Aldri har Norge sendt så mange seiniorløpere til EM i terrenløp, og denne gangen hadde vi med løpere som har presert før, Henrik Ingebrigtsen vant U23-mesterskapet for tre år siden. Ørjan Grønnevig ble nr. 6 i U23-klassen for to år siden og hele fire på det norske laget var med på å ta laggull i U23-klassen i 2011.

Vi skulle gjerne også hatt med Sondre Nordstad Moen fra laget i Velenje i 2011, som da var vår bestemann på tredjeplass. Han er den norske herreløperen som plassert seg best i seniorklassen i terreng-EM gjennom tidene med sin 14. plass i Bulgaria i fjor.

Nivået har også steget en del i terreng-EM etter som antall importerte afrikanere har økt de siste årene. Både Spania, Tyrkia, Italia og Frankrike hadde sterke løpere med afrikansk bakgrunn på laget i år.

Topp ti: Svenske David Nilsson løp sitt livs løp så langt i karrieren og tok tiendeplassen. Bak han på bildet kommer Ørjan Grønnevig, som lå på 40. plass etter en runde, men arbeidet seg gradvis oppover og ligger her etter fire runder på 15. plass. Men så var det også slutt for Ørjan. Han jogget siste runden og ble nr. 71 og sist av de norske. (Foto: Kjell Vigestad).

Norway GRØNNEVIG Ø (33:58) 71

Utover Sondre Nordstads Moens 14. plass i EM i fjor har Norge hatt følgende gode plasseringer i 21 tidligere utgaver av EM i terrengløp:

Urige Buta               24. plass
Sindre Buraas            27. plass
Karl Johan Rasmussen     28. plass

Det er med andre ikke bare å reise til EM og ta med hjem en topp-ti-plassering. For det har vi aldri klart før i seniorklassen for menn. I terrengløp samles mellomdistanseløpere, baneløpere på 5000 og 10.000 m, halvmaratonløpere og maratonløpere for å sloss om laggull og individuelle gull. Det er Europas største årlige samling av toppløpere, i år fra 42 land, som kjemper om en eneste individuell gullmedalje.

I et bane-EM fordeler de gode løperne seg på 1500 m, 3000 m hinder, 5000 m og 10.000 m. Til terreng-EM kommer også spesialister på nettopp terrengløp. I England, Irland, Frankrike og Spania og noen land til så har de en hektisk terrengsesong hvor toppformen siktes inn på EM midt i desember.

Her forventer vi at norske løpere i sin lavsesong med mye mengdetrening og snø utenfor stuevinduet skal være i så god form at de slår løpere som har dette mesterskapet et av årets store mål.

Men når alt dette er sagt så skuffet likevel det norske laget. Ingen overgikk seg selv. Hele fire svenske og danske løpere kom foran vår bestemann. Ser vi på årsbeste på 5000 m og 10.000 burde det vært flere norske enn danske og svenske løpere blant de 25 beste.

Afrkansk dominans

Tøff åpning: Ali Kaya ble for to år siden vinner av juniorklassen i terreng-EM. Så hoppet han over U23-klassen i fjor og ble nr. 2 i seniorklassen. I år er han blitt enda bedre og 21-åringen nærmest lekte seg med konkurrentene i Hyeres. Men så har han også også løpt 5000 m i år på 13.00 og 10.000 m på 27.24. (Foto: Kjell Vigestad)

Etiopisk og kenyansk i tet: Spanske Alemayehu Bezabeh og tyrkiske Ali Kaya har rykket fra resten av feltet helt fra start. Kaya åpnet knallhard og lå allerede etter første kilometeren 10 sekunder foran alle unntatt landsmannen og fjorårsvinneren Polat Kemboi Arikan, som også er født i Kenya og Alemayehu Bezabeh, som er født i Etiopia. (Foto: Kjell Vigestad)

- 241 Slovak Republic VITKO J DNS

Danmark slo Norge med en plassering i lagkonkurransen. Danmark ble nr. 6 og Norge nr. 7 av totalt 11 land som stilte lag. Men plassiffermessig var Danmark lang foran Norge. De var nesten utklassing. Men ser vi på årsbeste på for eksempel 3000 m, 5000 m og 10.000 m burde Norge gjort det best.

Danskene var trolig bedre forberedt for EM. De har sin terrengsesong hvor de beste danskene møtes 5-6 ganger gjennom vinteren til deres Vinterturnering og til dansk mesterskap i lang og kort "cross".