Red Bull Nordenskiöldsloppet er et turrenn i klassisk stil som er åpent for både toppidrettsutøvere og mosjonister som er ute etter den ultimate utfordringen. Når startskuddet går kl. 06 på påskeaften 15. april har de 500 deltakerne 30 timer på å fullføre den ekstreme distansen på 220 km fra Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake igjen.

Dahl kommer tilbake for å forsvare seieren
Norske John Kristian Dahl gikk til topps da Red Bull Nordenskiöldsloppet ble arrangert i 2016 for første gang på 132 år, og skistjernen kommer tilbake for å forsvare tittelen når det 220 km lange skirennet returnerer til Jokkmokk nord for polarsirkelen i Sverige 15. april 2017.

Kondis.no: Dahl spurtslo Aukland og Moen Fjeld etter 200 km

Dahl med seierskransen i årets løp (arrangørfoto).

Det var fryktelig langt og en virkelig utfordring, spesielt mentalt, å gå så langt på ski – men jeg ønsker virkelig å gå rennet igjen. Etter at løypen ble nedjustert på grunn av mildvær i fjor hadde det vært fint om vi nå kan gå hele den opprinnelige distansen, sier regjerende mester John Kristian Dahl som vant fjorårets 200 km lange utgave på 08:35:17 etter å ha spurtslått sine norske landsmenn Anders Aukland og Øyvind Moen Fjeld. Raskeste kvinne var svenske Lina Korsgren på 09:23:55.

Får tøff konkurranse
I tillegg til Dahl har også langdistanse-stjernene Anders Aukland og Jörgen Brink allerede bekreftet sin deltakelse i 2017-utgaven av Red Bull Nordenskiöldsloppet. Så langt har det kommet påmeldinger fra 15 nasjoner, deriblant 23 løpere fra Norge. For å sikre best mulige løypeforhold for utøverne har tre ganger Vasaloppet-vinner Daniel Tynell fra Sverige igjen blitt hentet inn som rennansvarlig.

– Årets renn var et av de kuleste jeg har vært med på. Få trodde at et 200 km langt løp ville bli avgjort med en spurt etter 8,5 timer. Det var også flott å se gleden hos alle deltakerne som kom seg gjennom en av verdens hardeste utfordringer. Det er et løp fullt av vinnere, sier Tynell.

Rennet regnes nå som verdens lengste og hardeste konkurranse på langrennsski, og allerede første året deltok mer enn 300 løpere fra 17 nasjoner. 2017-utgaven forventes å bli utsolgt.

– Vi regner med å selge ut alle 500 plassene, men det er fortsatt ledige plasser i startfeltet, sier Wolfgang Mehl som er initiativtaker og mesterhjernen bak løpets gjenfødelse.

Nordenskiöldsloppets hjemmeside
PÅMELDING
Disse er påmeldt

Mye åpent og flott terreng... (arrangørfoto).

Bare 160 kilometer igjen...(arrangørfoto).

Fantastisk flott i polarnatten (arrangørfoto).

Renn med historisk sus
Før konkurransen ble vekket til live igjen som ultraløp i 2016, hadde det ligget sovende helt siden forskeren og polfarer Adolf Erik Nordenskiöld organiserte det 22 mil lange løpet for første og eneste gang i 1884. Etter å ha blitt beskyldt for å overdrive sine bragder på en ekspedisjon over Grønland kort tid i forveien skapte Nordenskiöld utfordringen for å bevise hvor langt ekspedisjonsmedlemmene hans var i stand til å forflytte seg på kort tid. Pava-Lasse Nilsson Tuorda ble kåret til vinner etter å ha pløyd seg gjennom upreparert terreng i 21 timer og 22 minutter.