- Det jeg vet på forhånd er at det blir en kamp mot varmen, innleder Øystein Sylta.

 - Jeg tror halvparten kommer til å få problemer med varmen underveis, og mange kommer til å bryte. Jeg ønsker ikke å være en av disse, men skal isteden være god på de tingene jeg kan gjøre noe med. Åpningstempo er viktig, og jeg skal løpe mitt eget løp uten å la meg stresse av andres åpningsfart. Det er også viktig å innta drikke og kjøle seg ned med svamper og vann helt fra starten av, utdyper Sylta.
 
I Barcelona finner vi også hans samboer, Kjersti Karoline Danielsen. Hun er en av tre norske jenter som skal løpe maraton lørdag formiddag.
- Det blir årets første konkurranse for min del. Den ene skaden har avløst den andre helt siden desember, så det har blitt mye alternativ trening for min del, forteller Danielsen.
 
Men hun er likevel optimist med tanke på 42 km på asfalten.
- Jeg har fått trent bra den siste tiden. At jeg ikke har hatt de lange langturene bekymrer meg egentlig ikke. Jeg har hatt mye skader oppgjennom årene, men det har likevel pleid å gå greit med beina på asfalten selv om treningsgrunnlaget har bestått av mye alternativ trening, forklarer Danielsen.
 
 
Norges tropp på maraton i EM i Barcelona. Fra venstre: Kirsten Melkevik Otterbu, Kjersti Karoline Danielsen, Christina Bus Holth og Øystein Sylta. (Foto: Bjørn Johannessen)
 
Christina Bus Holth, som tidligere i år kvalifiserte seg til EM med et løp på 2.37.15, er spent på åpningsfarten hun skal legge seg på i morgendagens maratonløp.
- Det gjelder å starte forsiktig, og jeg tror man bør løpe enda saktere enn man på forhånd tror. Med utgangspunkt i hva man er god for på distansen, er jeg usikker på om man bør legge til 5 eller 10 minutter under disse varme forholdene, spekulerer Bus Holth.
 
For noen uker siden trodde hun det ikke skulle bli noen EM-deltagelse på henne i det hele tatt.
- Jeg har vært skadet de siste fem ukene. Skaden kom på treningsleir i St. Moritz der jeg på en løpetur fikk vondt i ankelen av at skoen lå og gnagde. Skoa gikk i søpla, men gnagskaden utviklet seg til en skade som gjorde at jeg ikke fikk løpt. Det har blitt mye alternativ trening de siste ukene, og jeg er derfor spent på hvordan beina takler asfalten, sier Christina Bus Holth som likevel er optimist med tanke på morgendagen.
 
Norges tredje kvinnelige EM-deltager på maraton er Kirsten Melkevik Otterbu. 40-åringen hadde i fjor tenkt å legge opp på grunn av skade, men er nå tilbake med planer om å satse videre helt til neste OL.
- I februar i fjor fikk jeg en liten skade som gjorde at jeg måtte trene alternativt en periode, forteller Otterbu som stort sett aldri tidligere har vært skadet. Og det til tross for enorme treningsmengder med 30 mil løping i uka.
- Jeg trente mye alternativt trening. Store mengder og mange øvelser og apparater jeg aldri hadde vært borti tidligere. Det gjorde at jeg fikk en skade i ankelen som jeg trodde skulle stoppe karrieren min, forklarer Otterbu.
 
Mange legebesøk og behandlinger senere, så kan hun nå løpe igjen. Men er fremdeles avhengig av ukentlige behandlinger for å holde det gående. Til tross for dette, anslår hun at hun i dag ligger på omtrent 20 mil i uka.
- Jeg er i dag veldig glad for at jeg kan løpe igjen. Det har gitt meg motivasjon til videre satsning, og neste OL er et mål, avslutter Kirsten Melkevik Otterbu.
 
Men aller først er det altså EM som er målet. Der går startskuddet lørdag formiddag kl 10:05.