Høstjakta, eller den store JAKTSTARTEN som den også heter, gjennomføres den 25. oktober med start og mål på Ull/Kisa friidrettsstadion.

Konseptet går ut på at de som deltar får tildelt starttid ut ifra hvordan de har prestert i kvalifiseringsløp på forhånd. Starttida bestemmes ut ifra hvilken poengsum resultatene i kvalifiseringsløpene gir. Poengsummen finner en i en tabell som tar hensyn til deltakernes alder og kjønn slik at prestasjonene er sammenlignbare uavhengig av disse parametrene. 


Spennende konsept

– Vi har stor tro på at den store Jaktstarten på Jessheim i oktober blir både morsom og spennende, sier Ivar Egeberg i Ull/Kisa som er initivtager til jaktstartkonseptet med Hans Jørgen Borgen i nært samarbeid.

– Selve løpet vil være todelt. Her vil vi kåre den beste langdistanseløperen. Landets beste løpere vil bli invitert til å stille i en tradisjonell jaktstart, der den som har fått høyest poengsum i kvalifiseringene starter først, og hvor den som kommer først i mål stikker av med en hovedpremie på 50.000 kroner, forteller han.

 I tillegg vil det arrangeres en omvendt jaktstart. Her vil de som har lavest poeng fra kvalifiseringene starte først, mens de beste starter til slutt. I teorien skal da alle som stiller i den omvendte jaktstarten komme samtidig i mål.

– Her skal alle ha like store forutsetninger for å krysse målstreken først. Dagsformen og evnen til å presse seg selv, uavhengig av kjønn og alder, vil da bli avgjørende for hvem som krysser målstreken først, forklarer Egeberg, og legger til at i den omvendte jaktstarten kan en være med også om en ikke har løpt kvalifiseringsløp tidligere, men at en da vil få et større handicap som gjør at de vil ha store problemer med å hevde seg i konkurransen.


Vil fenge mosjonistene

Ivar Egeberg har stor tro på at konseptet vil fenge blant mosjonistene.

– De fleste mindre løp sliter med å nå ut til de store massene. De som deltar på karuseller og mindre løp i dag, er slike som allerede trener mye og som løper raske kilometertider. Vi ønsker å nå ut til også til de trener mer sporadisk, og som kanskje bruker åtte og ni minutter på kilometeren når de skal være med på et 10-kilometers løp. Vi har stor tro på at den omvendte jaktstarten vil framstå som morsom også for disse, sier Egeberg.


Flere muligheter for å kvalifisere seg

Hittil er fem løp godkjent som kvalifiseringsløp til Jaktstarten.

1814-løpet arrangeres på Råholt i Eidsvoll kommune i Akershus den 7. juni. Videre er de som deltok i Sentrumsløpet i år kvalifisert og har allerede fått tildelt poeng i høstens store jaktstart

I tillegg kan en sanke poeng i følgende løp:

JessheimMila, 15. august

Sommerløpet i Kristiansand, 15. august

Knarvikmila, 6. september

Oslo Maraton, 19. september


Med Kondis på laget

1814-løpet, JessheimMila og Jaktstarten arrangeres som et samarbeid mellom Ull/Kisa og Kondis. Ull/Kisa er juridisk og økonomisk ansvarlig, mens Kondis er medarrangør og bidrar med kontrollmåling av løypene og er offisiell mediesamarbeidspartner.

Det er videre satt ned en prosjektgruppe som skal utvikle konseptet og arrangementene videre. Denne består av fem personer hvorav to fra Kondis.

 

Dette er JAKTSTARTEN

  • «Jaktstarten» er navnet på et løp som arrangeres på Jessheim i oktober hvert år som et samarbeid mellom Ull/Kisa og Kondis. Løpet i 2015 arrangeres den 25. oktober.
  • Deltakerne i løpet kan kvalifisere seg til jaktstarten ved å sanke poeng i godkjente kvalifiseringsløp.
  • Følgende løp er godkjente som kvalifiseringsløp per mai 2015: Sentrumsløpet, JessheimMila, Sommerløpet i Kristiansand, Knarvikmila og Oslo Maraton.
  • Det arrangeres en tradisjonell jaktstart og en omvendt jaktstart.
  • I den tradisjonelle jaktstarten stiller de beste løperne, og den beste i kvalifiseringene starter først.
  • I den omvendte jaktstarten starter den beste til slutt, mens de som har opparbeidet seg lavest poengsum starter først. I teorien kan alle i den omvendte jaktstarten nå fram til målområdet samtidig.