I år ble den ca. 8 km lenger enn normalt. Løypa ble mens løpet var i gang, lagt om på grunn av tordenvær med lyn og høljregn på en av fjelltoppene. Dermed ble det ca. en time ekstra løping for de beste. I alt ble ca. 120 km løpt og godt over 7000 høydemeter forsert i til dels meget bratt og ulendt terreng.

(Foto: Lars Gilberg)

Runar Gilberg jobba seg gradvis oppover i feltet etter å ha passert som nummer 99 ved første passering.

- Strategien var hele tida ha litt å gå på - prøve å unngå å bli sliten. Det fungerte bra, sjøl om hele kroppen blir temmelig påkjent av en slik langvarig strabas, forteller Runar som er den første fra Norge som har fullført de tre hovedløpa rundt Mont Blanc-massivet (CCC, TDS og UTMB). Han passerte målstreken like før klokka fire om natta, etter knappe 19 timers løping.

Da hadde vinneren, Frank Bussiere fra Frankrike, allerede vært i mål i drøye 3 timer. Kvinneklassen ble vunnet av Jolanda Linschoten fra fjellfattige Nederland på 20.57.32. 

Einar Iversen løp på 25.48.03 og ble nummer 305. Han var meget fornøyd med å fullføre etter at han brøt langløypa (UTMB) for to år siden. 

- Det er noe annet å komme til mål på denne måten, enn med buss, fortalte han like etter målgang.

- Men det har kosta mye å komme hit. Jeg fikk store vannblemmer under føttene lenge før halvveis, og særlig i nedoverbakkene var de plagsomme. Jeg ble også litt svimmel, som jeg ble det da jeg brøt for to år siden. Men denne gangen satte jeg meg ned til det gikk over, og dermed gav jeg meg sjøl sjansen til å fortsette, fortalte Einar. 

De fire andre norske - Sharon Broadwell, Derek Broughton, Ole Petter Hjelle og Lars Gilberg - stod alle av. Lars med et dårlig kne, Ole Petter og Derek med kvalme og næringsbrist mens Sharon var noe indisponert før start, og er det ei løypa der en bør være både fysisk og mentalt ppå hugget, så er det nettopp i "den ville" TDS-løypa.

Værforholdene varierte fra nærmere 30 varmegrader og solskinn i løypas lavereliggende områder til tordenvær og høljregn. Men da regnet gav seg ble det veldig flotte løpsforhold med kortbuksevær høyt til fjells midt på natta.

Ultra-Trail Mont Blanc fortsetter i dag med CCC og UTMB. Begge løypene blir modifisert på grunn av værmeldinger som antyder nedbør og kulde. Per Olav Bøyum ligger halvveis i CCC på en sterk 16. plass.

25/08/2011 - COL DE LA YOULAZ (ITA)- TDS© The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®-Pascal Tournaire
Den første fjellovergangen innebar alene over 1500 høydemeter stigning og ble avslutta med ei knallbratt ur. I dalbunnen ligger morene etter isbreene. (Foto: Arrangøren) 

  Menn TDS - ca. 120 km og 7200 høydemeter    
1 BUSSIERE Franck SE H 15:51:37
2 TRIVEL Lionel V1 H 16:12:32
3 TALOTTI Sebastian SE H 16:20:54
...      
16
GILBERG Runar V1 H 18:58:23
305
IVERSEN Einar V2 H 25:48:03
       
  Kvinner TDS - ca. 120 km og 7200 høydemeter    
1
LINSCHOOTEN Jolanda V1 F 20:57:32
2 CANEPA Francesca V1 F 20:57:40
3 LE FLANCHEC Nathalie V1 F 21:38:28


Alle resultat


For to år siden måtte Einar Iversen reise heim fra Chamonix med uforretta sak. Nå var han nokså bestemt på å fullføre, og det gjorde han, trass i flere prøvelser underveis. (Foto: Runar Gilberg) 

25/08/2011 - COURMAYEUR (ITA)- Départ à 09h00 de la TDS© The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®-Franck Oddoux
Det var som vanlig stor stemning og festivitas ved starten i Courmayeur. Vi ser Ole Petter Hjelle og Runar Gilberg drøfte strategien bak startseilet. (Foto: Arrangøren) 

25/08/2011 - COL DE LA YOULAZ (ITA)- TDS© The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®-Pascal Tournaire
TDS-løypa er ikke bare vill, men også meget vakker. Etter hvert faller mørket på, og fokus rettes mot stien foran seg. (Foto: Arrangøren) 


Så er de i mål - etter 15 eller 30 timer i løypa. Mange blir fulgt av sine nærmeste på de siste meterne opp mot kirka i Chamonix. (Foto: Runar Gilberg