Ingressbildet: Tom Erik Halvorsen løper i mål som vinner av Ultrabirken. (Foto: Finn Olsen)

Se alle reportasjene fra årets Birkebeinerløp og LandevegsBirken

Det var to tidligere vinnere i UltraBirken som seiret i årets utgave - det femte i løpets historie og det tredje i dagens løype. Marte Pedersen fra Hytteplan Sport vant også for to år siden, og Tom Erik Halvosen fra GTI vant i fjor.

Ny rekord på Marte Pedersen
Marte delte seieren i 2012 med Rita Nordsveen på 5:41:46. I år presset hun tiden ned til 5:39:32 som er ny løyperekord til tross for en lengre løype etter to små omlegginger i fjor. Denne gangen fikk hun hard konkurranse fra spanske Ainhoa Ostolaze som har bodd og jobbet i Oslo siden 2012. Ainhoa var drøyt to minutter bak Marte. Disse var i en særklasse denne gangen. Line Marie Langseth fra Eidsvold Værks Skiklub forbedret seg kraftig fra fjorårets løp da hun debuterte med 9. plass og 7:45:44. Nå ble det en flott 3. plass og tiden 6:02:43.

Seier for 2. år på rad for Tom Erik Halvorsen
Tom Erik Halvorsen vant i år på 4:42:46, åtte minutter etter fjorårets 4:34:04. Nå var det nesten dobbelt så mange deltagere, uten at det hindret seier for GTI-løperen. Den sterke ski- og vegløperen Anders Myrland fra Skogn kom nærmest Halvorsen med tiden 4:45.41. Bak disse to sterke løperne gikk det hele 25 minutter før neste løper kom til mål i herreklassen.

Deltagerrekord
Det var minst 186 løpere (antall som passerte Pellestova) på startstreken i UltraBirken, og 173 av disse fullførte til det som er Norges største ultraløp til nå.

71 BILDER FRA SJUSJØFJELLET (2 KM) (Foto:Rolf Bakken)

20 51043 Snorre Gylterud Nordic Choice 5:48:52

Ultravinner: Marte Pedersen (nr. 50043) har kommet inn på løypa for Birkebeinerløpet og har 13 km igjen til mål og deler løypa med halvmaratonløpere. (Foto: Stein Arne Negård)

NB! Reportasjen fortsetter under resultatene!

20 50004 Camilla Bengtsson Gormis MK 7:38:40

Tom_Erik_Halvorsen.jpgPanorama: Tor Erik Halvorsen, GTI,  tronet i tet allerde på toppen av Sjusjøfjellet etter 2 km og opparbeidet seg raskt en luke som varierte mellom to og fem minutter på passeringspunktene. I mål var seiersmarginen på tilnærmet tre minutter. (Foto: Rolf Bakken)

Nr_2_3_4.jpgRunners up: Anders Myrland, Skogn IL la seg bak Ole Kristian Smestad, Stjørdal FIK og siste helgs Fjellmaratonvinner, skotske Paul Raistrick på veg opp på Sjusjøfjellet. Utover i løpet var Myrland den eneste som kunne true Halvorsen og hadde til slutt et kvarter ned til tredjemann. Smestad ble 6. mann og Raistrick 11. mann i mål. (Foto: Rolf Bakken)

Ruitnert debutant: Egil Skapsno (51118) er ingen hvem som helst i ultrasammenheng, men lørdagens løp var  debut for  alvdølen i UltraBirken. I mål ble det 22. plass på 5.49.49. Her sammen med Vidar Kverrvold fra Gjøvik som løp inn til 9. plass på 5.30.37. (Foto: Rolf Bakken)

Les mer om Egils uheldige UltraBirken-debut i Østlendingen: Egil Skarpsno fra Alvdal fullførte Ultrabirken med brudd i hånda etter fall

Flere bilder fra UltraBirken:

Alle foto: Birken/Geir Olsen

Tom Erik Halvorsen i tet tidlig i løpet.

En smilende EirikJohannessen i Vidardrakt løp inn til femteplass i det vi tror er hans ultradebut.

Det var en fin dag over fjellet, med sol og tørre forhold. De første 45 kilometerne går i fjellterreng, en ganske annen opplevelse enn det som møter løperne i Bikebeinerløpet der det hele foregår i skogen.

Tett med løpere i starten...

Halvorsen passerer Reinsvatnet etter ca 12 kilometer .

Anders Myrland og Paul Raistrick (nærmest). Skognløperen holdt koken og ble nummer to, mens skotten endte på 11.plass av 140 fullførende herreløpere.

Vidar Kvernvold med Reinsvatnet og Lunkefjelli bakgrunnen.

Marte Pedersen i bra driv på vei til sin andre seier i UltraBirken.

Eidsvolljenta Line Marie Langseth forbedret seg kraftig fra i fjor og løp inn til en flott tredje plass.

Anders Tøsse fra Kristiansund vinker fornøyd her, men måtte stå av ca halvveis ved Pellestova. I utltaløp er naturlig nok andalene som bryter løpet større enn i kortere løp. Det kan skje mye når man løper over 60 kilometer i terrenget.

Miriam Delphin Gulbrandsen vant UltraBirken de to første årene da løpet gikk (i masse myrterreng) fra Rena til Lillehammer. Hun har vært skadet og er ikke i samme form nå, men kom inn på en bra tid likevel.

Monica Strand fra Oslo (Romerike Ultraløperklubb) debuterte i UltraBirken med 8. plass.

Jovisst var det fint - noe vi tror de fleste av deltagerne også fikk med seg.

Guro Skjeggerud fra Trømsøklubben Nortern Runners har her kommet inn i løypa sammen med de som løp Birkebeinerløpet. Guro ble nummer fire i kvinnneklassen.

Frank Løke, mer kjent fra håndballen, løp inn til en flott tid så vidt over 6 timer.