Søndag går den første utgaven av fjellmaraton i Trollheimen. En av favorittene er Ola Hovdenak, som er en av de beste både på ski og løpesko i fjellet.
 

Ola Hovdenakk_640x427.jpgOla Hovdenak er kjent som en av landets beste fjelløpere, og stiller i Trollheimen maraton.

Enern som står bak løpet er overveldet over responsen, og er spent på om 200 startnummer som er trykt opp er nok. Allerede er 50 påmeldt maraton, og på halvmaraton er det 106 på halvmaraton.

Med over 2000 høydemeter stigning på flere topper over 1300 meter blir dette blant landets tøffeste maratonløp.

Starten går fra Gjevilvasshytta fra rubndt 600 m.o.h. og går i første del av kjente Trekanten. Så går det oppover på Høghøa på vel 1300 meter, så Grønhøa litt lavere før det går ned og opp på topper forbi Skarvatnet og på 1300 meters høyde før nedturen til Oppdal går via slalåmbakken i Vangslia.

Her er pressemeldingen som Enern har sendt ut mandag:

Trollheimen-maraton-profil.jpgHer er profilen på løypa som viser at det er over 2000 høydemeter.

– Vi i Enern er stolte av å presentere vårt nye arrangement! Et fjellmaraton har lenge vært ønsket, endelig får vi realisert dette. Oppdalsfjella er en optimal arena for et maraton, alt ligger til rette for et flott arrangement i Norges mest fantastiske fjellområder, sier en entusiastisk daglig leder, Janette Hargin.

Søndag 13.september er det duket for Trollheimen Fjellmaraton, et breddearrangement med to distanser hvor de tøffeste prøver seg på ca 42 kilometer fordelt over ca 2000 høydemetere.

 

LØYPE I HØYFJELLET

September pleier å være den fineste høstmåneden i Oppdal. Stiene er tørre, og høsten farger fjellet rødt, gult og oker. Fjellenern er arrangert siden 2009, motbakkeløpet som har målgang på toppen av Hovden. Dette arrangementet består og gjennomføres lørdag 12.september. Som det eneste i sitt slag i Norge, presenterer nå altså Enern et fjellmaraton som går på sti i fjellet.

– Oppdal stiller i verdensklasse når det gjelder lett tilgjengelig stinett. Det er nettopp derfor det passer så godt å arrangere et fjellmaraton her. Jeg har stor tro på at vi har valgt en løype som passer for både eliteløperen og mosjonisten, påpeker Hargin.

Startskuddet går ved Gjevilvasshytta hvor deltakerne tar fatt på første etappe innover Gjørdøldalen. Etter drøye 5 kilometer svinger løypa østover og innover mot Høghøa og Grønhøa. Deretter til Skardalen over Nonshøa og fjellrekka fremover mot Stensesbruna. Siste etappe går over Vålåstadhåmmåren, Vangslia og deretter videre mot Oppdal sentrum.

– Hele løypa går i ekte høyfjellsterreng. Den har også en god variasjon mellom stigning, flatere terreng og nedoverbakker, sier Hargin.

Hun har gode argumenter for at Trollheimen Fjellmaraton er et arrangement folk bør delta på.

– Man kan ofte ha lyst til å løpe lengre turer i fjellet, men man vet ikke helt hvor og det krever delvis mye planlegging. Her får man alt tilrettelagt, med løypevalg og matstasjoner. Dessuten er det alltid en motivasjon ved det å melde seg på, da får man noe å trene frem imot. Å gjennomføre Trollheimen Fjellmaraton vil gi inspirasjon i lang, lang tid fremover, noe som vil gi motivasjon til videre trening. I tillegg er det jo morsomt å teste sine egne grenser.

 

PASSER ALLROUNDERNE

Det som kjennetegner Enern er at det legges til rette for at breddearrangementer. Trollheimen Fjellmaraton er intet unntak. I tillegg til maratondistansen vil folk kunne melde seg på distansene 21 kilometer med ca 1000 høydemeter, med eller uten tidtaking. For maratonløperne har Hargin ett godt råd:

– Forbered deg på å løpe. Kroppen vil settes på prøve underveis, både når det gjelder kondisjon, koordinasjon, balanse og styrke. Et maraton på teknisk sti og med stor høydeforskjell er mer utfordrende enn asfaltløp. Dette er en real test for å se hvor mye kroppen din tåler. Jeg vil si vi presenterer en løype som passer for allrounderne.

Løping i fjellet blir stadig mer populært. Trendbølgen fra USA og de større europeiske landene, har fått nordmennene til å bytte ut asfaltskoene med terrengløpesko. I 2014 var det ikke mindre enn 163 registrerte motbakkeløp i Norge. Samtidig satte Oslo Maraton og Det Norske Fjellmaraton rekord i antall deltakere.

– Løping er enkelt. Kravet til utstyr er ikke stort, med et par gode sko kommer man langt. Det unike med Trollheimen Fjellmaraton er at det ikke bare er en konkurranse, men en fantastisk fjellopplevelse.  

Enern samarbeider med Oppdal Idrettslag for å gjennomføre arrangementet. Til sammen 80 funksjonærer er i sving når Trollheimen Maraton og Fjellenern motbakkeløp går av stabelen. Disse fyller arbeidsoppgaver som arena, merking av løypa, matstasjoner, tidtaking, transport, sanitet og sikkerhet.

– Et stort apparat er involvert slik at vi oppnår et best mulig arrangement for våre deltakere. Dessuten håper vi på stor oppslutning av publikum rundt om i løypa, understreker Hargin.

50 er allerede påmeldt den lange 42 km distansen, mens hundre foreløpig er klar for den halve distansen. Totalt 156 påmelde med en uke kvar til arrangementet! 

– Vi har bare 200 startnummer til Fjellmaraton, og det er fantastisk at det er så attraktivt at vi kan gå tom for startnummer, sier Hargin.

Blant de som skal løpe maraton i oppdalsfjell er den eritreiske båtflyktningen Filmon Teame, som stod på startstreken i Trondheim maraton i helga, og ble nummer 2 i sin aldersklasse der, på tiden 1:21!

17-åringen er et løpstalent utenom det vanlige. Han ble nummer 17 i Axa fjellmaraton i sommer av 300 menn, uten å egentlig ha trent noe særlig på å løpe i fjellet. Teame vil løpe 21 km i Oppdal, men Hargin regner med at han kommer tilbake og prøver seg på det dobbelte om det går bra neste helg.

Han kom til Stjørdal som enslig mindreårig flyktning for et drøyt år siden, og får nå hjelp av Enslige Mindreårige som er en del av barnevernstjenesten på Stjørdal. Tjenesten har betalt for flere løp for han, men fordi de har mange flyktninger under sin tjeneste, så har de begrensninger. Filmon har uttalt at han elsker å stille i løp, og at han vil løpe så mange som mulig! Han synes fjell-løping er fantastisk, og han blir glad av det. Derfor sponser Enern med startplass og Oppdal turisthotell sponser med overnatting.

Andra profilerte løpere som stille på start er Ola Hovdenakk, vinner av Stranda Fjord Trail tidligere i sommer og Malene Haukøy, som ble nummer 3 i Tromsø Skyrace 2015. Både to vil løpe 42 km. Vi har også lokale langrennsjenta Astrid Øyre Slind på start i 21 km løypa.

Trollheimen-fjellmaraton.pngHer er løypa for maraton, og midtveis starter halvmaraton.