Runar Gilberg (51) er redaktør for bladet Kondis. Han har hovedfag fra Norges idrettshøgskole og har i en årrekke vært trener i Sportsklubben Vidar. Gilberg er med og arrangerer Rallarvegsløpet, og han har sjøl løpt alt fra 800 m til ultraløp med 2.28.37 som bestetid på maraton



Vignett-kondiskommentaren.jpgDet internasjonale friidrettsforbundets krav for å delta på maraton er 2.19.00. Svenskene stramma inn kravet til 2.12.00. I Frankfurt i fjor høst løp Mikael Ekvall på 2.12.07. Det var den beste svenske maratontida på 25 år. SOK ville helst at Ekvall skulle løpe en ny maraton i vår for å komme under kravet, mens Ekvall selv mente at et maratonløp til så tett innpå OL ikke var den beste måten å forberede seg på. SOK gikk med på at det holdt at Ekvall viste form på kortere distanser. 

Tidligere i sommer løp han 10 000 m på 28.48, og i EM sist helg løp han halvmaraton på 1.04.28 under varme og tunge forhold. Det holdt til 14. plass individuelt, og han var bestemann på det svenske laget som tok en fin femteplass i lagkonkurransen. 

Etter målgang spurte jeg han om han på forhånd hadde fått noe krav fra SOK om en bestemt plassering eller tid for å være klar for OL. Nei, det hadde han ikke - de hadde ikke en gang snakka med han - men han følte sjøl at dette var en god formbekreftelse, midt i maratonoppkjøringa. For han hadde lagt opp treningsopplegget med tanke på å være i toppform til maratonløpet i OL. 

Så kom beskjeden om at han ikke var tatt ut. Fordi han ifølge SOK ikke var topp åtte-kandidat. Fordi han ikke hadde vist god nok form. Fordi han ikke var mer enn 6 minutter og 53 sekunder foran IAAFs krav - og følgelig 7 sekunder bak SOKs eget krav. 

Vrakinga av Ekvall skjedde samtidig med at flere andre utøvere som ikke hadde klart det særsvenske kravet ble tatt ut. Susanna Kallur har 12,91 som bestetid i år, mens SOKs krav er 12,80. I EM røk hun ut i semifinalen på 12,96. Likevel ble hun erklært OL-klar. 

Hva denne forskjellsbehandlingen skyldes, kan en bare spekulere i, men Susanna Kallur er - helt fortjent - en folkehelt i Sverige, og det ville blitt et ramaskrik om hun ikke hadde fått delta i OL. At den langt mindre kjente Ekvall blir vraka, vekker sinne først og fremst hos de som følger med på langdistanseløping. SOK har til og med et "framtidskriterium" i uttaksdokumentet sitt der det står at utøvere som ikke har klart kravet, men som vurderes som løfterike med tanke på framtidige OL, kan tas ut. Ekvall er som maratonløper både ung og lovende med sine 27 år. Det samme kan ikke sies om den 35 år gamle hekkeløperen Susanna Kallur - uten at det gjør uttaket av henne mindre gledelig. 

Ekvall selv var naturlig nok skuffa da beskjeden kom, og uttalte følgende til Expressen

– Det är för jävligt. De har för hårda krav. Det kan inte finnas några argument för att svensk idrott mår bättre av de här kraven. Jag har aldrig pratat med någon som haft bra argument.

På nettstedet springlfa.se er han sitert på følgende vis: 

- De har dåliga uttagningsregler. Topp-åtta, det är bara idiotiskt. Det finns inga argument som stärker att vi ska få fler idrottsutövare i Sverige eller få större medaljchanser av topp 8-nomineringar. 

Langdistansetrener i det svenske friidrettsforbundet, Ulf Friberg, er også misfornøyd: 

– Sju sekunder i maraton är ingenting. Jag tycker att det är synd att man gör den här bedömningen. Gör man 2,12 så är man ju i princip klar för vilket land som helst. Det är oerhört tråkigt. Jag kan bara beklaga för alla parter att han inte blir uttagen, jag tycker att det är fel. Han är klart på den nivån att han bör vara med. Jämför med Finland som har 2,18 som gräns. Många länder följer den internationella kvalgränsen, men det är Sverige och Norge framför allt som spetsar till sina gränser, sa Friberg til Expressen.

Sjefen i SOK, Peter Reinebo, forsvarer vrakinga på denne måten: 

– Vi har gjort bedömning om att han inte kan konkurrera om en åttonde plats. Han har gjort ett maratonlopp som lovade väldigt gott. Vi hade gärna velat se ett maratonlopp till under 2016 eller att han indikerade en utveckling, en tydlig utveckling. Han har gjort ett par bra lopp under året, men vi tycker inte att det finns en tydlig markering på utveckling. Han får vänta... Ekvall är lovande. Han har precis börjat på maraton och jag hoppas verkligen att han kan ta ett kliv framåt. Det är väldigt positivt att vi har fått fram en kille som kan göra de här resultaten, men det räcker inte till en OS-plats.

Det er vanskelig å ikke legge merke til ironien når SOK "verkligen håppas at han skal ta et kliv framåt" samtidig som de gjør det de kan for å drepe motivasjonen til både han og andre hardttrenende langdistanseløpere. Mikael Ekvall hadde til og med bestilt treningsleir i USA nå de siste ukene fram mot OL for å akklimatisere seg og forberede seg optimalt til maratonløpet. Så får han beskjeden fra de som skulle inspirere han og andre idrettsungdommer til satsing, midt i fjeset. 

Da OL gikk i Atlanta i 1996, gikk gullet til sør-afrikaneren Joashua Thugwane. Bestetida hans før OL-løpet var på 2.16.08. Hadde han vært svensk eller norsk, ville han ikke fått stilt til start. I OL løp han på 2.12.36 og ble olympisk mester. 

Jeg kan ikke annet enn å undres på hvem disse idrettslederne er, som ikke bare i sin inkompetanse mener at et olympisk maratonfelt bør bestå av åtte løpere, men som skalter og valter med både drømmene og økonomien til unge idrettsfolk. Hva skal vi med ledere som ser det som sin oppgave å ta ifra utøvere muligheter de har kvalifisert seg til?  

Er det noen som har bevist at de ikke holder olympisk standard, så er det sjefene i SOK.   


halvmaraton-menn-ekvall_50D5987.jpg
Mikael Ekvall løp inn til en 14. plass på halvmaraton i EM sist søndag. Tre dager etterpå fikk han beskjed om at han var vraka fra OL. (Foto: Bjørn Johannessen)