KOM_Like_etter_start2.jpg

Like etter start i 2013-løpet (foto: Kai-Otto Melau)

Det har vært knyttet spenning til hvor mange deltagere XREID fikk lov å ta med i løpets andre år, og nå vet vi svaret: Det ble en dobling fra fjorårets 50, men 100 plasser totalt er helt sikkert for få til at alle som ønsker å løpe får vært med.

OPPDATERT 19.desember:
Salomon XREID Hardangervidda har til nå mottatt over 100 søknader om å få løpe 4.- 6. juli 2014. Dermed blir det trekning 22. desember for alle andre enn fjorårets deltakere (som er garantert plass).

Løpets hjemmeside

Påmeldingsnfo
De som melder interesse for å delta må fylle ut et registeringsskjema. Dersom flere enn 100 er påmeldt pr 22.desember vil det bli foretatt trekning om hvem som får delta. Legg merke til at det er betydelig strengere krav for å delta som individuelle utøvere enn som team.

Tidligere forhåndsomtale

Søndag 15. desember klokken 12:00 åpnet påmeldingen til den andre utgaven av Salomon Xreid Hardangervidda. Løpet ble arrangert for første gang i 2013 og ble fullbooket på kort tid. I 2013 var det 44 deltagere på start, kun 17 deltagere klarte til slutt å karre seg i mål på Gaustatoppen. Førstemann på toppen var Ove Viveli fra Eidfjord med tiden 23 timer og 55 minutter. De siste deltagerne kjempet seg i mål drøye 14 timer senere.

Ove Viveli vant XREID Hardangervidda

Fra 155 til 123 kilometer
- I 2013 hadde vi tilnærmet perfekte værforhold. På bakgrunn av deltagernes erfaringer i 2013 har vi derfor søkt Fylkesmannen om en noe kortere trase i 2014. Deltagerne skal fremdeles krysse Hardangervidda, men løypa kortes ned fra 155 km til 123 km, sier de to initiativtagerne til løpet, Fredrik Mandt og Jan-Sigurd Sørensen.

Duoen har brukt mye tid på å sikre de nødvendige tillatelsene som skal til for å gjennomføre løpet. - Det er krevende å arrangere løp på Hardangervidda.  – Store deler av traseen går gjennom den aller vakreste naturen vi har i Norge. Vi er ydmyke ovenfor at vi beveger oss gjennom landets aller største nasjonalpark. Disse holdningene skal vi kommunisere til alle våre deltagere. sier Mandt.

Fra 50 til 100 deltagere
Løpet har foreløpig fått løyve fra Fylkesmannen i Hordaland. Fylkesmannen i Buskerud forventes å sende sitt formelle svar i løpet av svært kort tid. I 2014 får 100 deltagere lov til å starte det 123 km lange løpet. – Ruta er spesiell fordi den krysser svært øde områder i nasjonal og internasjonal sammenheng. Hvis villreinen står i området er vi pålagt å endre ruta for deltagerne, sier Fredrik Mandt.

- Ultraløping er i sterk vekst i både Norge og resten av verden. Vi forventer at en høy andel utenlandske deltagere vil stå på startstreken på Dyranut fredag 04. Juli 2014 kl. 12:00. Hardangervidda er eksotisk i internasjonal sammenheng, bildene fra de øde områdene på Hardangervidda tiltaler deltagere fra land i hele verden, sier Mandt.

Salomon Xreid Hardangervidda vil være åpent for både individuelle deltagere og lag. – De individuelle deltagerne må beherske kart, kompass og GPS. Selv om løpet følger Turistforeningens stier, kan forholdene på Hardangervidda bli svært krevende selv sommerstid. – I tillegg må individuelle deltagere vise til at de har erfaring med lange utfordringer. Lagene må ha et antall på 2 – 4 løpere. Å gjøre denne opplevelsen med gode venner vil utvilsomt være en annerledes start på fellesferien, sier Mandt.

KOM_Ragnar_Nygaard_maal.jpg

Så glad blir man når man endelig når målet på Gaustatoppen. Vi ser Ragnar Nygaard fra fjorårets løp.
(foto: Kai-Otto Melau).