Fra 1991 og i drøye ti år framover gikk Hardangervidda Maraton fra toppen av hovedveien over Hardangervidda og til Geilo. På det meste deltok rundt 750 deltakere i landeveisløpet, som blant annet hadde maraton og halvmaraton på programmet. Det nye Hardangervidda Marathon er et helt annet løp og går i andre enden av Hardangervidda med Eidfjord som sted for start og mål. Og det er et løp hvor asfalt er unntaket og ikke regelen.

Løpet er selvsagt 42,2 km langt og byr på  en rufsete tur fra fjord  til fjord med litt fjell imellom. 
– Vi ønsker å gi folk sterke opplevelser og gode minner, sier Fredrik Mandt fra arrangøren Xtremeidfjord. Utøverne starter innerst i en trang dal og skal opp 1200 høydemeter på drøyt 6 km. Deretter flater terrenget noe ut ned mot Vøringsfossen. Ved Vøringsfossen er det mulig å etterfylle drikke og mat for de neste rufsete timene.

– Dette er et skikkelig fjell-løp. I september kan deltagerne få alle fire årstider på vidda, sier Mandt.
Når 30 km er passert står deltagerne på toppen av Hjølmodalen. Grusveien ned derfra er spektakulær.


– Utforløping i serpentinsvinger etter 30 km blir interessant for deltagerne, sier Fredrik Mandt. 
På de siste kilometerne får deltagerne noen overraskelser. Vi vet at det er tungt de siste 5 km før mål, så her får deltagerne andre ting å fokusere på enn gnagsår på beina, sier en smilende Fredrik Mandt.
– Jeg kan dessverre ikke røpe mye, annet enn at de siste kilometerne får navn som Pain Cave I, Pain Cave II og River Dip, fortsetter Mandt.



Hvem stiller til start?
Våre deltagere er mosjonister som søker hårete utfordringer. I tillegg til Hardangervidda Marathon arrangerer Xtremeidfjord også Expedition Amundsen, som er et pulk-løp på 100 km over Hardangervidda.
– Vi er ikke veldig opptatt av sluttider: Dersom du kommer i mål på våre halsbrekkende konkurranser er du en virkelig helt eller heltinne, avslutter Mandt.  









Meld deg på her:
http://www.xtremeidfjord.no/