Testen stod også på trykk i Kondis nr. 2 - 2024

Kommentar
«Vekt» er oppgitt i gram i størrelse US 9 av produsenten. I tillegg (i parentes) har Kondis veid skoene selv i størrelse 46.

 

Nike Alphafly 3

Nike Alphafly 3.jpgMed Alphafly 3 har Nike redesignet det meste sammenlignet med forgjengeren. Den mest synlige endringen er at mellomsålen nå dekker hele skoens lengde for å forbedre overgangen fra hæl til tå. I de to tidligere versjonene av Alphafly var det et mellomrom mellom luftputene foran og den tykke mellomsålen lenger bak på skoen. Mellomsålen i PEBA-skummet ZoomX har et fastere lag nærmest foten og et mykere lengst ned.

En annen svært merkbar forskjell er at skoene har blitt hele 15 prosent lettere enn forgjengeren (202 gram i stedet for 239 gram i størrelse US 9). Det er imponerende med tanke på at karbonplaten og hele sålen har blitt merkbart bredere. Faktisk er sålen den klart bredeste av alle supersko i denne testen. Maksimalt tillatt sålehøyde for eliteløpere er 40 mm, men man kan tenke seg at en bred sålebase, og dermed mer superskum, også kan gi økt energiretur. Den reduserte vekten kommer blant annet av store utskjæringer i sålens midtparti i skoens lengderetning. Utskjæringene i mellomsålen reduserer ikke bare vekt, men skal visstnok også øke responsen fra airpodsene foran da de får mer spillerom. Den bredere plattformen øker også stabiliteten og reduserer trykket på fotbuen som nå er gjort lavere da noen har ment den var for høy i tidligere versjoner.

Yttersålen gir godt grep og dekker hele forfoten (unntatt utskjæringer) og to steder bak på hælpartiet.

Den strikkede overdelen i atomknit er redesignet med bredere innsteg slik at det nå er lettere å ta av og på seg skoene, og overdelen presser mindre mot vristen. Allikevel er overdelen relativt smal i hælpartiet og i midtfoten. Til tross for at overdelsmaterialet er svært mykt og ventilerende, sitter foten godt fast.

Oppsummert oppleves den tredje versjonen av Alphafly som en svært vellykket oppgradering, og den vil sannsynligvis være den foretrukne maratonskoen for mange fremover.

Mellomsåletykkelse: 40 mm – 32 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 202 (245) gram
Pris: 3600 kr

 

Hoka Cielo X1

Hoka Cielo X1.jpgHoka Cielo X1 er kanskje den skoen på markedet med aller best demping blant godkjente supersko akkurat nå. Samtidig er de svært responsive. Hele skoen er nokså stor, selv om den ikke har fullt så bred såle som Nike Alphafly 3.

Den tykke mellomsålen av PEBA-skum har et mykere lag nærmest fotbladet og et fastere mot underlaget. Mellom disse lagene ligger en kurvet karbonplate med en bred vingekonstruksjon i forfoten som gjør skoene relativt stabile sammenlignet med andre sko i denne klassen.

Hoka Cielo X1 har også en aggressiv rockerkonstruksjon som gjør at man naturlig kommer frempå i skoene og får lyst å løpe raskt. Samtidig fungerer skoene helt fint til roligere turer. Yttersålematerialet dekker nesten hele sålen og er sammen med yttersålen til Puma Fast-R Nitro Elite 2 tykkest av alle sko i denne testen.

Overdelen er romslig og tåboksen er ikke bare bred, men også merkbart høy. Det kan være bra til ultraløp, men til maratonløp og kortere distanser er den for de aller fleste unødvendig høy. Pløsen er i et stretchmateriale som gjør det enkelt å ta av og på skoen, men den er altfor stor og krøller seg lett under skolissene. Skolissene er for øvrig veldig stive og må snøres svært hardt for at man ikke skal risikere at de går opp.

Cielo X1 har mye av alt og er både svært responsive og godt dempet. Samtidig gir de en effektiv stegavvikling, er romslige og relativt stabile. Dette er en god kombinasjon, men alt har en pris: Den oppleves som stor og upresis sammenlignet med Alphafly 3, og den er testens tyngste sko. For mange (mosjonister og supermosjonister) vil allikevel den svært gode dempingen og responsen veie opp for ulempene. Til kortere løp finnes det uansett mer attraktive alternativer, og Hoka-fans kan da med fordel heller velge Hoka Rocket X2 som er en glimrende supersko for de som tåler at det er litt mindre demping.

Mellomsåletykkelse: 40 mm – 33 mm
Dropp: 7 mm
Vekt: 250 (289) gram
Pris: 3700 kr

 

Asics Metaspeed Sky Paris

Asics Metaspeed Sky Paris.jpgAsics Metaspeed Sky Paris er den klart letteste superskoen i denne testen. Den er for eksempel nesten 30 prosent lettere enn Hoka Cielo X1, men også 22 gram (11 prosent) lettere enn forgjengeren Asics Metaspeed Sky+.

Mellomsåleskummet er oppgradert til FF Turbo+ som skal være 8 prosent lettere, 8,2 prosent mer responsivt og 6 prosent mykere enn FF Turbo som ble brukt i forgjengeren. Forskjellen er merkbar fra tidligere modell som var mer kontant og hard i dempingen. Sammenlignet med Metaspeed Sky+ er sålehøyden økt med en halv millimeter, mens droppen fortsatt er 5 millimeter. Dette er merkbart lavere enn de fleste andre superskoene i denne testen.

Selv om karbonplaten og sålebasen er bredere enn tidligere, har den et relativt smalt hælparti. Tåboksen er derimot romslig. Sålen har en aggressiv rocker, dvs. bratt avrunding lagt langt fremme i sålen og er laget for å forlenge steget i større grad enn stegfrekvensen i høyere fart (dette i motsetning til Asics Metaspeed Edge Paris som har en mindre markant avrunding i sålen, og som starter lengre bak i sålen, som i større grad skal fremme en økt stegfrekvens ved høyere fart).

Et tynt lag med AsicsGrip yttersåle gir supert grep og er strategisk plassert under sålen. Overdelen er helt ny og er laget i et svært lett og godt pustende mykt strikket materiale som holder foten godt på plass, godt hjulpet av den supre hælkappen som er relativt godt polstret og avstivet. Selv om pløsen er helt minimalistisk presser lissene ikke ubehagelig mot foten. Lissene er testens beste og ser helt like ut som de som brukes i Nike sine supersko.

Så lenge farten holdes oppe og man ikke synker sammen, er dette en fantastisk sko. Med tanke på hvor fjærlett og presis Asics Metaspeed Sky Paris oppleves, bør det være en motivasjon til å trene opp styrke i legger og hofte slik at man kan bruke en sko som dette i så stor grad som mulig i løp. For mange vil det til de aller lengste løpene sannsynligvis allikevel være en fordel å velge en supersko som gir enda bedre stabilitet og support.

Mellomsåletykkelse: 39,5 mm – 34,5 mm
Dropp: 5 mm
Vekt: 183 (205) gram
Pris: 2800 kr

 

Saucony Endorphin Pro 4

Saucony Endorphin Pro 4.jpgDen største oppgraderingen Saucony Endorphin Pro 4 har sammenlignet med den populære forgjengeren er at Saucony har lagt inn Powerrun HG nærmest foten for så å bruke det mykere Powerrun PB lengst ned. Powerrun HG er tidligere kun blitt brukt i Saucony Endorphin Elite og er et av de aller mest responsive skummaterialene på markedet.
I fjorårets labtest, hvor Kondis målte energireturen i de mest kjente superskoene, kom Saucony Endorphin Elite aller best ut. Ulempen er at mange synes at Powerrun HG er for hardt til lengre distanser. Ved å kombinere Powerrun HG med det langt mykere Powerrun PB, er tanken at skoen både skal gi god energiretur og demping.

Mellom skumlagene er det lagt inn en S-formet karbonplate i hele skoens lengde. Skoene oppleves som langt mykere og mindre aggressive enn de andre skoene i denne testen. Ja, nesten som en lett og myk treningssko. Dette sier litt om hvor stive de andre skoene er.

Yttersålen dekker hele forfoten og deler av hælpartiet. Overdelen er laget i et svært lett og godt pustende strikket materiale som sammen med hælkappen holder foten godt på plass. Det er god plass i forfoten.

Skoene er lette og fungerer også som en super treningssko til raske treningsøkter. Saucony Endorphin Pro 4 er konkurranseskoen til de som ønsker en godt dempet, responsiv, relativt lett og ikke alt for stiv og aggressiv konkurransesko som fungerer like bra til raske treningsøkter. For de som tåler å løpe med en stivere og mer kontant såle og mer aggressiv rocker, vil Endorphin Elite være et enda raskere alternativ dersom man skal holde seg til Saucony.

Mellomsåletykkelse: 39,5 mm – 31,5 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 218 (242) gram
Pris: 3000 kr

 

Puma Fast-R Elite 2

Puma Fast-R 2 Nitro.jpgMed Fast-R Nitro Elite 2 har Puma gjort om på omtrent alt sammenlignet med forgjengeren. Designmessig er dette en sko som virkelig skiller seg ut. Sålehøyden er økt med to millimeter til 40 millimeter i hælen og 32 millimeter foran. Det helt nye Aliphatic TPU-skummet er vesentlig mer responsivt enn det som ble brukt tidligere.

I bruk oppleves skoen som både responsiv, godt dempet og myk. Dette til tross for den svært stive karbonplaten som går i hele skoens lengde. Selv om mellomsålen er delt i en bred del foran og et separat hælparti som bindes sammen av karbonplaten, oppleves skolen som relativt stabil. Dette kommer nok av at den er bred foran og av den stive karbonplaten, men kanskje også av at sålen er forlenget foran tåboksen med en drøy centimeter. Den ekstra «leppen» skal gi økt kraft i frasparket, noe som sannsynligvis har større effekt i høyere fart.

Bortsett fra en utskjæring i midten, er hele forfoten og store deler av hælpartiet dekket av testens tykkeste lag med yttersålemateriale. Det gir godt grep og gjør at skoen også kan brukes til løping på grusveier. Overdelen er laget av et lett og slitesterkt materiale som holder foten godt på plass. Hælkappen er forsterket av en aerodynamisk plastplate på baksiden. Pløsen er laget som en sokkekonstruksjon som henger sammen med resten av skoen, og det fungerer godt.

Puma har snudd hver stein for å levere en sko i eliteklassen blant supersko. Sondre Nordstad Moen løp på 2:07:16 i comebacket sitt i Fukuoka maraton i desember 2023 med skoen, så det er ikke noe tvil om at dette er en rask sko. Puma Fast-R Nitro Elite 2 oppleves som svært godt dempet. Den holder foten godt på plass, er relativt stabil og har et svært innovativt design. Så spørs det om skoene er responsive nok til å veie opp for ulempen den relativt høye vekten medfører. Det er uansett spennende med skoleverandører som tør å tenke nytt.

Mellomsåletykkelse: 40 mm – 32 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 240 (276) gram
Pris: 2900 kr

 

Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2.jpg
Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er en helt unik supersko laget for eliteløpere og raske supermosjonister som lander på forfoten. Sålens desidert høysete punkt er midt under foten i stedet for i hælpartiet. Midtpartiet har en sålehøyde på 51 millimeter, men skoen skal likevel være godkjent av World Athletics for både 2023 og 2024. Med en aggressiv rocker er denne skoen utformet for, og forbeholdt, forfotsløpere som løper maraton på under 2:30.

Skummet er oppdatert sammenlignet med forgjengeren, og skoene oppleves som både godt dempet og responsive, men de er enormt spesielle å løpe med. Dersom man ikke løper raskt nok, og ikke lander på forfoten, oppleves sålen som svært rar da man får kulen fra den høye sålen i midtpartiet rett inn i fotbuen. Holder man farten oppe og lander på forfoten, oppleves skoene derimot som gode. Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er med andre ord for de spesielt interesserte. De er helt «umulige» å løpe sakte med.

Langs hele sålens lengde er det en karbonforsterket nylonplate som stiver av, og sålen er hulet ut i midten av hele skoens lengde. Hele sålen er ellers dekket av yttersålemateriale, så disse skoene kan også brukes på grusveier. Overdelen er minimalistisk, men relativt tett, så det ventilerer nok ikke like bra som mesh-materialet i flere av de andre testskoene. For raske forfotsløpere kan Mizuno Wave Rebellion Pro 2 være en spennende sko å teste ut.

Mellomsåletykkelse: 38 mm – 36,5 mm
Dropp: 1,5 mm
Vekt: 215 (253) gram
Pris: 3000 kr