Bildet over: Torsdag ettermiddag ankom maratonlegendene Frank Shorter og Joan Benoit Samuelson hovedstaden for å delta i folkefesten i Oslo Maraton. Her flankert av svaksynte Håkon Gisholt (til høyre) som er representant for at NM for funksjonshemmede og NM for rullestol også er innlagt i årets arrangement. Til venstre byrådsleder Stian Berger Røsland som fortalte om arrangementets betydning for Oslo by og at rundt 50 millioner kroner legges igjen til næringslivet i Oslo i løpet av maratonhelga. (Alle foto: Bjørn Johannessen)

Torsdag ettermiddag ble det avholdt pressekonferanse på restaurant Wallmans i forbindelse med helgas Oslo Maraton. Daglig leder i arrangørklubben SK Vidar fortalte at det nå er over 25 000 påmeldt totalt på de forskjellige distansene. Halvmaraton er størst med 12 700, deretter kommer "10 for Grete" med 8000, mens 3300 er påmeldt selve maratondistansen. I tillegg kommer rundt tusen tilsammen på 3 km, rullestol og Barnas Maraton. 

Det er gledelig at det i år er nesten like mange kvinner som menn påmeldt (49 mot 51 prosent). Maratondistansen er imidlertid sterkt mannsdominert (79 prosent), mens kvinnene er i flertall på 10 og 3 km (henholdsvis 65 og 61 prosent). På halvmaraton er det noe jevnere fordeling med 44 prosent kvinner. 

Tony-Isaksen_D4N6699.jpg
Tony Isaksen, daglig leder i SK Vidar som arrangerer Oslo Maraton, presenterte tall og innhold i årets utgave av Oslo Maraton. 

Waitz-kvinneandel_D4N6745.jpg
Jack Waitz forteller blant annet om den stadig økende kvinneandelen i Oslo Maraton. 

Gudisa-Shentema_Nordstad-Moen_D4N6757.jpg
Det forventes høy fart og mulig løyperekord på halvmaraton i Oslo i år. Etiopiske Gudisa Shentema (nr. to fra venstre) har halvmaratonpers på 61.09 og har målsetning om å se 61-tallet også i Oslo. I så fall blir dette solid løyperekord (eller strengt tatt arrangementsrekord, siden løypa stadig endres). Med seg som fartsholder får han Sondre Nordstad Moen som på bildet blir intervjuet av elitekoordinator for Oslo Maraton, Jasper Buitink. Gjeldende løyperekord tilhører Urige Buta og ble satt i fjor på 63.29, da med Sindre Buraas som fartholder. Etiopiskfødte og nylig norsk statsborger, Dadafo Dhaqabi (til venstre på bildet) er her med som tolk for Shentema. Dadafo skal for øvrig løpe 10 km i Oslo og blir nok å regne som favoritt på den distansen.
 
Se også : Sterke felt på halvmaraton, arrangøren tror på løyperekord

Shorter_Benoit_Waitz_D4N6735.jpg
To av tidenes største maratonlegender gjester Oslo denne helga. Frank Shorter vant OL-gull på maraton i 1972, mens Joan Benoit Samuelson vant i 1984 gull da kvinnene for første gang fikk løpe maraton i OL. Grete Waitz ble for øvrig sølvvinner i damenes løp. Her er de levende legendene i samtale med Jack Waitz. 

Jan-Soederstroem_D4N6715.jpg
Jan Søderstrøm informerte om årets nyhet: Grete Waitz Award. Dette er en æresbevisning som skal deles ut til personer som har jobbet for å fremme løpingen og som står for verdier i samme ånd som Grete Waitz. Prisen blir for første gang utdelt under Oslo Maraton lørdag. Det er foreløpig hemmelig hvem som får prisen, men i komiteen har Tony Isaksen og Jack Waitz sittet i tillegg til Jan Søderstrøm. 

Haakon-Gisholt_D4N6740.jpg
Svaksynte Håkon Gishold fortalte om hvordan funksjonshemmede er involvert i Oslo Maraton. 

ledsagerliste_D4N6744.jpg
Kjendiser som skal være ledsagere for blinde og svaksynte som løper Oslo Maraton. 

Wallmans_D4N6771.jpg
Wallmans er ett av over 30 underholdsningsinnslag langs løypa i årets Oslo Maraton.