Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Løyperekord: Etiopiske Etalemahu Zeleke Habtewold forbedret Grete Kirkeberg Mørks 24 år gamle rekord med 12 sekunder. (Foto: Kjell Vigestad)
Løyperekord: Etiopiske Etalemahu Zeleke Habtewold forbedret Grete Kirkeberg Mørks 24 år gamle rekord med 12 sekunder. (Foto: Kjell Vigestad)

Løyperekord: Etiopiske Etalemahu Zeleke Habtewold forbedret Grete Kirkeberg Mørks 24 år gamle rekord med 12 sekunder. (Foto: Kjell Vigestad)

Grete Kirkebergs 24 år gamle løyperekord ble slått i Trollhättan

Fredag ettermiddag gikk den 31. utgaven av det tradisjonsrike Kraftprovet av stabelen i Trollhättan med drøye 2000 deltakere. I den sjuende utgaven i 1992 løp Grete Kirkeberg på 39.28, som siden har stått som løyperekord. Under gode forhold løp Etalemahu Zeleke Habtewold fra Etiopia 12 sekunder fortere, så nå er både dame- og herrerekorden på afrikanske hender.
Publisert | Oppdatert
Artikkelen fortsetter under annonsen


Det regnet i Trollhättan under hoveddistansen på 11,6 km, og det regnet også en del under Knatteprovet for de aller yngste tidligere på dagen. Dermed ble det ikke så varmt og lufta var oksygenrik.

Normalt deltar flere av Norges og Sveriges beste løpere i Kraftprovet. Med både EM, NM/SM og OL på en drøy måned ble det få norske og svenske toppløpere som deltok i år. Til gjengjeld var det mange sterke afrikanere på plass. På herresida var det 12 med afrikansk opprinnelse blant de 15 beste, og de fleste hadde kommet direkte fra Afrika for å konkurrere i Sverige og Norge i sommer.

Vi hadde ikke trodd at Etalemahu Zeleke Habtewold skulle klare å slå Grete Kirkeberg Mørks rekord. Den etiopiske jenta vant søndag Strömstadsmilen på en god tid, 33.45, i en løype med mange bakker, men hun var et godt stykke bak Gunhild Halle Haugens løyperekord. Den 26 år gamle Etalemahus personlige rekorder er gode, 15.23 på 5 km, 32.20 på 10 km og 1.12.29 på halvmaraton, dvs. tider på de to korteste distansene som er bedre enn Gretes personlige rekorder, men hun er to minutter bak Gretes pers på halvmaraton, 1.10.36.

Grete var selv med i Trollhättan og vant klasse 50+ med 7 minutters margin og ble nr. 6 totalt bare sekunder bak gode løpere som Jenny Johannesson og  Vidars Jessica Gunnarsson.

Det ble også norske klasseseire i ungdomsklassene. Emma Kirkeberg Mørk begynner virkelig å finne løpsformen, og i 14-15-årsklassen slo hun alle gutta og løp 27 sekunder raskere enn i fjor. I jenter 12-13 år vant Victoria Nitteberg fra Nesodden, mens Jonas Haugmo, Heming, vant klasse gutter 15 år.


Grte_Kirkeberg_Etalemahu_Zeleke Habtewold_A20G8809.jpg
Gammel og ny rekordholder: Grete Kirkeberg Mørk (til venstre, om noen skulle være i tvil) og Etalemahu Zeleke Habtewold, som var to år da Grete satte løyperekord i 1992. (Foto: Kjell Vigestad)  

Start_mange_norske_A20G8433.jpg
Fire norske: Totalt var det rundt 50 norske i Trollhättan. Her er et knippe av dem fra starten. Til venstre Knut Nordviken, Vidar, så Kjetil Sørum fra Stavern. Sylvia Gross, som ikke er norsk, men søster til Isabellah Andersson. Deretter kommer Grete Kirkeberg, og rett bak henne ser vi hodet til Jessica Gunnarsson, Vidar som vi regner som helt norsk på tross av at hun etter 20 år i Norge fortsatt er svensk statsborger. (Foto: Kjell Vigestad)

Premier_15_herrevinnere_A20G8844.jpg
Premier til de 15 beste: Som vi ser må vi et godt stykke til høyre for premiepallen for å finne beste hvite løper. Hele 12 av de premierte løperne er født i østafrikanske land soml Eritrea, Etiopia og Kenya. (Foto: Kjell Vigestad)


Sterkt herrefelt

Det var mange gode løpere i herreklassen, men bare en av svensk opprinnele og ingen med helnorsk bakgrunn.  Andreas Åhwall løp sitt klart beste Kraftprov noensinne og ble nr. 8. Han er nr. 13 på den svenske årsstaistikken på halvmaraton i år med 1.07.25. Andreas, som er fra Trollhättan, er også en god baneløper med 29.41 på 10.000 m i fjor..

Tjalves Senay Fissehatsion gjorde igjen et godt løp og tok andreplassen, som han også gjorde i Strömstad sist søndag.  Zerei Mezngi, som løper for Vadsø Atletklubb, holdt godt følge med teten lenge, men 11,6 km ble nok litt i lengste laget for den ferske løperen som begynte med løping for 2-3 år siden etter han kom til Vadsø som asylsøker. Det ble en 7. plass på en tid som hadde holdt til seier i løpet to ganger tidligere år og til en pallplass mange ganger.

Vinner ble Yetsedaw Minale fra Etiopia, som denne sommeren har vunnet alle løpene han har stilt opp i, blant annet Nordmarka Skogsmaraton og Strömstadmilen. Han er foreløpig et ubeskrevet blad internasjonalt sett. Han ble nr. 2 i et 10 km-løp i Frankrike i fjor høst på 29.21. Det er det eneste vi finner på nettsøk utover løpene han har deltatt i i Sverige og Norge.


Menn_de_fire_beste_paraply_A20G8551.jpg
Teten halvveis:  Dagens vinner, Yetsedaw Minale, dro feltet det meste av veien og vant fortjent. Rett bak han i tjalvedrakt kommer Senay Fissehatsion, som tok andreplassen 15 sekunder bak sterke Minale.

Ababa_Zerei_Japhet_kanal_nr5-7_A20G8574.jpg
Ikke langt etter de fire i tet: Zerei Mezngi fra Vadsø Atletklubb, som tok fjerdeplass i Strömstadmilen og løp 5000 m på Bislett i slutten av juni på 14.10, drar dette feltet.


Japhet Korir, som har vunnet Kraftprovet hele fire ganger, ligger her som nr. 2 i feltet bak de fire første. Han ble nummer seks i år på en tid som er litt bedre enn snittet av hans av hans fire vinnertider. Det forteller om et kvalitetsfelt i år. Ababa Lama, som her ligger bakerst av de tre, tok femteplassen. Han løp for to år siden 5000 m i Heusden på 13.45.


Andreas_Aahwall_5km_A20G8591.jpg
Beste svenske: 27 år gamle Andreas Åhwall som er fra Trollhättan, men representerer Stockholmsklubben Hässelby, løp sitt beste løp for året og løp fortere enn noen gang før i Kraftprovet. (Foto: Kjell Vigestad)

Michael_Tesfamichel_og_kirka_AZ3T8428.jpg
BUL-løper: Michael Ande Tesfamichael ble tredje beste med norsk klubbakgrunn. Det ble 13. plass på Michael i år. (Foto: Kjell Vigestad)

Svein_Inge_Buhaug_kirka_AZ3T8470.jpg
Kraftprov-veteran: Svein- Inge Buhaug, 46 år, har løpt mange ganger i Trollhättan både i sin tid som eliteløper og seinere som veteran og Hytteplan-løper. Han har nå vært skadefri en periode og ville forsøke å løpe under 40 minutter, men det gikk ikke denne gangen. Han kom inn på 42.06 etter å ha tapt mye tid på slutten. Det er bare fire år til han er i +50-klassen. Der er rekorden 43.10, så han har litt å gå på til han runder 50. (Foto: Kjell Vigestad)


Menn 11, 6 km - de beste resultatene:

Plass Startnr. Navn Nasjon/klubb Tid
1 14 Yetsedaw Minale Etiopien 34:41
2 30 Senay Fissehatsion IK Tjalve 34:56
3 57 Gebre Roba Adete Etiopien/Malmö 4H 35:03
4 17 Nermera Dameshu Etiopien 35:06
5 25 Ababa Lama Hälle IF 35:07
6 26 Japhet Kipkorir Kenya/Hälle IF 35:12
7 20 Zerei Mezngi Vadsø Atletklubb 36:01
8 24 Andreas Åhwall Hässelby SK 36:09
9 29 Anders Grahl Enhörna IF 37:29
10 13 Aschalew Neguse Meketa Etiopien/FK Malmö 4H 37:29
11 18 Kebebe Heme Etiopien 38:42
12 15 Gejey Jibrah Etiopien 38:46
13 52 Michael Ande Tesfamichael BUL 39:04
1 2286 Conny Wass LK SpringÅmål 39:07
14 16 Gezahgne Dedafo Etiopien 39:09
    Flere norske deltakere    
18 11 Knut Nordviken SK Vidar 41:45
20 53 Svein Inge Buhaug Hytteplan Sport Norge 42:06


Nasjon er ikke oppgitt i resultatlista. Norske deltakere er plukket ut etter klubbtilhørighet 
Norske deltakere er uthevet.

ALLE RESULTATER


Kvinner elite

Pall_damer_A20G8825.jpg
Pallen for damer: Den er like afrikansk som for herrer og de tre beste kom nesten direkte til Trollhättan fra Etiopia, og alle tre løp meget fort. De var innom Strömstad på veien, hvor rekkefølgen ble den samme. Så gikk det tre minutter i Trollhättan før beste svenske jente, Jenny Johannesson, kom inn på 43.46. Og så ble det norsk på femte og åttendeplass (når Grete Kirkeberg kun teller i +50-klassen). (Foto: Kjell Vigestad)


På sjuendeplass kom Sylvia Gross, som kom fra Kenya for en del år siden som barnevakt for søster Isabellah Anderssons barn, Beyonce, som vi ser på bildet med stort kruset hår foran tanta si. Sylvia hadde  aldri trent løping i Kenya, men startet med det etter noen år i Sverige. Hun har nå forbedret sine plasseringer i Kraftprovet år for år og ble i år nr. 7.
 

Slik blir en OL-drøm knust
Også Isabellah Andersson skulle også ha deltatt i Trollhättan. Hun var på vei mot sitt livs form i februar og løp en god halvmaraton i Barcelona på 1.10.50 og fikk glimrende 2.30.02 på maraton i Tokyo,  Det var 15 minutter under det internasjonale kravet for å løpe i Rio. I Norge har vi et særnorsk krav på 2.31 for damer, som hun også var under. Svenskene har også særkrav for OL-deltakelse i friidrett som ett av få land i verden, og de krever 2.28 på maraton for at ei svensk dame skal få delta.

Isabellah måtte dermed prøve seg på enda en maraton. Det gikk naturlig nok ikke særlig bra, så hun brøt da hun innså at 2.28 var umulig å klare den dagen. Man kan kanskje gjennomføre en maraton bare en måned etter et maratonløp, men man klarer ikke å løpe fort.

Isabellah ville til OL og gjorde enda et forsøk i vår i Zürich Marathon, men der slo været om og det ble tilnærmet snøstorm. Etter en åpning på drøye 36 minutter på første mila var OL-drømmen knust. 

Hun prøvde å finne formen til Göteborgsvarvet i mai, men den nedadgående trenden fortsatte. Det ble fem og et halvt minutt dårligere tid enn i Barcelona, og det holdt bare så vidt til å bli svensk mester på halvmaraton.

Isabellah skulle deltatt i Trollhättan, og vi så fram til kampen mot de sterke etiopiske jentene. Samme dag som løpet skulle gå, kom meldingen. Hun var for trøtt og sliten. Det var flere grunner til avgjørelsen, men den viktigste har den svenske OL-komiteen ansvar for.

Denne uka fikk svenske Mikael Ekvall beskjed om han ikke fikk delta på maraton i Rio. (Les kommentar på kondis.no). Han var sju sekunder bak det særsvenske kravet for menn på 2.12 i Frankfurt i slutten av oktober i fjor. I den forbindelse uttalte fagansvarlige for friidrett i den svenske olympiske komiteen, Carina Skoog: "Det faktum att Ekvall inte sprungit något maratonlopp alls under 2016 har også varit til hans nackdel". 

Når man vet så lite om hvordan man bygger seg opp til et viktig maratonløp, så kan man ikke være fagansvarlig for maratonuttak. Hun sier rett ut at en viktig grunn til at Mikalel Ekvall ikke ble tatt ut til OL var at han ikke hadde jaget kravet og løpt maratonløp også i 2016. Og dette sier hun etter at hun har sett hvordan det gikk med "jagingen" til Isabellah Andersson. Eller kanskje hun følger så dårlig med at hun ikke har oppdaget det? Her er det en ansatt "ekspert" i den svenske olympiske komiteen som bør finne seg noe helt annet å gjøre i livet.


Isabella_Andersson_mot_maal_2009_640_MG_7776[1].jpg
Isabellah Andersson: Hun har deltatt mange ganger i Kraftprovet og vunnet tre ganger. Siste gang var i 2013, som dette bildet er fra. Da vant hun suverent på 40.12. De ganger hun ikke har deltatt, har hun vært på treningsleir i høyden foran maratonløp i store mesterskap i august. Hennes bronsemedalje i EM i 2010 er hennes beste prestasjon i internasjonale mesterskap. Men til OL i Rio kommer hun ikke selv om hun har løpt 15 minutter fortere enn det internasjonale kravet og fortere enn de fleste som stiller der. (Foto: Kjell Vigestad) 
 


11,6 km damer - de beste resultatene

Plass Startnt. Navn Nasjon/klubb Td
1 37 Etalemahu Zeleke Habtewold Etiopien/FK Malmö 4H 39:16
2 40 Tigist Jabore Etiopien 40:14
3 36 Zewdnesh Ayele Belachew Etopien/FK Malmö 4H 40:40
4 41 Jenny Johannesson Mullsjö SOK 43:36
5 35 Jessica Gunnarsson SK Vidar 43:54
6 49 Grete Kirkeberg Mörk IF Hellas 44:13
7 38 Ayanlem Delelbin Etiopien 44:54
8 1368 Annika Stenhammar Brunbergs Bygg AB 45:17
9 47 Sylvia Gross Trollhättans IF Friidrott 47:11
10 1739 Åse Klinkenberg Hytteplan Sport 48:32
11 2155 Linda Take IF Göta Karlstad 48:41
12 766 Maria Normann Slippery sulers 48:55
13 44 Rebecka Andersson Strömstad LK 49:08
14 760 Line Nitteberg Nesodden IF, Norge 49:25




Jenny_Johannesson_10-5km_A20G8757.jpg
Beste svenske: Jenny Johannesson og Jessica Gunnarsson, SK Vidar, hadde en jevn duell om fjerdeplassen hvor Jenny til slutt dro det lengste strået. Begge blir 40 til høsten, men også der er Jenny hakket foran. (Foto: Kjell Vigestad)


Veteraner - de beste resultatene

11.6 km - menn over 50 år    
1 1642 Gert Holgersson   43:06
2 31 Stefan Hult LK TV88 44:38
3 1463 Lars Swanson Solvikingarna 46:25
4 964 Ingemar Svensson Solvikingarna 46:48
5 896 Matti Huhtala sok-knallen 46:58
6 32 Håkon Bull Tjøme løpeklubb 47:22




Pall_kvinner_over_50_A20G8819.jpg
Pall damer over 50 år: Grete Kirkeberg vant på sterke 44.13, som er fire sekunder bedre enn hennes rekord satt i fjor, mens Laila Aaberg fra Valdres ble nr. 3. (Foto: Kjell Vigestad)

 

11.6 km - kvinner over 50 år    
1 49 Grete Kirkeberg Mörk IF Hellas 44:13
2 1005 Annica Wernerson Kvänums IF 51:06
3 1390 Laila Aaberg Leira IL, NORGE 51:46
4 1543 Anita Brenna   52:18
5 987 Eva-Lott Elefant GKN Aerospace FF 55:21
6 998 Ulrika Möller   57:18

 

Slussprovet

Jenter_de_to_beste_1377_nr1_1356_nr2_A20G7994.jpg
De to beste damene: Samrawit Mengstaeb (1377), som løper i Hälle-drakt, vant på 23.39, mens Sara Christiansson (1356) fra Sävedalen ble nr. 2. (Foto: Kjell Vigestad)



Slussprovet 6 km

6 km -Slussprovet - menn over 17 år    
1 2110 Nuray Yassin Ullevi FK 20:41
2 1013 Erik Framme Hälle IF 21:05
3 2239 Ahmed Mohmoud Ali Strömstad Löparklubb 21:40
         
6 km - Slussprovet 6 km - kvinner over 17 år    
1 1377 Samrawit Mengstaeb Hälle IF 23:39
2 1356 Sara Christiansson Sävedalens AIK 23:57
3 1040 Amanda Ekblad Oskarshamns SK 25:33
         
6 km - Slussprovet 6 km - gutter 17 år og yngre    
1 1444 Samuel Fitsubrhan Hälle IF 22:02
2 1443 Merhawi Seuyfu Hälle IF 22:16
3 1079 Yonis Jamac TFIK 25:00
    Noen norsle løpere    
5 1081 Karsten Ladstein Sportsmanden/SkiLøperne 28:59
6 1564 Jon Andreas Almqvist Driv IL Norge 29:03
8 1565 Erik Almqvist Driv IL Norge 29:37
         
6 km - Slussprovet 6 km - jentter 17 år og yngre    
1 1449 Emma Skantze   28:45
2 1093 Maja Årebäck Bolidens Skidklubb 29:56
3 1092 Cornelia Storm-Karlén IF Hagen 30:23
    Beste norske deltaker    
6 1089 Vilde Ladstein Kolbotn Bryteklubb 35:15



Karsten_Ladstein_AZ3T8273.jpg
Fra Skiløperne: 13 år gamle Karsten Ladstein fra Sofiemyr valgte det mer utfordrende og spennende Slussprovet på 6 km framfor Miniprovets 2,6 km. (Foto: Kjell Vigestad)

Jon_og_Erik_Almqvist_Driv_Nenebakk_A20G8057.jpg
Fra Driv IL i Enebakk: Jon Andreas Almqvist (13) og Erik Almqvist (11 år), begge i svenske landslagsdrakter (nr. 1564 og 1565) valgte også det lengste alternativet, Slussprovet. (Foto: Kjell Vigestad)


Miniprovet 2,6 km

Mini_G15aar_Jonas_Haugmo_Heming_AZ3T7882.jpg
Norsk seier: I eldste gutteklasse vant Jonas Haugmo fra Heming i den 2,6 km lange løypa. (Foto: Kjell Vigestad)


Gutter 15 år

1 2240 Jonas Haugmo Heming IK 08:38
2 1828 Oscar Eliasson   08:47
3 1094 William Brochmann IK Orient 08:55

 

Mini_2-6km_Emma_Moerk_A20G7917.jpg
Suveren: 13 år gamle Emma Kirkeberg Mørk var best av alle uansett alder og kjønn i år, og satte en ny standard for løyperekordene i Miniprovet. Hun vant klasse 14-15 år (hun blir 14 i desember) på 8.31. Det er 20 sekunder fortere enn noen jente opptil 16 år noen gang har løpt 2,6 km-løypa på i Kraftprovet. (Foto: Klell Vigestad) 


Jenter 15 år

1 1097 Emma Kirkeberg Mörk IF Hellas 08:31
2 1096 Lina Karlsson Lidköpings IS 10:20
3 1870 Nannie Johansson SK Granan 11:09



Gutter 13 år 

1 1099 Arvid Björk Trollhättans FIK 08:57
2 1110 Oscar Wall TFIK 09:30
3 1614 Jonas Magnusson Hälle IF 09:34



Mini_2-8km_F134_duell_om_seier_Nitteberg_AZ3T7915.jpg
Norsk seier i jevn duell: 300 m før mål ligger svenske Sandra Åberg foran Victoria Nitteberg fra Nesodden, men i mål var det motsatt. (Foto: Kjell Vigestad)

Mini_2-6km_Emilie_Hoegne_Unionsmarathon_AZ3T7930.jpg
Nr. 3: Emilie Høgne fra Rømskog kom på plassen bak Victoria Nitteberg og Sandra Åberg i jenter 13 år. (Foto: Kjell Vigestad)


Jenter 13 år 

1 1125 Victoria Nitteberg Nesodden IF, Norge 09:24
2 1128 Sandra Åberg GKIK 09:25
3 1438 Emilie Høgne Unionsmarathon Rømskog 09:38



 Gutter 11 år

1 1143 Tim Jansson Alingsås Triathlonklubb 06:59
2 2140 Luke Padilla   06:59
3 1987 Malte Lewandowski   07:25
4 1154 Petter Omland Sørum Larvik Turn 07:25



Mini1-8_Maud_De_Coninck_vinner_11aar_A20G7745.jpg
Rask 11-åring: Maud De Coninck løp fortest av alle i 1,6 km-løypa for 8 til 11-åringer og slo de beste guttene med god margin. Hun løper for Sävedalen, som er en talentfabrikk for svensk mellom- og langdistanseløping. (Foto: Kjell Vigestad)


Jenter 11 år 

1 1618 Maud De Coninck Sävedalens AIK 06:45
2 1447 Paulina Hultberg   07:11
3 1417 Tova Gustafsson Istrums SK 07:19
    Beste norske løper    
7 1176 Amalie Nitteberg Nesodden IF, Norge 07:42

 

Mini_familien_Gunnarsson_Nordviken_AZ3T7872.jpg
Familien Gunnarsson Nordviken: Mamma Jessica og pappa Knut har ennå mer enn to timer til de skal ut å løpe "selve" Kraftprovet mens tvillingene Jonas og Markus stolt kan nyte isen de fikk i mål etter Miniprovet i klasse "pojkar 9 år". (Foto: Kjell Vigestad) 

Gutter 9 år

1 1621 Nils Melén   07:30
2 2042 Elliot Migam Mölndals Fotbollsklubb 07:37
3 1192 Jack Krantz Sävedalens AIK 07:41
    Noen norske    
10 1197 Jonas Nordviken Bøler IF 08:22
16 1198 Markus Nordviken Bøler IF 08:39



Jenter 9 år

1 1218 Majken Söderlund Larsson Stenungsunds FI 07:12
2 1219 Marika Söderlund Larsson Stenungsunds FI 08:10
3 1359 Ida Andersson Vänersborgs SK 08:39

Nasjon er ikke oppgitt i resultatlista. Norske deltakere er plukket ut etter klubbtilhørighet 
Norske deltakere er uthevet.



Knatteprovet med godt over 300 småbarn i fri utfoldelse

Knatt_start_A20G7401.jpg
Paraplyer: Det regnet under Knatteprovet - 800 meter for de fra 2 år til 8. Og nesten alle løp ut fra start som om det var 60 meter de skulle løpe. (Foto: Kjell Vigestad)

Knatt_start_naer_A20G7403.jpg
Raskest ut fra start: Det er ikke alltid de som løper fortest i starten, som kommer først tilbake mot mål. (Foto: Kjell Vigestad)

Knatt_Selma_og_Ebba_1859_A20G7428.jpg
Jenter som gir alt: Selma (1817) og Ebba (1859) flyr avsted ut fra start. (Foto: Kjell Vigestad)

Knatt_raskest_Ludvig_A20G7484.jpg
Først i mål: Ludvik rakk å bli vår i håret selv om han var aller raskest på den 800 m lange runden. (Foto: Kjell Vigestad)


Knatt_Emil_Klinkenberg_Buhaug_AZ3T7630.jpg
Rutinert: 5 år gamle Emil Klinkenberg Buhaug, Hytteplan Sport jr. i fint driv mot mål. Han har allerede deltatt i mange barneløp sammen med tvillingbror Martin. De løper imidlertidig ikke hånd i hånd som mange andre søsken. Her er det full innsats mot mål. (Foto: Kjell Vigestad)

Knatt_Filip_holde_hverandre_i_hendene_A20G7459.jpg
Ei hånd å holde i: Filip synes det er greit, men mamma kunne løpt litt fortere. (Foto: Kjell Vigestad)

Knatt_smilende_jente_og_to_til_AZ3T7601.jpg
Knatter på oppløpet: Maja på 5 år (nr. 1979) smilte og lo på hele oppløpet, mens Alicia (nr. 2211) og Hugo Almqvist (nr. 1983) på 7 år tok oppgaven litt mer alvorlig. (Foto: Kjell Vigestad)

Knatt_Oline_Arsenal2_A20G7632.jpg
Arsenalsupporter: Oline på to år var en av de aller minste knattene, men spurtet likevel mot mål helt på egenhånd mens regnet silte ned. (Foto: Kjell Vigestad) 

Knatt_Loke_A20G7580.jpg
Loke: I mytologien er man litt uenig om betydningen av navnet. Luring er et av forslagene, men Loke på 3 år ser ikke ut som noen luring, - bare en blid og fornøyd løper som straks har gjort unna sine 800 m. (Foto: Kjell Vigestad)

Knatt_Moa_AZ3T7680.jpg
I regnbukse: Moa, 3 år, var utstyrt etter forholdene. Men regnbuksa var litt stor og stiv, så hun ramlet lett. Men da var det opp igjen på et blunk og videre like blid og med samme glød. (Foto: Kjell Vigestad)


Over 2000 deltakere - midt i juli

Start_mange_bak_de_beste_A20G8467.jpg
Mange deltakere: Kraftprovet er feriemåneden julis største løp med rekordtallet på 2281 i fjorårets jubileummløp. Den 31. utgaven fikk en del færre deltakere, men passerte også i år 2000 delakere. (Foto: Kjell Vigestad)


Deltakertall i Kraftprovet 2014 - 2016

      2014     2015     2016
Løp Menn Kvinner Sum Menn Kvinner Sum Menn Kvinner Sum
Kraftprovet 11,6 km 929 353 1282 982 377 1359 886 329 1215
Slussprovet 6 km 73 75 148 65 81 146 53 78 131
Miniprovet 2,6/1,8 km 168 127 295 216 190 406 181 170 351
Knatteprovet     339     370     326
Sum     2064     2281     2023



Clas_Goeran_Dandebo_Lennart_Rosa_Pantern_Hansson_A20G8365.jpg
To Kraftprovsveteraner: Clas Göran Dandebo (tv) som er en av to løpsledere for Kraftprovet og Lennart "Rosa panter'n" Hansson fra Göteborg som har løpt Kraftprovet 25 ganger. (Foto: Kjell Vigestad)


Alle resultater
Kondis.no-reportasjer fra Kraftprovet tidligere år (samlesiden)



Vinnere i Kraftprovet fra 1986 til 2016

Kvinner Menn
2016 - Etalemahu Zeleke Habtewold, Etiopia, 39.16* 2016 - Yetsedaw Minale, Etiopia, 34.41
2015 - Gelan Yewbdar, Etiopia, 40.00 2015 - Betesfa Ayele, Etiopia, 34.33
2014 - Annelie Johansson, Sverige, 42.43 2014 - Japhet Kipkorir , Kenya, 34.59
2013 - Isabellah Andersson, Sverige, 40.12 2013 - Musael Temesghen, Eritrea, 35.09
2012 - Veronika Blom, Norge, 42.48 2012 - Urige Buta, Norge, 34.55
2011 - Hilde Aasheim, Norge, 43.10 2011 - Mustafa Mohamed, Sverige, 35.40
2010 - Meraf Bhata, Eritrea, Sverige, 44.06 2010 - Japhet Kipkorir, Kenya, 35.03
2009 - Isabellah Andersson, Sverige, 39,55
2009 - Sammy Kurui, Kenya, 33.43*
2008 - Isabellah Andersson, Sverige, 41.57 2008 - Japhet Korir, Tanzania, 35.56
2007 - Kirsten Melkevik Otterbu, Norge, 39.29 2007 - Sylvester Kimeli Teimet, Kenya, 35.00
2006 - Kirsten Melkevik Otterbu, Norge, 41.24 2006 - Japhet Korir, Tanzania, 35.09
2005 - Kirsten Melkevik Otterbu, Norge, 39.52 2005 - Augustus Kavutu Mbusya, Kenya, 36.17
2004 - Johanna Taberman, Sverige, 44.19 2004 - Rachid Aitbensalem, Marocko, 36.09
2003 - Kristin Størmer Steira, Norge, 41.29 2003 - Martin Ojuku, Kenya, 35.02
2002 - Janet Ongera, Kenya, 41.54 2002 - Naftal Dakho, Tanzania, 35.18
2001 - Janet Ongera, Kenya, 40.36 2001 - John Rotich, Kenya, 34.38
2000 - Zakia Mrisho, Tanzania, 41.08 2000 - Rachid Aitbensalem, Marocko, 34.51
1999 - Zakia Mrisho, Tanzania, 41.18 1999 - Jumanne Tluway, Tanzania, 34.06
1998 - Ledishah Biwott, Kenya, 40.59 1998 - Albert Chepkurui, Kenya, 34.43
1997 - Anita Håkenstad, Norge, 40.35 1997 - Patrik Boiyo, Kenya, 35.30
1996 - Grete Kirkeberg, Norge, 40.40 1996 - Egobert Robert Naali, Tanzania, 34.54
1995 - Anita Håkenstad, Norge, 40.24 1995 - Egobert Robert Naali, Tanzania, 34.03
1994 - Anita Håkenstad Evertsen, Norge, 40.53 1994 - John Lorri, Tanzania, 34.29
1993 - Grete Kirkeberg Mørk, 40.27 1993 - William Musioki, Kenya 34.45
1992 - Grete Kirkeberg Mørk, 39.28 1992 - Onesmo Ludago, Tanzania, 34.35
1991 - Sissel Grottenberg, Norge, 40.19 1991 - Andrea Nada, Tanzania, 34.59
1990 - Sissel Grottenberg, Norge, 40.24 1990 - Simon Robert Naali, Tanzania, 34.41
1989 - Annika Eriksson, Sverige, 42.55** 1989 - Juma Mnyanpanda, Tanzania, 35.33**
1988 - Annika Eriksson, Sverige, 43.13** 1988 - Yobes Ondieki, Kenya, 35.11**
1987 - Grete Waitz, Norge, 40.29** 1987 - Jarl Gaute Aase, Norge 35.55**
1986 - Ann Erlandsson, Sverige, 43.35** 1986 - Steve Mc Cormack, USA, 36.29**


* løyperekord   ** Løypa i 1986-1989 var 200 meter lengre enn i dag