vi bare på å vinne valget til høsten så vi kan løpe som lag neste år og.

 

 

Eirik Løkke:Eirik1.jpg

  1. Jeg løp for tankesmien Civita i klassen A1 mix flest menn.
  2. Jeg løp den 11.etappen, 1530 meter gjennom Frognerparken, og fullførte på 05:57. Det er 15 sek raskere enn ifjor hvor jeg sprang samme etappe. Jeg er veldig fornøyd med løpet og mest fornøyd med laginnsatsen til Civita. Vi fullførte på 1.13.16 og kom på 311 plass av 1695 lag.
  3. Jeg synes kombinasjon av idrett og fellesskapet er fantastisk. Oppslutningen og idrettsgleden som vises frem i Oslo hver mai, gjør at karakteristikken "vårens vakreste eventyr" er velfortjent!
  4. Ja, jeg tror det kan fungere som inspirasjon for mange. Man kan sette seg personlig mål, samtidig som man deltar i et fellesskap. Men en forutsetning for treningsvilje, er treningsglede, og da er det viktig at man ikke overdriver betydningen, men husker å ha det gøy på veien!

Jane Nilsen:Jane.jpg

  1. Jeg løp for TNT Norge .
  2. Jeg hadde i utgangspunktet kun etappe 6 men fikk etappe 5 da jeg satt på toget innover på grunn av forfall. Var ikke forberedt på hva som ventet meg da jeg aldri har løpt stafetten før. Sett videosnutten om etappe 6 men ventet ikke at den var så bratt. Men jeg ga det jeg hadde og tok begge etappene greit synes jeg. Pusten var tung opp siste del av 6 etappe.
  3. Jeg synes det var ett artig løp selvom det er mange timer med forberedelser og reising for 5-6 minutter med løping. Det var bra lagt opp og jeg syns alt gikk bra. Det var morsomt.
  4. Jeg tror ikke de fleste bruker dette arrangementet som ett mål for løpetreningen, men som en morsom ting oppi alle det andre folk holder på med. I hvertfall gjør ikke jeg det. For meg er det kun for morro. Jeg tror nok noen trener nettop kun til denne stafetten da de er en sosial greie på jobben eller lignende, og slutter med løpingen etterpå.
     

Andreas Gossner:Andreas.jpg

  1. Løp i nest siste av alle klasser, for bedriftslaget til en kompis - Strålfors. Laget ble nr 944/1600.
  2. Jeg fikk pinnen av en rask kvinne ved Holmen bru, løp i overfart ned mot Smestadkrysset, og ned mot Borgen. Etter noe berg- og dalbaneløping vekslet jeg etter ca 2800meter ved Frognerparken. Min etappe gikk bedre enn jeg håpet på. Planen var å løpe korte raske skritt nedover bakkene for å unngå å  bli stiv. Det fungerte greit. Hadde mer å gi siste halvdel og det er alltid positivt for følelsen av å ha fullført en god etappe. Passert mange andre flinke og positive løpere, og fikk gitt stafettpinnen videre - før jeg var klar for banan og cola:)
    (Løp ca 45sekunder raskere enn forrige gang jeg løp samme etappe, for to år siden.
  3. H-stafetten er et stort og supert arrangement. Masse løpere, alle er i fyr og flamme. Alt fra nervøse løpere til flinke funksjonærer!! Jeg håper å delta igjen neste år.
  4. Denne store mønstringen av løpere skaper masse positiv glede for de som løper, jeg tror det er mange som tar det med seg videre og får en oppsving i egen løpetrening!

 

Kristian Tonning Riise:Kristian.jpg

  1. Jeg lånte meg ut til Civita i år.
  2. Jeg løp etappe 10 fra Holmendammen til Frognerparken, og er ikke helt fornøyd. Det viktigste for Civita er å slå Klassekampen og de vant sammenlagt med 41 sekunder bedre tid enn oss i år. Nå var riktignok min etappetid 29 sekunder bedre enn Klassekampens, men 10.30 er minst et minutt dårligere enn det jeg burde kunne løpe denne etappen på.
  3. Jeg synes Holmenkollstafetten er et fantastisk arrangement.
  4. Om den får folk til å fortsette å trene resten av året varierer nok litt, for man treffer ganske mange i løypa som er synlig uvant med fysisk aktivitet. Men selv om arrangementet kun får «hele Norge» ut på en løpetur en gang i året så er det jo positivt.

 

Stian Løkken (På lagbildet under teksten):

  1. Jeg løp for Greencarrier Shipping & Logistics. 
  2. Jeg løp etappe 1 og synes det gikk veldig bra. Klarte målet mitt så er super fornøyd. Det er veldig greit å starte som førstemann også; da er det bare å møte opp i tide, og løpe i vei når startskuddet går. 
  3. Jeg liker arrangementet godt selv om det er litt stress om man er i en av etappene lang unna Bislett, og ikke er helt sikkert på når den man skal veksle med kommer. Etappene er varierte, så  det er noe for alle.
  4. Jeg tror dette er veldig bra for å gi litt ekstra motivasjon og treningsglede. Vi snakker om det på jobb og pusher hverandre litt ekstra, for vi vil jo gjerne prøve å slå fjorårets tid. Da må man jo trene litt ekstra også. 

IMG_1095 (640x640).jpg
Greencarrier Shipping & Logistics før start.