Mange av de norske løperne la lista høyt og uttalte på forhånd at de satsa på pers og vel så det. Det er imidlertid ett å sette seg ambisiøse mål på forhånd. Noe annet er det å gå hen å gjøre det. På en distanse som 100 km er det mye som kan gå feil underveis.

Men for det norske laget i VM i Seregno i Italia var det mye som gikk bra. Sju av ti løpere kom til mål. Fire av de sju som kom til mål, løp fortere enn de noen gang før hadde gjort, og for tre av de fire var det snakk om store rekordforbedringer. Fjerdemann var debutant, og Jarle Risa imponerte aller mest med 7.01.39 og 14. plass. 

På herresida har den norske bredden på 100 km aldri vært bedre. Fem mann løp under 7.25, og tre mann under 7.11. Fremdeles er det et stykke opp til karene som fordeler de individuelle medaljene mellom seg, men i lagkonkurransen luktes det på medalje. I år ble det fjerdeplass i EM og femteplass i VM.

På damesida gikk det ikke like bra. Med et par forfall på forhånd var en avhengig av at alle de tre som starta, kom til mål for å få til et lagresultat. Det gikk ikke, og Rita Nordsveen ble den som berga æren med 8.24.53 og 18. plass.

Også her er det et godt stykke opp til medaljenivå.  I år befant svenskene seg der i både kvinne- og herreklassen. De deltok med bare fire løpere og reiste heim med VM-sølv til både Kajsa Berg og Jonas Buud. Det var en imponerende uttelling, tidene til de to, 7.35.25 og 6.28.58, gav to nye svenske og nordiske rekorder. 

Tidene i teten tyder på bra løpsvær og lett løype. Fra morgenen av var det ypperlige løpsforhold med overskya vær og ca. 12 grader. Etter 2-3 timers løping stakk sola fram, og det ble atskillig varmere, men likevel ble det aldri klamt eller veldig varmt. Løypa var svingete, men samtidig variert med ca. 40 høydemeters forskjell mellom høyeste og laveste punkt på hver av de fem rundene. I tillegg kom noen mindre bakker ned i og opp av underganger.

Bakkene illustrerte veldig godt hvordan et 100 km-løp kan oppleves. Det skifter gjerne flere ganger mellom opptur- og nedturskjensle, mellom pågangsmot og mismot. Er en tålmodig når det går tungt og samtidig unngår å bli overivrig når det går lett, er det stor sjanse for at en kommer til mål.


Jonas Buud har løpt inn til sølv i VM og satt ny svensk rekord på sterke 6.28.58. Det er 100 tusenmetre på rad uten pause på 3.53. I år har Jonas Buud også tenkt å prøve seg på langløypa i Ultra-trail Mont Blanc. Fra før har han vunnet Swiss Alpine Marathon fem ganger og tatt to sølvmedaljer i VM 100 km. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Starten ble utsatt med en halvtime, men her er de norske gutta - og islendingen Sigur Bjørnsson - klare til å begi seg ut på den 10 mil lange ferden. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Like spent er de norske damene - Marte Pedersen, Rita Nordsveen og Sharon Broadwell. Beina skal en hel åttetimersdag bryne seg på - og få bank av - asfalt og brustein. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Startskuddet har gått og vi ser at både Giorgio Calcaterra (1) og Jonas Buud (127) er med godt framme. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Litt lenger bak følger det norske laget. Bjørn Tore Taranger (110), Jarle Risa (107) og flere av de andre norske hadde på forhånd bestemt seg for å gå ut i 4.10-fart per km og kjøre en form for lagtempo. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Spanske Asier Cuevas, som til slutt ble nummer fire, og vinneren, Giorgio Cacaterra fra Italia, passerer det norske servicebordet i meget god fart. Calcaterra holdt en snittfart på 3.50 per km, mat- og eventuelle dopauser inkludert. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Kajsa Berg leda lenge, men ble på den siste mila forbiløpt av amerikanske Amy Sproston. Likevel var det en stor triumf for både Kajsa og det svenske laget med sølv i VM og gull i EM. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Uten mat og drikke duger ultrahelter ikke. Jarle Risa, som i fjor høst løp maraton på 2.25.50, takla overgangen til 100 km på ypperlig vis og kom i mål på 7.01.39. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Per Olav Bøyum var en av de andre på det norske laget som virkelig overraska positivt. Mens hønefossingene i bakgrunnen heia på Marte Pedersen, persa vestlendingen Bøyum med 14 minutter - til 7.10.57 - etter en knallsterk sisterunde. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Yiannis Kouros, en av de virkelig store legendene innen ultraløpingen, stilte også til start. Men mannen som i sin tid løp 303,5 km på 24 timer, har ikke lenger den samme snerten i steget, og nå gav 56-åringen seg etter ca. 6 mil. (Foto: Tommy Kristiansen) 


En annen som fikk problemer og måtte gi seg, var Robert Hansen. Hofteproblemer og vannblemmer var noe av det ringerikingen slet med, og trass i skoskifte og nytt forsøk, ble det ikke noe resultat på Robert i VM-debuten. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Også Sharon Broadwell måtte forlate Seregno uten resultat. Hun kjente allerede fra første meter at det var mye som ikke fungerte. Særlig var det ryggen som voldte henne problemer, og da Marte Pedersen brøt og ikke noe lagresultat lenger kunne oppnås, gav også Sharon seg. (Foto: Tommy Kristiansen) 


En som ikke gav seg var Bjørn Tore Taranger. Her er han kommet til det stedet de fleste 100 km-løpere har lengta etter temmelig lenge. Bjørn Tore stanser klokka på 7.17.47, noe som er pers med 10 minutter. Det holdt til en fin 34. plass. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Også Rita Nordsveen har holdt ut gjennom ned- og oppturer, og her løper hun over mål på 8.24.53 som er bare 4 minutter bak persen. (Foto: Tommy Kristiansen) 


Det ble en stor italiensk dag på heimebane. Ciorgio Calcaterra (bildet) vant og på tredjeplass fulgte Aberica di Cecco som i sin tid løp maraton på 2.08.02 og har en niendeplass på maraton fra Athen-OL i 2004. Italia vant også lagkonkurransen for menn. (Foto: Tommy Kristiansen) 
 

Jarle Risa nr. 14 i VM 100 km - med alle resultat

VM-løperne har tro på perseskred - les om måla de norske hadde på forhånd