Kåringen av Årets Ultraløper foretas av NFIFs ulraløpsutvalg etter avslutning av hvert kalenderår, og utmerkelsen deles ut i samarbeid med utvalgets hovedsponsor Hytteplan AS. Det deles ut pris til beste kvinnelige og mannlige ultraløper sesongen sett under ett.

Årets Ultraløper 2015:
I herreklassen har det også i 2015 vært veldig mange sterke prestasjoner. Noen har hatt en ekstrem prestasjon, andre har hatt flere knallgode løp. Valget i 2015 ble til slutt ganske lett, da Didrik Hermansen både har ekstemt gode enkeltløp og en knallsterk sesong med mange topp internasjonale resultater. På kvinnesiden var det enighet om at Malene Blikken Haukøy var vår beste kvinnelige ultraløper, og her var det spesielt prestasjonen i Hornindal Rundt som feide all tvil til side.

Malene Blikken Haukøy (24) IL Høyang
Hun sjokkerte UltraløpsNorge med en fantastisk sterk tid i Hornindal Rundt, der hun satte en sterk løyperekord og kun hadde en eneste av herreløperne foran seg i mål. Dette er antagelig det sterkeste resultatet av en norsk terrengultraløper på kvinnesiden noensinne. En måned senere stilte hun opp i det ekstreme Sky Race i Tromsø der hun på nytt imponerte, med 3. plass og beste norske, kun slått av to løpere i den ypperste verdenseliten. Malene er også på det norske Randonee-landslaget og holder høyt nivå året rundt. Det er ingen tvil om at 24-åringen var våre sterkeste kvinnelige ultraløper i 2015.

Andre som ble vurdert: Mari Mauland fra Spirit Stavanger, Marte Pedersen fra Ringerike FIK og Ninette Banoun fra SK Vidar

Malene i kamp med de beste herreløperne under Hornindal Rundt 2015 (foto: Helge Fuglseth)


Didrik Hermansen (35) Romerike Ultraløperklubb
Han har imponert mer enn bare nordmenn i år, den tidligere lynvingen på Elverums elitelag i håndball. Han løper fort på flatmark, f.eks. 100 kilometer, og han løper nesten like fort i terrenget der han på to år har etablert seg i den absolutte verdenseliten. Som en av de aller beste løperne i Ultra-Trail World Tour blir han nå invitert til alle de største terrengultraløpene. En komplett ultraløper som ennå ikke har nått toppen av karrieren, men som likevel var et klart valg som Årets ultraløper 2015. I løpet av året har han også giftet seg med sin Ida, så det har vært et minnerikt år for naprapaten og ultraløperen.

Noen av årets prestasjoner der løpet i Laveredo topper en fantastisk sesong.
-Transgrancanaria (Spania) 127,5 km 8666 høydemeter, 2. plass – 6:30 fra seier.
-Lavaredo Ultra Trail (Italia) 119 km 5850 høydemeter, 1. plass – løyperekord med 8 min, seier med 27 min!
-Annecy (Frankrike) VM terrengultra 84,9 km 5 250 høydemeter, 10. plass og klart beste norske.
-UltraVasan (Sverige) 90 km, 3. plass og beste norske.

Andre som ble vurdert: Bjørn Tore Kronen Taranger fra IL Gular, John Henry Strupstad fra FIK Ren-Eng og Sondre Amdahl fra Romerike Ultraløperklubb.

Didrik_Hermansen_maal.jpg
Didrik har akkurat gått i mål etter et fantastisk løp i Lavaredo Ultra Trail (arrangørfoto).
 

Tidligere vinnere (link til omtale av tildelingen):
2009 Jon Harald Berge
2010 Gjermund Sørstad
2011 Gjermund Sørstad
2012 Bjørn Tore Kronen Taranger
2013 Rita Nordsveen og Jarle Risa
2014 Rita Nordsveen, John Henry Strupstad/Sondre Amdahl