I dag løpes SaharaMarathon for 12. gang. Løpet er initiert til støtte for Vest-Saharas selvstendighet fra okkupasjonslandet Marokko. Etter å blitt fri som koloni Spansk Sahara har de fortsatt ikke fått sin selvstendighet helt siden 1975.

Skandinavia er representert med 7 løpere. Alle svenske denne gang. De fleste løperne er entusiastiske studenter som har engasjert seg i Vest-Sahara saken.

Tidlig på morgenen blir løperne fraktet med buss fra flyktningleiren Smara til El Ayoun. Der pleier det å være svært kalt og ofte vind den siste timen før start. Straks løpet skytes igang ledsaget av følgekameler kommer varmen, som gjerne stiger opp mot 30 grader på ettermiddagen. Først ved den 3dje part av løpet får de virkelig prøvet kreftene. Etter å ha blitt vinket til av mødre og barn i Campen Auserd, med stigende terreng, noen løse sandhauger og en sugende sol blir man satt på prøve. Er man sterk kan man ”flyte” uten kramper i hellende terreng ned mot målgang vel ”hjemme” i Smara Camp igjen. Hvilke distanser de enkelte løper kommer vi tilbake til, med resultater, bilder og rapport fra løpet om en ukes tid.

De svenske løperne heter Nanna Nilsson, Sara Björson, Tove Karnerud, Katja Robin, Emma Persson, Aram Barazanda og Carl-Johan Almgren Lidman.

Illustrasjonsfoto fra starten 2010. (photo: SaharaMarathon)

Svenske løperes blogg

SaharaMarathon 

Tidligere artikler:

Løpet 2005

Løpet 2006

Løpet 2007

Løpet 2008

Forhåndsomtale 2008

Forhåndsomtale 2009