Det hadde regna så mye tidligere i uka at det flommet over mange steder på Østlandet. Ca. et døgn med oppholdsvær var på langt nær nok til å tørke opp, og da det kom inn et nytt regnvær natta til Nordmarkstraver'n ble det virkelig vått. Riktignok slutta det å regne i 12-tida, men da hadde alle løpt minst en time, og Dobbeltraverne i fem. Om det ikke var rekordvått, så var det i alle fall en av de våteste dagene i løpets 43-årige historie.
Løperne ble imidlertid ikke skremt av regnet. De møtte fram i rekordstort antall, og mange mente at sjøl om stiene var våte og sleipe, så var det lettere å løpe langt i 9-10 varmegrader og yr enn i sol og varme. 1501 fullførte en av de fem distansene. Det var deltakerrekord og en klar økning fra i fjor da 1343 fullførte, fordelt på fire distanser.
Godord
Årets nyhet var Dobbeltraver'n som gikk langløypa tur-retur og som samla 32 løpere. Storparten av økningen skyldtes altså ikke den nye distansen. Hoveddistansen på 30 km økte med 44 deltakere til 737. Halvtraver'n økte fra 587 til 623, Kvarttraver'n og Triller'n økte mest prosentvis, fra 56 til 98 og fra 7 til 11 fullførende. Altså god økning over hele linja.
Arrangøren så stort sett ut til å håndtere økningen godt. Det vanka mange godord fra løperne om flott service og heiing på matstasjonene, og merkinga var utmerka. Eneste klagen vi hørte var at bussene til starten på Halvtraver'n var så forsinka at løperne fikk opplyst at starten ville bli utsatt med en halvtime, noe den likevel - til mange løperes overraskelse - ikke ble. Dette har arrangøren beklaga på sin facebookside.
Noe køløping blir det også - trass i puljestarter - med så mange deltakere og distanser. Størst ble trolig utfordringa for de raskeste heltraverne som måtte løpe forbi mange av de mindre raske halvtraverne. På smale og glatte stier er det ikke alltid så enkelt å komme forbi.
Verdige vinnere
Men verdige vinnere ble likevel kåra. Nicoline Baartvedt og Lars Petter Stormo vant hoveddistansen på 2.22.11 og 2.00.45. Baartvedt var suveren og Stormo nokså hard pressa.
Eirik Gramstad og Astrid Uhrenholt Jacobsen leverte strålende løp på Halvtraver'n og vant begge med stor margin. Andreas Heggedal og Anita Heggedal var først i mål av kvarttraverne mens Erik Sjöqvist og Sarah Mcseveny var raskest av de som sprang med barnevogn foran seg. Sjöqvist var 12 sekunder bak sin egen rekord fra i fjor, men kunne nok klart rekorden om det ikke hadde vært for at en god del av grusen i Ankervegen var vaska vekk slik at det stedvis ble grovt underlag å trille på. Litt slalåmløping mellom kvartøperne ble det også for mannen som i sin tid løp 5000 meteren på 13.23,34.
Tidenes første vinnere av ultradistansen ble Marit Karlsen og Simen Rustad Ellingsen som begge imponerte ved bare å bruke så vidt over henholdsvis 5 og 6 seks timer på de 6 krevende milene.
Alle foto: Runar Gilberg
600 m fra mål hang Steffen Sætererhagen Paulsen ennå på Lars Petter Stormo. Men derifra og inn dro Stormo ifra med 24 sekunder og vant.
Alle resultat
Dobbeltraverne starta allerede klokka sju om morgenen, og med regn i lufta var det knapt lyst da feltet la av gårde. Etter en drøy kilometer leda Simen Vogt-Svendsen som til sist skulle bli nummer tre. Bak lurte en annen Simen - som til slutt skulle vinne.
Marit Karlsen har prøvd seg som ultraløper før, i Rallarvegsløpet, men dette var hennes første seier. De 60 kilometerne ble unnagjort på 6.01.57, og på facebook skrev hun etter løpet: "Det var faktisk gøy å løpe gjennom vann og gjørme - følte meg som en unge gjennom skogen. Vant dameklassen, tiendeplass blant herrer og fikk min største premie ever, gavekort på 3000. Historisk vinner, der altså. For Dobbeltraver'n ble arrangert for første gang i dag, og så langt som 60 km har jeg aldri løpt før."
I mål, 5 timer etter starten, kunne Simen Rustad Ellingsen juble for ganske alene å ha vunnet det som må kunne kalles en Dobbelseier. - Jeg likte løypa og særlig stipartiene. Fint å ha et løp så nærme - det gjør det lettere å stille opp, fortalte Simen til Kondis. Tidligere har han vunnet Kristins Runde, også det et ultraløp i Nordmarka, men det er nå nedlagt.
Så sliten var toeren på 60 kilometeren i mål. - Jeg fikk det veldig på slutten, fortalte Henning Pedersen som i første del av løpet løp fra vinneren på veipartiene, men ble tatt igjen på stiene. I mål skilte det drøye 5 minutter mellom Henning og Simen.
Victoria Engebretsen ble nummer tre i Dobbeltraver'n. Her passerer hun Sognsvann for andre gang - med 58 kilometers mellomrom - og hun ser mindre sliten ut enn de som en lørdag formiddag jogger en runde eller to rundt vannet.
Noe mindre glad var ikke Vilde Støle Melsom som løp inn til fjerdeplass på Dobbeltraveren.
Mine Bratberg var en av de mange unge og spreke som løp Kvarttraver'n. Her er det bare et kort asfaltstrekke igjen til mål.
Alexandra Bristol (til venstre) og Anette Gjersvik har frakta både seg sjøl, vogn og minst en smårolling hver til mål. Trilleløypa er 6 km lang og inneholder flere tøffe bakker, men heldigvis ingen stiparti.
Eirik Gramstad leverte en av dagens sterkeste løpsprestasjoner da han fossa gjennom Halvtraver'n på 56.59. Det var en klar forbedring av Erik Sjöqvists gamle rekord på 58.21. Den ble satt i 2011 under atskillig bedre forhold.
- Jeg løp fort på grusveiene, men på stiene var det så glatt og vått at det ikke gikk så fort sjøl om jeg prøvde, fortalte den blide vinneren i målområdet. Fremdeles er han ikke ferdig med banesesongen, og derfor passa det bedre med 15 enn 30 km i dag.
Astrid Uhrenholt Jakobsen tenker mer på ski- enn banesesongen, men fort går det også med henne når hun løper. 1.07.07 holdt til en soleklar seier for Heming-jenta som her blir gratulert av Koll-gutten Kjetil Stuge Bånerud som ble nummer to i klasse 16-18 år.
Julie Meinicke ble nummer to på Kvarttraver'n og vant klasse 13-15 år. Her har hun bare målmotbakken - og akkurat passelig med krefter - igjen.
Den som kanskje fikk mest oppmerksomhet i målområdet var Martin Kjäll-Ohlssson som midt i sitt utdrikningslag ble kommandert til å stille i Halvtraver'n med langt mindre enn halvt antrekk. Her blir han gratulert av klubbkompis i Vidar, Fredrik Kolverud som tok en klar seier i klasse 40-44 år. Martin ble nummer to i 35-39-årsklassen, før han igjen inntar førsteplassen under en seremoni i oktober.
Hvorfor er nordmarkstraverne så glade? Kanskje fordi de har noen å dele gleden med? Øystein Sparr og Ingrid Haugdahl Sparr har antakelig allerede gjort det som Martin Kjäll-Ohlsson har tenkt å gjøre.
Vel, noen er også litt alvorlige - uten at det betyr at løpsgleden mangler. Tori Aanjesen har snart tilbakelagt de 15 kilometerne fra Skar til Kringsjå.
Knut Nystad har det også så travelt at han overlater smilinga til andre. Smøresjefen for langrennslandslaget traff godt med både feste og form og løp inn til fjerdeplass totalt og soleklar seier i klasse 45-49 år. Mannen er helt klart i rute til skisesongen!
En annen som også fikser både langrenn og løping, er Geir Skari. Han ble nummer elleve totalt og kom på plassen bak Nystad i 45-årsklassen.
Enda bedre løp Geir Skaris fru, Bente. Den tidligere verdenseneren i langrenn ble nummer tre totalt og nummer to i klasse 40-44 år.
Dama som var uforskamma nok til å løpe fra Bente Skari med 20 sekunder, var Ragnhild Amlie, som dermed kunne smykke seg med både klasseseier og andreplass totalt.
En annen supersprek veteran er Andreas Engebretsen. Nå ble han nummer ti totalt, og seiersmarginen i klasse 50-54 år var på nesten 15 minutter.
Men vi må - før vi avslutter reportasjen - tilbake til noen av de mange som smilte i både regn og oppholdsvær, på både sti og grusvei, i både oppover- og nedoverbakke. Guri Majak var helt klart en av dem.
Cecilie Olsen hadde tatt turen helt fra Tromsø, og sjøl om det gikk noen minutter seinere enn i fjor, var hun strålende fornøyd med både løypa og løpet: "Yess, æ kom helskinnet i mål på Nordmarkstravern!! 5. plass er æ veldig fornøyd med under svært krevende forhold. Vi løp 30 km i elver, gjørme til over knærne, det var vått, rått og bokstavlig talt vannvittig hardt! Gukko glad og salig æ er no før å være ferdig og i tørre klær", var kommentaren hennes på facebook.
Neil Dryland og Marit Haraldsen feira før målgang og tok også en skål etterpå - for livet og det lange løpet.
Sistepar ut i denne reportasjen, men ikke siste duo i mål, er Gerd Inger Aarnes og Katrine Molden. De smilte seg begge gjennom den distansen som i mange år bare var Nordmarkstraver'n, uten noen andelsspesifikasjon - eller barnevogn - foran. Nå er det mye å velge i mellom, men det viktigste - gleden over å bevege seg gjennom vakre landskap - ser ikke ut til å ha blitt borte.