Sterkere enn noensinne lanserer Sahara Marathon en ny utgave av av solidaritetsløpet. Flere skandinaver har vist interesse. Fra Norge er foreløpig tre deltakere påmeldt.

Sahara Marathon går den siste uken i februar i de saharawiske flyktningleirene i Tindouf i Algerie. Dette blir den 14. utgaven av det internasjonale arrangementet kommer etter et år hvor spenningene i det nordlige Mali og østlige Algerie forhindret arrangørene en normal gjennomføring av maratonløpet i 2013.

I fravær av internasjonal deltakelse ble løpet i 2013 kun avholdt med saharawiske og algeriske løpere.  Sahara Marathon har gjenopprettet roen i et scenario der vi nå har fått de sikkerhetsgarantier som kreves etter hendelsene i 2013. Sahara Marathon vil i 2014, som tidligere år, bli arrangert på en mandag. Datoen er 24. februar.

De saharawiske myndigheter stiller seg bak organiseringen av løpet i henhold til de ovennevnte avtaler. Det vil gå charterfly fra Madrid for en verdensomspennende deltakelse som tidligere. Avreisen blir fra Madrid fredag ​​21. med retur på fredag ​​28. februar.

Totalt koster det € 900 som inkluderer flyreisen tur/retur Madrid-Algerie, overnatting, mat, startnummer og deltakelse i det store progrannet. Det er program for alle dager. Det er nå åpnet for påmelding. Mange som har deltatt før i Sahara Marathon har allerede meldt seg på, - blant annet fra nasjoner som Norge, USA, Kina, Sør-Afrika og Spania. Sist undertegnede deltok, var det i felleskap med løpere fra alle fem verdensdeler.

sahara_marathon_skyer(366).jpg

Det er forventet at mer enn 400 løpere vil delta i et av de mest prestisjefylte solidaritetsløpene i verden. Distansene er maraton, halvmaraton, 10 km eller 5 km "walk and celebration".

I dette løpet er den sportslige siden litt underordnet for støtten til det saharawiske folket som lever i eksil. Det innebærer blant annet støtte til sosiale prosjekter som Sahara Marathon har satt i gang de siste årene, tiltak som virkelig virker. Bygging av sportsanlegg og hjelp med medisiner, skolemateriell og undervisning for lokale utøvere er noen av prosjektene som er gjennomført.

For tiden arbeider vi også med å hjelpe lokale idrettsutøvere med treninsopplegg inkludert et program for i gi saharawiske muligheter til å delta i internasjonale konkurranser, og dermed kunne komme seg utenfor flyktningeleirene.

Siden 2005 har det vært gitt gaver/donasjoner fra norske firmaer og organisasjoner som Kunstakademiet (ved KHiO), Norsk Tjenestemannslag, avd. NTL 114 - Kunst og Kulturutdanninger og Torshov Sport i Oslo. Gjennom ni år har dette hatt stor betydning for prosjektet.

All informasjon om turen og prosjektene er lagt inn på www.proyectosahara.com

Løpet går mellom flere av Saharawienes flyktningleirer som ligger i Algerie.

Med hilsen
Oddvar Røsten
Scandinavian contact
SaharaMarathon Project
E-post: norwaymarathon@gmail.com.
Mobil: 0047 40 24 40 34

Video fra 2008 da Norge stilte med 12 løpere.

Her er noen linker til tidligere artikler:

Løpet 2005

Artikkel før påmelding til løpet 2009(med en mengde linker nederst).

Løpet 2006

Løpet 2007

Løpet 2008

Forhåndsomtale 2008

Forhåndsomtale 2009

Forhåndsomtale 2012

Løpet 2012