Marthe Katrine Myhre tok en grei seier under fjorårets NM som også da var lagt inn i Oslo Maraton. Da vant hun på 2.52.30 og var knappe 2 minutter foran Margrethe Løgavlen. Hilde Solland Plassen var tredje løper i mål på 3.00.08, men fikk ikke bronsemedaljen fordi hun løp for en klubb som ikke var tilslutta Norges Friidrettsforbund. Dermed gikk medaljen til GTI-løperen Lene Rørvik.

Siden i fjor har Marthe Katrine Myhre utviklet seg som maratonløper, og nå stiller hun til start med en pers på 2.45.13 som også er norsk årsbeste på distansen. Det er ei tid som ingen av de andre er i nærheten av, så slik sett burde seieren være trygg.

Det som likevel gjør oss litt usikre, er en skade på framsida av leggen som Marthe har slitt med i det siste. Den plaga henne ikke  nevneverdig under Birkeinerløpet sist helg, så forhåpentligvis går det bra også når 42 km asfalt skal tilbakelegges. På bloggen sin avleverte hun følgende optimistiske melding for fire dager siden:

"Nå har jeg iallefall begynt å glede meg. For nå vet jeg at jeg har kontroll på beinet og er ikke usikker på om jeg kan starte eller ikke... "

Bak Marthe kan det bli en jevn kamp mellom Audhild Hestad, Hilde Solland Plassen, Anine Nordstrøm, Elise Hay Opsahl og Line Foss. 

Audhild Hestad løp på 2.58.16 i fjor, og er den sterkeste sølvkandidaten. Hilde Solland Plassen vil nok veldig gjerne ha den medaljen hun ikke fikk i fjor, og vi tipper henne på bronseplass, sjøl om alle de nevnte kan løpe ned rundt 3 timer på en god dag. 

NM-feltet på damesida er forholdsvis tynt både kvalitets- og kvantitetsmessig. Bortsett fra Marthe Katrine Myhre velger de andre toppløperne å gjøre sin unna sin høstmaraton i utlandet, og flere av dem løper halvmaraton i Oslo. 

I alt finner vi 26 kvinner på NM-lista, og med tanke på at mesterskapet også har innlagt veteran-NM, er ikke det så mye. I flere klasser vil det bli medalje til de fleste som stiller. 

Kondis' medaljetips
1. Marthe Katrine Myhre, Gjøvik FIK
2. Audhild Hestad, Gaular IL
3. Hilde Solland Plassen,  Haugesund IL


Startlista i NM maraton

Janne Elin Vatnaland GTI
Dorte Foss Raufoss IL -Friidrett
Line Foss Royal Sportsklubb
Elise Hay Opsahl GTI
Audhild Hestad Gaular IL
Randi Håkensen Romerike Ultraløperklubb
Anna Louise Coulter Koll IL
Mona Rydland BUL, IL i
Rannveig Farestveit Oslostudentenes IK - Friidrett
Anine Nordstrøm Ren-Eng, FIK
Tove E Dybvad Lom IL
Gerda Malene Øen Stord IL 
Anne Berit Mæland Bremnes IL
Astrid Grønningen Haugesund Idrettslag Friidrett - gr
Kristin Isachsen Asker Sk. Friidrett
Hilde Solland Plassen Haugesund Idrettslag Friidrett - gr
Wenche Dørum Royal Sportsklubb
Dagmar Dahl Alta IF
Daniela Schäfer Oslostudentenes IK - Friidrett
Linn Kristin Vibekken Oppstad IL
Toril Gylterud Jutul, IL
Ingjerd Utistog Kleiv Vinje Idrettslag
Marthe Katrine Myhre Gjøvik Friidrettsklubb
Janne Kjellberg Johansen Fredrikstad IF
Silje Bergum Kinsten Vidar, Sportsklubben
Ainhoa Ostolaza Tjalve, IKHilde Solland Plassen var nummer tre i mål i fjor, men fikk ikke medalje da det viste seg at klubben hun løp for ikke var tilslutta Norges Friidrettsforbund. Vil hun få sin revansje i år? (Foto: Oddvar Røsten) 


Oslo Maratons samleside på kondis.no

Oslo Maratons heimeside