Toppbildet: Berit Gjelten trener "elghufs" (foto:Ingrid Lorvik)


Som medlem av Kondis får du 10 nummer av bladet Kondis hvert år. Det kommer så ofte at du rekker knapt å trene mellom bladene. At du blir informert kan vi love deg. Fagfolk forteller om diverse treningmetoder. Du kan lese omtaler av de stadig flere kondisjonerte bøkene som kommer ut. Kondis tester det meste av det beste og det som ikke alltid er så bra av pulsklokker og annet utstyr. 

To av utgavene inneholder terminlista sommer og vinter, blant annet siste nummer (nr. 9) som inneholder Vinterterminlista 2014-2015.  Nedenfor får du en smakebit fra en av artiklene i siste Kondis:
 


Blir tom uten trening


For Berit Gjelten er trening en betydelig del av hverdagen, og hun legger ned mangfoldige treningstimer med stor glede. Den spreke 27-åringen fra Alvdal har alltid vært veldig aktiv og glad i å være ute i naturen.

Tekst: Ingrid Lorvik

Stor allsidighet er noe av det som kjennetegner Berit. Hun liker å være med på  ulike  aktiviteter og trives best med å konkurrere jevnlig. I motsetning til de fleste toppidrettsutøvere har hun valgt å dele året i to for å kunne satse på flere idretter samtidig. Og på spørsmål om hun likevel føler seg som en toppidrettsutøver, kommer svaret ganske kontant.
– Toppidrettsmosjonist! Jeg gjør det jeg syns er morsomt og er veldig glad i å delta i både turrenn og turritt. Det gjør at jeg ikke føler meg helt som en toppidrettsutøver, forklarer hun.
 
Landevei og langrenn
Men i sommer kuttet Berit ned både på turritt og løping for å satse for fullt på landeveien med CK Victorias elitelag. Hun deltok i sin første fellesstart på landveien i vår, og etter det har hun imponert stort gjennom hele året med sterk kjøring.
– Landeveissykling var mye morsommere enn jeg hadde forestilt meg. Og når jeg i tillegg har fått være med på et så bra lag, har det bare vært gøy!
– Vil du fortsette å prioritere landeveissyk- ling neste sesong?
– Det blir nok en del landeveisritt neste år også, men jeg kommer til å sykle flere terrengritt i tillegg. En blanding av terreng og landevei tror jeg bare er positivt, og jeg håper det kan hjelpe meg til å utvikle meg i begge disiplinene. Jeg skal også prøve å få til litt mer sykkeltrening denne vinteren, men det blir fortsatt mest ski, forteller Berit.

Så til tross for  stor  suksess  på sykkelsetet er det fortsatt langrenn som gjelder om vinteren, en idrett hun har konkurrert aktivt i siden hun var lita. Tidligere var det norgescupen og NM som var vinterens hovedmål for Alvdaljenta, men de siste årene har hun gått mer over til turrenn. Men den sterke NTNUI-løperen har også ambisjoner om å  delta  i årets NM.
– NM på Røros blir jo nesten hjemmebane for meg, så jeg gleder meg til å delta der. På stafetten har vi et mål om en topp ti plassering, avslører Berit, som i fjor gikk NTNUIs førstelag inn til en imponerende 12. plass på NM-stafetten.

– Hva motiverer deg til å gjennomføre all den tøffe treningen gjennom hele året?
– Jeg liker følelsen det gir meg både når jeg trener og etterpå. Mestringsfølelsen du får av å klare noe du ikke har klart før, og det å komme litt lenger på intervalldragene motiverer meg til å gi det lille ekstra på trening. Samtidig synes jeg trening i seg selv er mor- somt, og jeg liker å bli sliten. Jeg blir rett og slett litt tom hvis jeg ikke trener. Dette gjør jo at jeg ikke trenger å motivere meg for å trene egentlig. Men selvsagt i perioder, som f.eks. vinteren i fjor da vi hadde ekstremt lite snø i Trøndelag og måtte ty til elghufs i slutten av februar - da gjorde det litt vondt i viljen, skal jeg innrømme.

Trener både seg selv og andre
Berit kan ha alt fra én til fire økter om dagen. For mellom sine egne treningsøkter,   jobber hun som trener for ulike grupper i Hestad trening og bedriftsidretten i Midt-Norge. Her arrangerer hun treninger for både bedrifter og privatpersoner. De har et allsidig og bredt tilbud med løpetreninger, elghufsintervaller, utendørs styrketreninger, sykkeltreninger, skitreninger og skikurs.
– Hvordan er det å kombinere trenerrollen med å være  utøver?
– Jeg prøver å skille mellom min egen tre- ning og når jeg er på trening som trener. Når jeg er trener fungerer jeg mer som en motivator, selv om jeg innimellom må gi på litt for å holde følge med de sprekeste. Men jeg tenker aldri at jeg skal bruke øktene der jeg er trener som trening for meg selv, det som eventuelt måtte komme av treningsutbytte av dette er ren bonus. Utfordringen med å jobbe som trener er at man i perioder ikke får hvilt skikkelig. Plutselig er det fire «økter» om dagen, men alt det positive med å jobbe som trener veier opp for de få negative tingene. Jeg stortrives med det, forteller den alltid blide og positive jenta.

Balansetrening
– Hvilke elementer arbeider dere mest med på skikursene?
– Den største utfordringen for de fleste er balansen. Man må ta seg tid til å gli på skia og finne riktig tyngdepunkt. For å øve på dette går vi en del uten staver og overdriver bevegelsene med å gli helt ut og kjenne at man får full tyngde på foten før man bytter.

Formtopping
– Hvordan lader du opp de siste ukene før vinterens viktigste konkurranser?
– Jeg starter med formtoppingen ti dager før konkurransen. Da kutter jeg ned på varigheten på øktene, mens intensiteten og antallet økter holdes oppe. Dette gjør at jeg får ekstra overskudd og klarer å prestere opti- malt under konkurransen.

I vinter er Birkebeinerrennet ett av Berits hovedmål. Hun ønsker å gå de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer raskest mulig og sette ny pers over fjellet. De siste ti dagene før rennet vil hun derfor ha fokus på å få overskudd og finne godfølelsen på skiene.
 

Se hele artikkelen som PDF
Der finner du også

  • Berits styrkeøvelser
  • Berits fem supertips for å holde motivasjonen oppe mens man venter på snøen
  • 5 «funfacts» om Berit
  • Berit plan de siste tre ukene før Birken
     
Berit Gjelten:
Alder: 27 år
Bosted: Trondheim (kommer fra Alvdal)
Klubb: NTNUI langrenn og CK Victoria
Yrke: Trener i Hestad trening og Bedriftsidretten Midt-Norge
Meritter:
Langrenn: En rekke topp 30-plasseringer i NM, 9. plass totalt i König Ludwig Lauf (2013), Birkebeinerrennet på 3.14 (2012)
Sykkel: 7. plass Kvinner Elite Birkebeinerrittet 2014, 3. plass NC Trondheim 2014, 33. plass siste etappe Ladies Tour of Norway 2014, 5. plass totalt i NC Landevei 2014
Løp: 10 km på 39.06 (Tordenskioldløpet 2013),
Birkebeinerløpet på 1.29.54 (2013)
Annet: Vinner av Birkebeinertrippelen 2013



Kondis-09-2014-forside.jpgBli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
Les om disse og alle de andre medlemsfordelene her.

KONDISbladet nr.9
KONDIS-Årgang 2014

KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)