De utenlandske løperne og hjelperne var fulle av ros når det gjaldt arrangementet på Bislett i helgen. Ultraløpsutvalgets leder, Per Lind, oppsummerer resultater og inntrykk nedenfor.

På bildet til høyre ser vi to tyskere som var fornøyd med både arrangementet og egne resultater; Grit Seidel som ble nr 2 i kvinneklassen og Michael Varnicek som vant herreklassen på ny banerekord.
Foto: Ole Arne Schlytter

Smånyheter fra Bislett
Bilder og tekst forløpende gjennom løpsdøgnet

Resultater fra Bislett
Sluttresultat og resultater time for time
 

Ultraløpsutvalgets leder, Per Lind, ser tilbake på Bislettdøgnet:
Foto av Per: Ole Arne Schlytter

Vanicek med banerekord
Tre av de antatt sterkeste utfordrerne til seieren i år, Jon Harald Berge, Joar Flynn Jensen og Lars skytte Christoffersen, var ute av løpet før det var gått 14 timer, og dermed ble det hele mer åpent. Nå lå riktignok tyske Michael Vanicek i tet allerede etter 11 timer, og han løp så sterkt at konkurrentene nok ville ha fått problemer med å slå ham. Med 250,068 km satte han en ny sterk banerekord og tok en meget klar seier.

Endelig lyktes Peter skikkelig på 24-timers
Foto: Per Inge Østmoen
På 2. plass kom Peter Tubaas, som endelig virkelig lyktes i en 24 timers. Han har slitt med sykdom og/eller skader de siste sesongene, men denne gangen klaffet det meste. Han gjennomførte et taktisk klokt løp, og etter en noe avventende åpning, klatret han jevnt og sikkert oppover i feltet. Med 237,527 km satte han ikke bare ny pers med over 23 km, han løp seg også inn på 4. plass på den norske adelskalenderen.

Aftenposten har skrevet om Peter Tubaaas: 
Løp 24 mil på 24 timer

Jari på pallen før han måtte hjelpes opp trappa
Finske Jari Tomppo på 3. plass med 234,989 km, satte ny finsk innendørsrekord og ny pers til tross for at han hadde en meget tung stund mellom 18 og 19 timer, da han greide bare 3 km. Godt gjort å hente seg inn igjen da.
Etter løpet var Jari så utslitt at kona hentet hjelp hos Runar Gilberg og Olav Engen for å hjelpe han til utgangsdøren hvor han skulle møtes av drosja. Finnen var likevel først og fremst glad og lykkelig over resultatet.

Petri: ..the best place in the world...
Petri Pertillä på 4. plass uttalte at ”Bislett is the best place in the world” enda før løpet var slutt. Kanskje ikke så rart han synes det: han har satt to personlige rekorder her….

Ytterligere 3 norske over 200 kilometer
Lars Dørum viste igjen hvilken stabil løper han er. Til tross for problemer med å holde på maten til langt ut i løpet, presterte han over 200 km for tredje gang i år. Dermed er han den tredje nordmann med fem løp over 200 km.

Spartathlonspesialisten Eiolf Eivindsen hadde som mål å komme over 200 km, og det klarte han greit.

Løpets store overraskelse var bergenseren Bjørn Tore Kronen Taranger. Han åpnet meget sterkt og ”ekspertisen” mente at han ikke ville holde lenge. Men Taranger roet ned tempoet, og etter helhjertet innsats kunne han notere 202,636 km i sin 24-timers debut. Han slo for øvrig Eiolf med 27 meter!

På bildet til venstre ser vi Bjørn Tore sammen med Rune Akselsen som satte ny pers med 193,239 kilometer.
Foto: Ole Arne Schlytter

Torill i tet fra start til mål
Foto av Toril: Per Inge Østmoen

Blant damene tok Torill Fonn Hartikainen ledelsen fra start, og ble der hele veien. Med 203,849 km tok hun en klar seier, og kunne i likhet med herrevinner ta med seg 5000 kroner i seierspremie.

Grit fikk svar på tiltale
Tyske Grit Seidel gjorde gode forsøk på å hente inn Torill noen timer før slutt, men da Torill svarte på angrepet de to gangene avstanden var nede i ca 500 meter, måtte den tyske jenta innse at slaget om seieren var tapt, og nøyde seg med å sikre 2. plass.

Dansk, svensk, finsk på de neste plassene
På de neste plassene fulgte Anne Marie Rossen fra Danmark, Maria Jansson fra Sverige og Tarja Antell fra Finland, alle med nye perser.

Marit Berg Bjerknes beste norske på 6.plass
Beste norske var Marit Bjerknes, som med 163,773 km perset seg med over 55 km! Og hun har mer å gå på. Den tidligere kondispresidenten begynner for alvor å få taket på dette med ultraløping. Etter ca 120 kilometers løping tok hun seg til og med tid til en svingom sammen med en kondismedarbeider, godt hjulpet av speaker Leira's freske musikkvalg.

Masse oppmerksomhet til de to yngste deltagerne
Nevnes bør også 68-årige Oline Yksnøy som nådde 156,629 km, samt de to ungjentene Anine Meadows Elieson og Ylva Flesvig. Med 19 og 20 år var de to de absolutt yngste i feltet, og de gjennomførte med smil og stil. Ungjentene var også de som fikk mest oppmerksomhet i pressen, se noen eksempler nedenfor:

DN: Favorittene gir opp, debutantene fortsetter 
DN: Dette er ikke sunt 

Ungjentene på Østlandssendingen

Nrk.no: Ren galskap

Fornøyde gjester
Jeg snakket en del med de utenlandske løperne og hjelperne, og samtlige av dem var fulle av ros og lovord når det gjaldt arrangementet og den oppfølgingen og servicen de fikk, ikke minst fra gjengen som forsynte løpere og hjelpere med mat og drikke gjennom hele døgnet.

26 timers uavbrutt speakertjeneste
Heming Leira var igjen glimrende som speaker, og sørget for å holde stemningen oppe gjennom hele døgnet med sitt engasjement og sine oppmuntrende bemerkninger. Og det er ingen tvil om at løperne satte pris på å få anledning til å få spilt sin ønskemusikk mens de løp.

Bislett 24 timers er et arrangement på internasjonalt toppnivå, så det er ikke så rart at stadig flere utlendinger ønsker å delta her.   

 

 

 

PALLEN:
Foto: Per Inge Østmoen
Peter Tubaas (nr 2), Mikael Vanicek (vinner) og Jari Tomppo (nr 3).
Grit Seidel (nr 2), Torill Fonn Hartikainen (vinner) og Anne Marie Rossen (nr 3).