Etter det det mildeste  været i mars på 70 år i Nord-Sverige var det umulig å legge løypa over sjøene mellom Jokkmokk og Kvikkjokk, og den ble defor flyttet opp i terrenget der snøforholdene var bedre. Samtidig ble avstanden redusert fra 220 til 200 kilometer, men løypa ble til gjengjeld mer kupert. Red Bull Nordenskiöld Race blir til tross for endringene regnet som verdens lengste klassiske ski renn.

Fra starten søndag morgen kl 0600.

Som Kondis omtalte i november ("Nordenskiöldsloppet 220 km" - verdens lengste skirenn er tilbake)
skulle egentlig ikke Nordenskiöldsloppet gjenoppstå før i 2017, men med den store interessen ble relanseringen framskyndet til 10. april 2016. Klokken 0600 la 330 løpere i vei fra Purkijaur ved Jokkmokk, og litt over klokka halv tre kom de aller første  i mål etter en historisk reise i polarfararen Adolf Erik Nordenskiölds spor. 321 klarte Pavva-Lasse Nilsson Tuordas vinnertid fra 1884 på 21 timer og 22 minutter og ble belønnet med en løpets høythengende medalje. Det var bare forøvrig bare seks løpere som brøt løpet!

Rett etter starten med John Kristian Dahl i front i sporet til venstre. (Arrangørfoto)

Vasalopp- og Birken-vinner John Kristian Dahl, Team United Bakeries beviste nok en gang at han er "umulig" å slå på de virkelige lange distansene i år og krysset mållinja på Jokkmokk skistadion etter 8.35.17 det meget avgjørende sekundet foran Anders Aukland og  Øyvind Moen Fjeld, begge Team Santander.

Jørgen Brink ble distansert med halvannet minutt fra den siste mellomtiden etter 184 km og inn og tok 4. plassen, mens Jørgen Aukland, som avsluttet sin lange karierre med stil i Jokkmokk, tok 5. plassen ytterligere et minutt bak. Som i alle langløp var det nordmenn som dominerte dette ultraløpet. Sist helgs vinner av Lillehammer Troll Ski Marathon, Håvard Hansen, fulgte flott opp og sørget for at det var fem norske blant de sju beste.

Daniel Strand fra Tverelvedalen IL imponerte ved å komme rett fra det 90 km lange fristilrennet med klubbkompis Petter Eliassen i Saami Ski Race dagen før og staket seg til en 13. plass på sin to dagers "Nordkalott-turné".  Vinneren John Kristian Dahl "varmet forøvrig opp" med det 32 km lange Hattrennet i Nordland lørdag hvor han blant annet satte løpere som Emil Iversen og Tore Berdal på plass. En skulle anta at disse gutta bevilger seg noen litt latere dager snart!

På damesiden tok Lina Korsgren med 9.23.55 skalpen på årets Ski Classic-vinnere Britta Johansson Norgren med ti sekunder. De to var suveren og de eneste under ti timer i kvinneklassen som telte 28 løpere der alle fullførte. Monica Wickstrøm fra IL Polarstjernen , Vadsø var beste norske kvinnelige deltaker med 11.plass, foran Johanne Oxlund Gjerstad fra Burfjord i Troms og den tidligere toppsvømmeren Elisabeth Brudvik fra Hamar og Vang Skiløperforening som begge fullførte "manndomsprøven" på vel 13 timer på hhv. 13, og 16. plass.

Løpets Facebookside
Red Bull Nordenskiöldsloppets nettsider

Fra vendingen etter 82 ved Granudden før det bærer samme veg tilbake - og med 2 x 12 km ekstrasløyfe i lysløypa i Jokkmokk helt til slutt.

De tre som skrev seg inn med gull-, sølv- og bronseskrift i Nordenskiöldsloppets moderne historie (fra v.): Anders Aukland, John Kristian Dahl og Øyvind Moen Fjeld. (Arrangørfoto)

Lina Korsgren, Team Pioneer Investments - Craft går inn i historien som den første kvinnelige vinner. (Arrangørfoto)