PRESSEMELDING:
Hva er et ultraløp?
Ultraløping er løp på distanser som en lengre enn maraton. I Norge er det definert som distanser fra 50 km og oppover. Standarddistanser er 50 kilometer og 100 kilometer pluss milesdistanser som 50 og 100 miles. I tillegg er det konkurranser over 6 timer, 12-timer, 24-timer, 48 timer og 6 dager hvor det gjelder å løpe så langt som mulig innen tidsavgrensningen.
Ultraløp er en ung idrett i Norge, og det var i 2005 det startet for alvor med sekstimerssløp på Eidsvoll. Årsaken til at ultraløping er i sterk vekst i Norge og resten av verden er flere.
Fokus på utholdenhet
Matinntaket er veldig viktig for ultraløpere. Det er veldig vanskelig å få i seg nok næring når man har løpt i mange timer. Utfordringen er at man ikke har lyst på noe som helst. Det blir en kamp i kampen å få i seg nok mat underveis. Man tenker ikke så mye på puls, Pulsklokke, terskel og intensitetssoner er ikke noe stort tema for ultraløpere.
– Vi tenker ikke puls når vi løper. Jeg vet at jeg har en hvilepuls på 42, og har løpt så mye at jeg vet hva som er riktig tempo. Vi ligger stort sett i komfortsonen, sier Erik Nossum. Ultraløp er en ung idrett i Norge, og det var i 2005 det startet fort alvor med et sekstimerssløp på Eidsvoll.
– Vi trener mest rolig og ligger på en time på mila, men det hender at vi drar på litt på slutten, som her i dag, - sier en annen 58-åring, Lars Dørum. Varer lenge.
– I ultraløp får du testet både dine fysiske og mentale grenser. Og så er det en idrett du kan holde på med til du blir veldig gammel, reklamerer Erik Nossum. Den mentale biten er et kapittel for seg,
– Ultraløp er en mental berg-og-dal-bane. Noen ganger, for eksempel midtveis i et 24- timersløp, er det som om hele sjelen din vrenges. Du er dødstrett og leter egentlig etter alle mulige unnskyldninger for å bryte. Da gjelder det å ha noen teknikker på lur, og det er sinnssykt deilig når du er ferdig.
Under konkurranser benytter ultraløpere forskjellige strategier: Noen går i motbakker mens andre kjører 25 minutter løp, deretter fem minutter med rask gange og spising. Andre eksempler er å veksle mellom å løpe i to minutter og gå i 30 sekunder. Mens det finnes også ultraløpere som benytter en type powerwalk gjennom hele løpet.
- Ultraløperne rapporterer om få skader.
– Det handler om å løpe lett, og bygge seg opp gradvis. Det er langt flere skader i kortere løp der folk drar på seg strekk og tråkker over!
VESTFOLD FØRSTE ULTRALØP
Holmestrand Maraton arrangerer 3. november 2012 det første ultraløpet i Vestfolds historie. Løpet er på to velkjente ultradistanser: 50 km og 50 miles (82 km).
VUC (Vestfold Ultra Challenge) er et terrengløp som med start på Hvitstein Stadion kl.0600. Løpet har en "cut off"- tid på 18 timer.
På 50 Km er cut-off-tiden på 10 timer.Løpet er lagt til flotte turstier i Botnemarka, Hanekleiva og Vestskauen i Sande.
50-milesløpet går i terrenget mellom Holmestrand og Konnerud tur-retur og går ca 1/3 på grusve. Resten er stiløping. Løpet vil være et av uttaksløpene til VM I terrengultra neste år - og før "stjernene"melder seg på er det allerede 27 påmeldte på 50 miles eller 50 km. Alle som løper VUC får forøvrig gratis start i Holmestrand Maraton til våren. Vi forventer mellom 50-100 deltakere på hver av distansene. Tom Remman vil stille på 50 km sammen med sitt triatlon-team.
Inspirasjonen til VUC er hentet fra mostandsbevegelsen
Inspirasjonen til Vestfold Ultra Challenge er hentet fra området løpet går igjennom hvor motstandsbevegelsen trente på sabotasjeaksjoner mot okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Et monument er reist til minne om Vestskogjegerne, og et informasjonsskilt kan fortelle litt om hvor de lå og hva de trente på. Her tok de i mot fallskjermslipp, og området var utgangspunkt for sabotasjeaksjoner mot fienden. Under krigsårene ble det utført et betydelig motstandsarbeid i Drammen og ved krigens slutt talte hjemmefrontområdene 1413 og 1414 godt og vel 1000 personer.
Den 7. mai 1945 fikk Vestskogjegerne marsjordre fra sine celler på vestskauen imellom Konnerud og Sande og kl 01.00 natt til 8. mai møtte de på Andorsrud (Konnerud) for transport til byen. På det store europakartet på veggen i Celle 2 ble det skrevet: «7/5-45, Reist Drammen – Krig slutt!». Kl 0300 om natten meldte de seg for politimester Solumsmoen og tok fatt på de oppgaver som ventet de lovlige norske myndigheter. Allerede på dagen 7. mai hadde imidlertid en gruppe barn på tråsykkel med et stort norsk flagg mellom seg markert frigjøringen på sin måte, midt på Bragernes torg. Vestskogjegerne holdt til i 6 celler i Vestskogen i Sande. Vestfold Ultra Challenge-løypa passerer flere av disse.
Løypa
Løpet går fra Hvitstein Stadion til Gaupås i Holmestrand, deretter på blåmerket sti til Kentucky - Liglaneren - Brannåsen - Nordre Løkensetra - Orebergvann - Hvittingen – Bondis - Kaldmo- Lavvanshytta - (dette er også vendepunktet for 50 km-distansen som følger same løype tilbake) - Kabaretta - Prestseter – Terjevollen - Rønnehue – SIF Hytta på Konnerud som er vendepunkt for 50 miles-distansen.
I november vil det være mørkt på morgenen og tidlig mørkt på kvelden, noe som gjør at løperene vil matte utstyre seg med hodelykt. Løperene vil treffes kl.05.00 om morgenen for å gjøre seg klar til starten kl.06.00. I et ultraløp av denne typen er man I stor grad selvhjulpen med forsyninger. Samtlige løpere vil være utstyrt med drikkesekk, matpakker, energibarer, gel og all verdens andre hjelpemidler som kan bidra til at løperene får et bra løp.
Det vil være en drikke- og matstasjon underveis. Denne vil være halveis i løpet på vei ut ved Lavvannshytta I enden av kalmovegen og fungerer også på returen for de som løper 50 miles distansen.
Som i alle ultraløp, etter amerikansk modell, får alle som fullfører innenfor tidsfristen en beltespenne. Motiv er hentet fra forsyningsdroppene som engelskmennene gjorde til milorg gutta på vestskauen fra DC 3.
Alle som fullfører en av distansene uavhengig av tidskravet får deltagermedaljen og finisher-løpetrøyen.
DELTAKERLISTA per 1. oktober:
Fenaux Jean-Loup
Lundgaard Jostein
Reinholt Helge
Løgavlen Margrethe
Kristoffer Modell
Thorstensen Runar
Lillekroken Tor Idar
Kvernvold Vidar
Nygård Ragnar
Singstad Harald Borthen
Fæhn Gunnar
Sollie Ove
Engen Olav
Pinås Tomas
50 KM
Sælen Ole-Håkon
Kiss Krisztian Roland
Oubaha Aomar
Taghrafet Abdellah
Nordby Marius
Rasmussen Finn Tommy
Berg Nina-Sofie
Rosengren Ole Fredrik
Skjørdal ole Kristian
Skjeggerud Guro
Remman Tom
Mørck Ole Johannes
Finisher-T-skjorte. Trykk på bildet for STOR utgave.