For 2500 år siden løp Pheidipiddes fra Aten til Sparta i et forsøk på å skaffe hjelp fra spartanerne til slaget mot de invaderende perserne ved Marathon. Herodot skriver at "han nådde Sparta dagen etter han hadde forlatt Aten"'.

  I 1982 bestemte noen offiserer i det engelske flyvåpen å sjekke om dette var mulig. For å følge anekdoten må den 246 km lange ruten fullføres i løpet av et og et halvt døgn og det er også i dag maksimaltiden i løpet. Tre løpere kom i mål første året, John Foden (37:37) John Scholtens (34:30) og John Mc Carthy (39:00). John Foden har skrevet en glimrende guide om løpet om noen skulle være interessert i et dypdykk.

De som har løpt løpet kan fortelle at høydeprofilen på hjemmesiden lyver. Dette er mye tøffere enn på papiret. Her er det snakk om tøffe  tidskrav allerede i starten. De som ikke kommer til stasjonene innenfor en viss tid blir tatt ut av løpet. Første 50 miles må gjøres unna på 9:30 så har hjelper det ikke å tenke på noen veldig rolig start.

Årets to norske løpere har vært med på dette før og vet hva de går til. Jon Harald Berge er en av våre aller beste allround ultraløpere og han har stor sans for detaljer og har stort sett satt seg inn i det han skal gjennomføre i detalj. Ingenting blir overlatt til tilfeldighetene. Da han deltok i 2009 løp han inn til en tredjeplass på tiden  25 timer 9 minutter og 38 sekunder.

Geir Frykholm har på noen år blitt en av våre mest erfarne ultraløpere. Han har skjønt hvordan man legger opp slike lange løp for å ha igjen krefter hele veien. Tidligere i sommer fullførte han Western States 100 miles som også er et løp som de fleste ultraløpere drømmer om å få på CV-en. Spartathlon har han fullført før, men både Spartathlon og WS 100 på an sesong er det ikke mange som har.

Eiolf Eivindsen som har fullført løpet flere ganger enn noen nordmann er i år opptatt med å løpe etappeløp gjennom Europa.

Løyperekorden i løpet er det Yiannis Kouros som har. Den er på 20:25 og som mange av Kouros sine rekorder blir den sett på som bortimot uslåelig. 

Bildeguide fra løypa

Løpets hjemmeside

Sak fra NRK om Berges deltagelse i 2009

I år er det påmeldt hele 21 nordiske løpere. I tillegg til en som alltid stor finsk delegasjon på ti løpere er det fire danske og fem svenske løpere. To navn som mange av våre lesere helt sikkert vil dra kjensel på er Reima Hartikainen og John Hornbech Christensen. Begge har  lagt ned store ressurser i å berike det norske ultramiljøet.