Tjalves herrelag overgikk alle forventninger da de hadde bare fire av de 20 laga de konkurrerte med foran seg da plassifra ble talt opp etter målpassering.

På bildet ser vi fem av de seks brave løperne - fra venstre: Asbjørn Ellefsen Persen, Audun Nordtveit, Håkon Brox, Jan Christian Kaltenborn og Hans Kristian Fløystad. Sjettemann, Alem Adhanom, som var først i mål av dem, var også den raskeste til å forlate målområdet, og han var allerede på vei til flyplassen da bildet ble tatt.

(Tekst og alle foto: Runar Gilberg)

I E-cupen i terrengløp for klubblag møtes mange av de beste terrengløperne i Europa, og det høye nivået illustreres av at vinneren i herreklassen, Ayad Lamdassem, ble nummer to i EM terrengløp i desember, bare slått av Serhiy Lebid. Vinneren av dameklassen, Alemitu Bekele, er europeisk mester på 3000 meter innendørs og  har 5000 m-pers på 14.36,79. For å henge med i teten her, må en virkelig være internasjonal klasseløper. Men det fine ved konkurransen er at det også er dybde i feltet, slik at en vil ha mange å knive med sjøl om en ligger et minutt eller tre bak teten.

Det siste ble en trøst for Vidar-jentene som med skade-/sjukdomsforfall fra Karoline Bjerkeli Grøvdal og Ragnhild Kvarberg ikke hadde sjanse til å henge med i toppen. Klubben som i fjor var nummer sju, måtte nå nøye seg med en tolvteplass.

Tjalves bestemann, Alem Adhanom, løp inn til en flott 15. plass og var ikke mer enn 1.12 bak vinneren.

16 Celtic Diekirch LUX 290

Herrefeltet er temmelig tett 300 m etter start, men Hans Kristian Fløystad (86) har god oversikt i andre rekke. Alem Adhanom har også fri bane helt til høyre på bildet.

3 km fra mål har Yussuf El Kalai tatt teten foran Ayad Landassem, Pascal Sarwatt og Abraham Niyonkuru. I mål hadde både de to første og de to neste bytta plass.

Hans Kristian Fløystad løp offensivt hele vegen og lå stort sett omkring en 20. plass. Til slutt ble han nummer 23, og avstanden framover ble ikke på mer enn 1.37 i den tøffe 10 kilometeren.

- Jeg kom litt dårligere ut enn Alem og Hans Kristian, og ble nok vel ivrig på å tette luka fram til dem da feltet etter hvert spredte seg ut. Dermed ble jeg litt for stiv og måtte slippe akkurat idet jeg hadde tatt igjen dem, fortalte en likevel godt fornøyd Asbjørn Ellefsen Persen etter løpet. Til slutt endte han på 27. plass, 16 sekunder bak klubbkompis Hans Kristian.

Litt lenger bak hadde Audun Nordtveit og Håkon Brox sin interne fight. Her drar Audun klynga med Håkon på hjul.

En runde seinere har Håkon gått forbi, og i mål var han tre plasser og tre sekunder foran Audun som vi skimter i bakgrunnen. 30. og 33. plass drøye 2 minutter bak vinneren lar seg høre av begge, ikke minst når en vet at vinneren har 10.000 m-pers på 27.45,58.

Jan Christian Kaltenborn var den eneste av Tjalve-guttene som ikke helt fikk det til i den humpete og svært så varierte løypa.
- Jan Christian har et steg som ikke kommer helt til sin rett i ei slik løype, og han blir nok langt sterkere når underlaget blir asfalt eller tartan, mente Tjalve-trener Knut Kvalheim.

Vi hopper over til kvinner senior der det er kamp om posisjoene ca. 400 m ut i løpet. Vidar-leder Jim Holtquist må speide litt bakover i feltet for å se hvordan det går med de fem Vidar-jentene.

Marginalt foran fire Hässelby-jenter kommer i alle fall Fride Vullum i lange klyv. Sist års norske mester på maraton var godt fornøyd med løpet sitt som gav en 43. plass, 2.09 bak vinneren.

Ana Dulce Felix (F87) var den som dro storparten av vegen, og her blir hun fulgt av sin portugisiske klubbvenninne Sara Moreira. Alemitu Bekele (F105) lå litt mer avventende i feltet til hun satte inn sin avgjørende sluttspurt ca. 300 m før mål. Dermed forsvarte hun fjorårstriumfen, og det tyrkiske laget hennes vant lagkonkurransen. Bekele har som navnet antyder etiopisk bakgrunn og har så sterke perser som 8.35 og 14.36 på 3000 og 5000 m.

Det var kraft og styrke over løpinga til både Bekele (midten) og de andre kvinnene i tetfeltet.

Christina Bus Holth ble beste norske og nordiske løper på en 33. plass, 1.37 bak Bekele. I likhet med Jan Christian Kaltenborn trives også Christina bedre når underlaget er slett asfalt. Men generelt var det lite å utsette på omgivelsene og løypa som Grete Waitz har karakterisert som "verdens vakreste terrengløype". Kanskje ikke så rart med tanke på at Grete har vunnet dette løpet som går under navnet Chinque Mulini (De fem møller), hele seks ganger.

Jessica Gunnarsson og Silje Bæra Hørthe holdt følge til nesten halvveis, men etter hvert skled rutinerte Jessica noe ifra. Hun deltok i sin sjette E-cup mens Silje var med på sin første. - Veldig moro å være med, mente Silje som håper på en sesong med mindre skadeplager enn i fjor.

Debutant i E-cup-sammenheng var også Ingeborg Haugli som tok en liten pause fra medisinstudiene sine i Århus og løp det hun kunne forbi de fem møllene og ganske så mange tilskuerne i San Vittore Olona. Til slutt ble 21-åringen nummer 70 av de 79 som fullførte.

I junior menn ble det hele et oppgjør mellom spanske Gabriel Navarro (25) og russiske Andrey Rusakov. Ved passeringa av en av de mange kvernsteinene leder spanjolen, men russeren kom meget sterkt på slutten og vant på ei tid som var over minuttet bedre enn Bekeles vinnertid i kvinner senior. Juniorguttene løp den samme 6 kilometeren som seniorkvinnene.

I Chinque Mulini må deltakerne løpe gjennom to møller, og de er i nærheten av fem. Her kommer de ut av det første kvernhuset, og vi skimter skovlene på vannhjulet til høyre i bildet.

Inne i kvernhusa var det nokså mørt og trangt med dørstokker og små trapper som måtte forseres. Her kan to av Hässelbys juniorer igjen få sol på kroppen. Svenskene løp så bra at det ble tredjeplass i lagkonkurransen.

Selv om Jesus henger på veggen, er det nok ikke perleporten juniorjentene løper inn gjennom. De er på tur inn i en av møllene på en av bondegårdene langs løypa.

Relativt små juniorjenter kom seg greit under jernrøret. De lengste karene måtte imidlertid passe på slik at de ikke gikk på en knock-out ved utgangen til mølle nummer to. Chinque Mulini ble i år arrangert for 79. gang, og til neste år blir det nok stort jubileum sjøl om E-cupen da neppe er lagt inn i arrangementet.