Jacob gikk aktivt på ski og spilte fotball da han var liten. Etter mange år uten noe særlig trening fikk han plutselig blod på tann etter et "kompis sykkelritt" i Lier. Der endte han på nest siste plass etter 30 smertefulle kilometer på lånt sykkel. Det er åtte år siden nå.
 

Jacob tok så opp skiløpingen og begynte å gå turrenn. Han debuterte i Birkebeinerrennet i 2006. Kona Synne er glad i løping, og hun fikk Jacob med på løpeturer, og også etter hvert løpskonkurranser. De har som mål å løpe én maraton sammen i året - aller helst i utlandet - til høsten blir det Berlin.
 
 
Terrengsykling er det Jacob liker best, gjerne med litt teknisk sykling på sti. Triatlon har han holdt på med de siste to årene. Svømming lærte han på  YouTube, noe teknikken trolig bærer en smule preg av.
Kona Synne er viktig for Jacobs trening. Hun dytter han fortsatt ut av døra på regnværsdager. Etter at de fikk barn sammen for åtte år siden fant nok begge to ut at trening er et fint pusterom i en travel hverdag. Enten om man trener alene eller om de får barnevakt og trener sammen. Trening bidrar til at jeg har en god fysisk og psykisk helse sier Jacob. Jeg har mye energi og ekstra overskudd til å takle en hektisk hverdag med jobb, reising og tre barn.
Trening har blitt en livsstil. Hjemme planlegger de ofte dagene ut fra hvordan de skal gjennomføre treningen. Vi prioriterer nok litt annerledes enn andre medgir Jacob– for ett år siden sluttet vi å se på TV – det har gitt oss mye ekstra tid.
 
For Jacob er det viktig å sette seg mål i form av konkurranser gjennom året. Dette bidrar til at han greier å holde treningen i gang gjennom året. Han synes ofte høsten er en tung periode: Dagene blir kortere og sesongen er over. De siste tre årene har han derfor deltatt på Jessheim Vintermaraton for å ”strekke" sesongen litt lenger. For det meste trener Jacob alene – det å delta i konkurranser er i tillegg til mål og gulrot også sosialt og hyggelig. Jacob har etter hvert fått mange venner i treningsmiljøet.
 
Bragder og mål:
Norseman! Jacob har fullført de siste to årene og stiller til start igjen i august. Opplevelsen
av å nå målstreken på Gaustatoppen kan ikke sammenliknes med noe annet sier han. Det ligger mange timer med trening og planlegging bak – og det involverer mange rundt meg.
I 2011 ble Norseman en ekstra spesiell opplevelse for han: Faren, som alltid har vært en viktig inspirasjon og et forbilde for Jacob, var alvorlig syk forrige vinter og det var usikkert om han kunne være med i «støtteapparatet» under fjorårets konkurranse. Som en stayer han var kom han seg med, og tok i mot Jacob  ved foten av Gaustadtoppen. Dette ble  deres siste felles bragd – Jacobs far døde dessverre i desember.
En annen opplevelse Jacob trekker frem var Saami Skirace i 2010. Dette er et skirenn som går fra Hætta i Finnland, 90km over Finnmarksvidda til Kautokeino. Flott natur, spennende kultur, gjestfrie mennesker og en real skitur! Veldig annerledes enn alt annet jeg har gjort. Rennet går i april og er en perfekt sesongavslutning.
Hovedmålet i år er Norseman. Og i år har Jacob vært så heldig å få være med på Team United Bakeries Triathlon lag. Det synes han er ekstra motiverende, laget gir et treningsfelleskap frem mot årets konkurranse som er gull verdt. Han gleder seg også til Berlin Marathon, der målet er å komme under 03:30:00
 
Motivasjon:
Variasjon og lek er viktig sier Jacob. Han har ikke noe mål om å bli best i sin idrett, derfor er han heller ikke så opptatt av å gjøre alt etter boka. Han synes for eksempel at intervalltrening er veldig kjedelig. Derfor trener han lite spesifikk intervalltrening. I stedet leggerhang inn naturlige fartsøkninger når han løper, sykler eller går på ski. Konkurranser er også viktig for å holde på motivasjonen.
 
Jacob tror det er viktig å sette seg selv realistiske mål. Har du trent lite eller ingenting kan du fort bli skadet eller gå lei dersom du skal trene som en «superbirkebeiner». Det gjør alltid litt vondt å komme i gang, så ta det gradvis. Da Jacob lærte seg crawl vår målet hans  å greie 25 meter sammenhengene i begynnelsen, så 50 m, 100m osv (I Norseman crawlers det 3800m)
 
Jacob oppfordrer også de som vil komme i gang med trening til å trene med en gruppe, det kan gi deg ekstra push. Planlegg treningen inn i daglige gjøremål: Løp med barnevogn, sykle til svigermor, løp hjem fra besøk. ”Ta alltid med treningstøy og joggesko – det kan alltid dukke opp en mulighet” Videre forteller han at han trener med barna. Sønnene på  5 og 7 år er ofte med meg når han løper. ”De sykler, og med litt dytt i ryggen klarer vi en mil sammen.” Variasjon er viktig både for motivasjon og skadeforebygging. Meld deg på en konkurranse, det er lurt å ha et mål å trene mot.