Kulturhistorie og natur i Telemarks nye ultraløp

Spektakulært natur- og kulturhistorisk opplevelsesløp med løpsunderlag i landstoppen!  Dette er noen av slagordene for Telemarks Tøffaste, det nye terrengultraløpet i Telemark som blir arrangert 7. september 2013 av Treungen Idrettslag. Målet er å lage en fullservice og fullmerket løperopplevelse med storslått natur rundt, og samtidig presentere bygda Treungen og kommunen Nissedal på best mulig måte.

Bilder: Helge Reinholt


Det er synd at ikke enda flere opplever de mange og helt unike naturperlene våre
, mener initiativtaker Helge Reinholt (45).

Det vil han gjøre noe med; Dette skal altså bli ”et av landets flotteste panoramaløp i lett tilgjengelig og komfortabel, postkortaktig villmark”, sier han.

Innbydelsen, kartoversikt og fotoserien på Facebooksiden til arrangementet, med kommentarer til kulturhistorikken langs løypa, vitner i alle fall om veldig mye vakkert og mye interessant.   
I ultraløpermiljøet hører man allerede en del folk snakke om dette løpet som er inne på ultraløpsterminlista.
 

- Hvorfor ultraløp her i Treungen, og hvorfor nå?

Vårt mål med dette løpet er å arrangere en kvalitetskonkurranse i alle ledd, med topp reklame for en egentlig ganske natur-unik bygd, som skal gi en flott løperopplevelse før, under og etter, ved å la løypa gå på noe av det flotteste sti- og skogsveinettverket som finnes. Naturopplevelsen skal være spektakulær, og underveis får man et blikk inn i den lokale kulturhistorien, fra steinalder, via bronsealder- og vikinggraver, trasevalg på de eldste ferdselsårene, eldgammelt jaktterreng, kraftverkshistorie/ damkonstruksjoner, en nedlagt men vedlikeholdt og trivelig jernbanetrase, tradisjonelt kulturlandskap, gjennom tunet på tusen år gamle gårder, m.m. Denne kulturhistorikken preger logo, premiering, skilting og den totale rammen. På denne måten blir løpet et postkort over Nissedals lett tilgjengelige panorama-villmark, og en interaktiv turistbrosjyre for denne vakre bygda i Vest-Telemark, sier lederen av det lille idrettslaget, som er blitt store på mosjon der ”halve bygda” nå er med på et eller annet, men som ikke har for mange konkurranseutøvere - og konkurranser i særlig størrelsesorden i det hele tatt, bortsett fra motbakkeløpet Skuggenatten Opp.
Gården ned mot vannet er der initiativtager og løpsleder Helge bor.
Her blir det drikke-/matstasjon etter ca 25 km.
 

Telemarks Tøffaste har to distanser:

Terrengultra 81 kilometer med tøffe 3000 høydemeter stigning totalt, og maratondistanse med ca 1700 høydemeter. Maratondistansen er første del av ultraløpet.

Arrangøren melder om at det meste av bemanning, sikkerhet, avtaler og organisering er på plass allerede. Og den viktige festen etterpå… Helge Reinholt skal selv løpe på hjemmebane, og da må alt være godt organisert og delegert i god tid i forveien:

Løypa vil ha alle typer løypeunderlag, og variert profil. Den går på fine skogsveger, lange hei-svaberg, stier og grusveg. Målet til oss nissedøler er at dette varierte terreng-løypeunderlaget skal oppleves som landets fineste i sin sjanger. Full, tydelig merking og skilting langs hele løypa er viktig for løperne, sier initiativtakeren som i skrivende stund selv bare har deltatt på to terrengultraløp så langt; Hornindal Rundt og Vestfold Ultra Challenge.

Jeg henter mye god inspirasjon fra disse løpene, og de andre jeg leser om på Kondis, pluss at jeg maser og spør mer erfarne folk i miljøet for å få til det folk vil ha, sier Reinholt, som begynte som aktiv løper først i fjor vår, i motbakkeløp. I 100-kilosklassen, smiler han. Han ønsker å hente det beste fra andre løp, kombinert med egne ideer, for å lage en helt unik opplevelse for deltakerne - og sine egne konkurrenter.

Den første matstasjonen skal innom hans eget lille småbruk.

-Du kjenner kanskje til noen snarveier, da?

Er du klin gæern, svarer Reinholt. Jeg har altfor mye konkurransementalitet og ærlighet til å en gang tenke tanken. Jeg har ellers oppfattet at slik tankegang ikke er aktuell i dette trivelige miljøet, som er blitt min nye hobby. Her er det bare skikkelige folk og gode venner som gjerne hjelper hverandre (-innenfor rimelighetens grenser, håper jeg, mumler han), som først og fremst er fornøyd med å vinne over seg selv, og reise hjem med kule, tøffe deltakerbevis. Den eneste som er viktig å slå er min nye ultravenn Sonny Olsson, ha ha ha!

De som er litt inne på Facebook har kanskje fått med seg at det blir en landskampserie mellom Norge og Sverige neste år, i flere ultraløp, i klassen ”Heavy Weight Ultra Trail”, med de selvuttatte landslagsrepresentantene Helge og Sonny. Blir ikke mer moro enn en lager selv, flirer Helge, og legger til at slike humørfylte utfordringer øker treningseffekten uansett.
 

En ultraløper med hytte i området sier dette:
 ”Helt ekstremt bra løpeterreng, jeg vil si noe av Norges beste.”

Organiser ditt eget depot

Alle kommer tilbake til start ved klubbhuset etter 42 km, så her kan man organisere sitt eget depot. Her blir det også målt maratondistanse for ultraløperne. Det blir tre matstasjoner, på samme punkt som mellomtidsregistreringene, etter ca 25, 42 og 62 km. På matstasjonene blir det vann, sportsdrikke, banan og brødskiver. Det kan godt hende det blir flere matstasjoner. Det er mange steder i løypa du kan hente vann fra bekker, og Treungen IL regner med en god del folk i løypa, og kan ellers ikke love at det ikke blir overraskelser underveis.

Dugnadsviljen er stor i bygda, og velviljen til dette løpet er det ingenting å si på. Sikkert fordi folk er veldig stolte av bygda si - og det med god grunn, tror Reinholt.
 


Den dansande mann (nei, ikke Helge)

 Logoen til Telemarks Tøffaste er en av figurene til Sør-Norges eldste hellemaling, som finnes i Treungen - denne blir kalt ”Den dansande mann” (bildet).

Alle kan ha sin egen teori om hva figurene skal symbolisere. Er det dans? Jakt, rituale, vakt, fruktbarhet? Vi har i alle fall sørget for å tydeliggjøre dette eldgamle fornminnet, og de fleste andre av de mange kulturhistoriene og minnesmerkene langs løypa vil bli presentert på ulikt vis, sier Reinholt, som til daglig arbeider som språklærer på den videregående skolen i nabobygda Åmli.

En nasjonalt kjent keramiker, John Skognes, som også er fra denne bygda, skal lage medaljer og premier med Den dansande mannen på. Ordfører, grunneiere og mange andre i bygda er svært positive til tiltaket, mens de samtidig rister på hodet av de ”umenneskelige” distansene.

12 kontrollposter og høy sikkerhet

Det blir manuelll tidtaking med ca 12 manuelle kontrollposter, med innrapportering om at alle løpere har passert. Det blir undertegning av egenerklæring, og obligatorisk utstyr i løpesekken (for deltakerne i 50 miles-løpet), som f.eks fullada mobil, fløyte, hodelykt, trykkbandasje, kart og kompass (etter mal fra Hornindal Rundt). Facebook-oppdateringer under løpet er et mål for arrangøren. Aldersgrensen er 16 år. Beredskapen er i orden i samarbeid med Nissedal Røde Kors, og løperne er aldri særlig langt fra nærmeste ATV- eller bilvei.

Det blir altså full merking og skilting, med fargerike plastbånd og skilt. Kart vil bli utdelt, men målet er at det ikke skal være nødvendig å se på det, slik at løperne heller kan nyte (na)turen. Reinholt er så langt ikke bekymra for alt arbeidet med merking. Men det blir jeg sikkert, ler han. Det blir skilt ved alle krysninger og tvilstilfeller, og på mange skilt står det hvor langt man har kommet i løypa, slik at det skal passe slik cirka med hver enkelts Gps, for de som vil bruke det. Noen steder vil det være henvisninger til lokal kulturhistorikk som man kan få med seg selv om man løper. –Ofte spaserer man jo også på slike ultraløp, har jeg skjønt, så da kan man vel like gjerne få litt underholdning og innhold på veien. Nok av tid, stillhet og ro til seg selv og naturen rundt får man uansett.

Prøveløp til våren?

Det blir trolig et prøveløp til våren for de som vil bli kjent med løypa
Arrangøren regner med å få 2 UTMB-poeng til 81-kilometeren. Det er hyppig aktivitet på Facebook-siden, og ellers har Treungen IL en egen hjemmeside for løpet, der fast info ligger. Påmelding er via deltager.no/emit.

Det vil bli rabatter for deltagerne på de mange ulike overnattingsstedene i området - hotell, hytter, pensjonat og campingplasser. Påmelding koster 400 for fjellmaraton og 500 for ultraløpet. (Kondisrabatt 50,-). For denne prisen får deltagerne, la oss bruke arrangørens egne ord:

 en tøff utfordring i en vakker natur, topp service før, under og etter løpet, eksklusiv og tøff deltagermedalje, tøff t-skjorte som bevis på at du har vært med på Telemarks Tøffaste, rabatt på mat og tøff drikke på den tøffe festen etterpå, der arrangøren legger vekt på et godt sosialt lag med topp innhold, quiz frå kulturhistorien langs løypa, og de viktige bildene og filmsnuttene fra løpet.”

Selvfølgelig blir det en ultratøff beltespenne til de som fullfører ultraløpet 81 km innen tidsfristen. ”Er DU tøff nok til å prøve?” spør Helge Reinholt, som inntil videre er Treungens Tøffeste - og eneste ultraløper. Han håper at flere lokale nå blir inspirert til å hive seg med på ultrabølgen.

LØYPA:

Se større utgave av kartet her.
 


Hvor er Treungen?
 


Vis større kart
 

OPPSUMMERING
FAKTA OM terrengultraløpet  "Telemarks Tøffaste"

Sted: Treungen, Nissedal kommune, Telemark

Tid: Starten går kl 09 fra idrettsanlegget i Treungen.

Fasilitetet: Klubbhus med oppholdsrom, depot, sekretariat,
et lite kjøkken, herre- og damegarderobe med fire dusjer i hver.

Distanser: Terrengultra 81 km, 3000 høydemeter, og
Maraton 42,195 km, 1700 høydemeter. (Maratondistansen
er første del av ultraløpet)

PÅMELDING

Full, tydelig merking og skilting.

Manuell tidtaking, flere kontrollposter og mellomtider.

Arrangør: Treungen Idrettslag.

Tre matstasjoner.

Depot etter 42 km, ved ”runding” idrettsanlegget.

Løpets hjemmeside

Telemarks Tøffaste på Facebook

Premiering: Deltager-trøye, medalje i håndlaget keramikk,
1.-3.plasspremiering i håndlaget, lokal keramikk,
samt trekningspremier blant alle deltakere.
Beltespenne til alle som fullfører ultradistanse.
Alt med samme motiv - fra den gamle hellemalingen ”Den dansande mann”.

Overnatting: Rabatt på flere ulike overnattingsplasser i bygda.

Adkomst: Sør i Telemark fylke, riksvei 41, mellom Kr.sand og Brunkeberg.
Nærmeste togstasjon: Drangedal, 40 km. Gode bussforbindelser
Fra Oslo, Skien, Seljord og Arendal.
Flyplasser: Kjevik (Kr.sand) 12 mil, Torp Sandefjord 13 mil.
Avstander: 10 mil til Skien, 10 mil til Arendal.

Idrettsanlegget ligger 1 km fra Treungen sentrum, som har dagligvarebutikker
(åpent til 20 på fredag og 18 på lørdag),
Kafeer/ puber, bank og diverse annet forretningsliv.
Best bensinstasjon 1 km andre veien, åpent til kl 21.
Hytteutleie, campingplasser og et par pensjonat/motell i sentrum.
15 km fra Gautefall Turisthotell.

Kontaktperson: Helge Reinholt, e-post: melding@inissedal.no,
samt arrangementets Facebookside.

Hvem er påmeldt?
Oppdatert liste her.


Bildet
: Undertegnede er (selvsagt) en av 6 som allerede er påmeldt... bilde fra UltraBirken 2012, trening til TT2013!