Denne uken ble det klart hvilke 11 løpere som er tatt ut til å løpe IAU Trail World Championship i Connemara Irland 9.juli. Det mest iøyenfallende er vel at hele 4 av 7 herreløpere er fra Bergen, og tre av dem trenes av den tidligere storløperen Jan Fjærestad.

Se også midtsiden.no: Thomas på landslaget

Løypa:
Vi kommer tilbake med mer om mesterskapet og løypa senere. Det er snakk om tildels svært bratte bakker opp og ned, men vi vet i øyeblikket ikke hvor mye "transport" det er mellom de ulike fjelltoppene som skal forseres. Løypa består av en innledende sløyfe på ca 7 km etterfulgt av 2 runder på ca 30 km hver.
Se foreløpig beskrivelse på www.ultrarunningireland.com


 

Den norske troppen til VM i Connemara:

MENN:
Ivar Haugen, Kristiansand OK                            
Ole Petter Hjelle, Ready
Runar Gilberg, SK Vidar
Sverre Morten Slethaug, BFG Fana                     
Thomas Andersen, BFG Fana       
Thorbjørn Ludvigsen, BFG Fana
Åke Fagereng (p.t. Sør-Afrika)

reserve: Ingen erstatning ved ett eller to forfall

KVINNER:
Margrethe Løgavlen, Tønsberg FIK
Miriam Delphin Gulbrandsen, Fåberg IL
Rita Nordsveen, FIK Orion
Sharon Broadwell, SK Vidar

reserve: Mona Kjeldsberg

LAGKONKURRANSE:
Før første gang er det også lagkonkurranse i VM Trail, og hvert land kan stille med inntil 6 løpere hvorav 3 beste teller. Norge stiller altså lag i begge klasser.

Bildene er fra terrenget det skal løpes i.Ny VM-øvelse
Det er første gang Norge stiller med løpere i VM terrengultra - som er en ganske ny VM-øvelse. I USA og sørover i Europa trekker de største terrengultraløpene flere deltagere enn ultraløp på vei, og her i landet dukker det nå opp stadig nye ultraløp i terrenget. I Bergen har man f.eks. hatt mosjonsarrangement "Styrkeprøven rett Vest" med stor deltagelse i mange år, i Osloregionen har vi Kristins Runde i Nordmarka på 81 km (50 miles) mens innlandet har hatt UltraBirken de siste to årene. I fjor kom fjellultraløpet Hornindal Rundt, og i år får vi også 105 km lange Meråker til topps

Mer om de norske ultraløpene kan du lese HER.

Sterk herretropp
Uttaket har vært mer basert på skjønn enn uttak på andre mesterskapsdistanser. Det er vanskelig å sammenligne tider fra ulike konkurranser i terrenget. Det er likevel ingen tvil om at det er en sterk norsk tropp som reiser til Irland, ikke minst på herresiden.

Eidsvollingen  Harald Aas er den eneste "opplagte" kandidaten som ikke hadde anledning til å stille denne gangen. UltraBirkenvinneren fra 2009 viste med seieren i et stort engelsk terrengultraløp i fjor at norske løpere kan hevde seg bra.

Fjorårets vinner av UltraBirken, Sverre Morten Slethaug (som løp feil etter å ha ledet første året), er en av fire Bergensere. To av de andre er treningskamerater i BFG Fana, Thorbjørn Ludvigsen og Thomas Andersen. Thorbjørn er yngstemann i troppen og mannen bak en supertid i Stoltzekleiven Opp i fjor, mens Thomas Andersen blant annet vant Hornindal Rundt foran den fjerde Bergenseren i troppen, Ivar Haugen. Ivar - som nå bor i Kristiansand - er mest kjent fra orientering der han har vært innom landslaget og ikke minst hevdet seg bra i de lengste o-løpene her hjemme.

De tre siste har løpt flere ultraløp enn Bergenserne. Åke Fagereng bor i Sør-Arika, men har løpt orientering for Østmarka OK,og etter hvert utviklet seg til å bli en svært sterk terrengultraløper med mange topplasseringer der han har bodd i Hong Kong, New Zealand og ikke minst Cape Town distriktet. Ole Petter Hjelle var tidligere en veldig rask vegløper, men viste bl.a. i fjorårets UTMB at han behersker både ekstremt kupert terreng og mye lenger distanser også. Veteranen Runar Gilberg er lagets nestor og fungerer også som lagleder for herrene. Han har også imponert i UTMB tidligere, og i fjor vant han Kristins Runde foran Jon Harald Berge.
 

Spennende dametropp
På damesiden er det litt mindre rutine med terrengultra. Miriam Delphin Gulbrandsen (bildet) vant imidlertid UltraBirken både i 2009 og 2010, foran til dels mye raskere vegløpere - og er definitivt en terrengspesialist. Sharon Broadwell har rutine fra blant annet Western States 100 miles og er "altetende" på ultraløpsfronten, hun fungerer også som lagleder for dameløperne.

Sammen med disse er de to klart raskeste ultraløperne våre (på veg og bane) tatt ut, Margrethe Løgavlen med noen av verdens beste tider på 6-timers og 100 km de siste årene, og Rita med en voldsom framgang som foreløpig kuliminerte med imponerende seier i Bislett 12-timers tett oppunder Margrethes No. Det blir spennende å se om sisse behersker terrenget like bra, da kan de om mulig gjøre det enda bedre enn herreløperne våre.
 

Løypa:
Vi kommer tilbake med mer om mesterskapet og løypa senere. Det er snakk om tildels svært bratte bakker opp og ned, men vi vet i øyeblikket ikke hvor mye "transport" det er mellom de ulike fjelltoppene som skal forseres. Løypa består av en innledende sløyfe på ca 7 km etterfulgt av 2 runder på ca 30 km hver.
Se foreløpig beskrivelse på www.ultrarunningireland.com