Bildet er fra Borredalen Rundt i juni 2011.                                                                                                                Foto: Rolf Bøhn

Borredalen Rundt er et karuselløp som for øyeblikket  går fra tidlig april til midten av oktober. Det går i Fredrikstadmarka ruindt vannet Borredalen. Løypa er på 5,6 km og er nå inne i sin 51. sesong!  I fjor deltok 435 forskjellige løpere. Det er gratis å delta! Å registreringen gjøres ved start. 

Hele 70 deltakere midt i ferietiden når løpet så langt i år  (de har arrangert 15 løp) har er snitt på 72 deltakere er meget imponerende! Årets deltakerekord er på hele 107! Et så høyt deltakertall finner vi ikke på årsastatistikken til Borredalen Rundt som strekker seg tilbake til 1997. I perioden 1997 - 2011 er det beste gjennomsittstallet per taløp for en hel sesong på 50 i 2004. Det kan altså bli en økning på 40%!!
Det er Anne Marie Andersen som i år har tatt over hjemmesiden etter det gode arbeidet som ble gjort av Roony Høgberg i årene 2007-2011. I 2006 var snittdeltakelsen nede i 34 per løp, mens det når Høgberg gav fra seg stafettpinnen var snittet oppe i 50. En økning på 50%. 

Den klassiske løpskarusellen Borredalen Rundt som går fra april til oktober lever i beste velgående og vel så det. Facebookgruppa som ble opprettet i februar ble gjort åpen for alle 10.juli og har allerede 100 medlemmer.
HER er facebooksiden.
Les reportajen i Demokraten fra gårsdagens løp HER.


 Fra Borredalen Rundts juleløp   2011.                                                           Foto: Rolf Bøhn                   

kondis.no har også med ujevne mellomrom besøkt karusellen og laget reportasjer, her noen smakebiter
Borredalen Rundts juleløp 2011
Sesongstart 2011
Borredalen Rundt 15.april 2003 



Hjemmesiden til Borredalen Rundt  har fått en egen historikkdel hvor du kan lese følgende: 

Historikk om Borredalen rundt fra Kjell Mentzen

Oppstart:
De første som løp løypa til treninger var den såkalte HV-gjengen med Bernhard Hoel i spissen. De startet opp ca. 1960.

Når jeg var der noen år senere sammen med Per Ole Ruud var Edgar Borgersen, Ivar Heine Johansen, Erik Dilling og Bernhard Hoel med i løpet. Bernhard var den gang leder for treningsløpene.

Noen år senere (ca. 1975) ble det mere organisert treningsløp, Ivar Kari Movik og jeg tok tider å sendte disse til avisene. Deltagelsen på den tiden øket kraftig med en deltagerrekord på 155 deltagere på en vanlig tirsdagskveld. Det ble også på denne tiden satt en løyperekord av Steinar Gressløs på tiden 16.58. Rekorden sto i mange år.

Litt senere ble det arrangert såkalte medaljeløp i løypa i ulike valører som bragd, gull, sølv og bronsje. Kravene var “tøffe” og satt opp etter aldersbestemte klasser. Medaljeløpene ble arrangert i mange år og trakk 200- 300 deltagere.

Det ble også igangsatt en løpskarusell av den samme gjengen “Borredals Karusellen”. Den besto av 4 løp med ulike lengder hvor “Borredalen Rundt” var et av løpene. Løpskarusellen var den første i Østfold og en av de første i landet. Man måtte fullføre 3 av de 4 løpene for å få statuetten. Løpskaruselllen og medaljeløpene trakk deltagere fra hele østlandet. Siden fulgte de opp i Moss og Sarpsborg med løpskaruseller, slik at det nesten ble for mange løp i Østfold på den tiden.

Løypa:
Løypa rundt Borredalsvannet var og er forsatt 5,6 km lang. Løypa i starten er nesten i den samme som den som løpes i dag. Den eneste forandringen er ved ca. 1 km. Der gikk løypa ca. 200 m. rett frem før den svingte opp på fjellet. Eller ble løypa utbedret vesentlig i området ved ca. 4 km. Dett fortelle kanskje hvor god Gressløs sin løyperekord var på den tiden. Løypa har blitt kjent i hele landet slik at mange feriegjeste gjerne vil delta i treningsløpene når de er her i distriktet på ferie. Løypa er også omtalt i blant annet bladet “Kondis” og har også vært sendt på riks-TV.

Diverse:
Før det ble storkommune var det nære på at Rolvsøy kommune skulle sette igang utbygging av boliger fra Rolvsøysiden og helt inn til Borredalsvannet på vestsiden. Dette ble heldigvis stoppet av FSK og aktive personer i Borredalsgjengen med Ivar Heine Johansen og undertegnede i spissen. Det ble innsendt en mengde leserbrev til byens aviser, noe som helt sikkert var med på å stanse utbyggingen. Når det ble storkommune er det vedtatt en markagrense som gjør at marka i dette område får ligge i fred. Borredals gjengen med Kari, Ivar, Yngve og jeg arrangerte også i 12-13 år borredalsfest på Folkets Hus, denne gang på Glade Hjørne. Festene var svært populære med alltid fulle hus.

Vi leser på hjemmesiden til Borredalen Rundt at Demokraten har vært flinke til å komme på besøk å dekke løpet med bildeserier og video!