6_dagers_Jessheim_Dagers_2015_640x160.jpg

Bjørn Hytjanstorp gjør det igjen! Etter noen år mer bak kameraet enn i fronten for et ultraløp, er han nå klar for å arrangere norges første 6 dagers!

Akkurat som da han inviterte til 6-timers på Eidsvoll i 2005 vil Bjørn at løpet skal være for alle, og at det sosiale skal være en viktig del av løpet. Med sitt 6-timersløp i 2005 fikk han ufarliggjort ultrasporten som noe alle kunne være med på. 9 år etterpå har ultrasporten vokst seg veldig populær i Norge med mange utøvere, mange konkurranser og en flott forsøstring mellom utøverne i de nordiske land.

10 år etter sitt først løp vil Bjørn nå avslutte med et siste stunt, et siste ultraarrangement. 

Start og mål på NM-arenaen
Start og mål vil gå på Jessheim Stadion,  hvor NM i friidrett skal gå i år. Løypa vil gå inne på stadion og i området rundt, og høyst sannsynlig følge samme trasé som Romerike 6-timers, forteller Hytjanstorp.

Løp en maraton hver dag
På spørsmål om hvilke regler som vil gjelde under 6-dagersløpet, svarer initiativtakeren at han vil gjøre mye av det samme som arrangøren i Tyskland gjorde, der han sjøl deltok i 2007 sammen med Geir Frykholm og Rune Axelsessen.

For å kunne fortsette i løpet, må du ha løpt 42 km hvert døgn. Det vil kun være tillatt å forlate bane/løypeområdet noen få timer per døgn. Soving må foregå i løypeområdet eller i nærheten.Om kvelden mellom 6 og 8 vil det bli satt opp langbord under telt. Der vil det bli servert buffet for deltakerne.

Det vil også bli innleid massasjehjelp som en kan benytte seg av om kvelden.

Det er fritt frem for hvor mange som skal delta, men en maraton per døgn kreves altså for at du skal få oppleve alle 6 dagene som deltaker.


6 dagers løpefest og innlagt løp?
- Vi skal ha musikk, men også stillere perioder, sier Hytjanstorp, som er en av få norske som har løpet 6-dagers. Når du løper så lenge kan det bli slitsomt hvis det skal være musikk på hele tiden.

- Det skal være et løp med stor sosial profil hvor vi satser på å dra mye tilskuere ved å ha arrangement om kvelden som lokale band. 
- Ser ikke bort i fra at det kan bli lagt inn et eget løp i løpet av de 6-dagene, forteller en entusiastisk arrangør.
Det blir fest i samfulle 144 timer, avslutter Hytjanstorp

Få registrert maraton, 24-timers og 48-timers
Under slike lange løp er det ofteslik at en kan få registrert distanser som maraton, 24-timers og 48-timers underveis. Dette er noe Hytjanstorp satser på å få til.

PÅMELDING
Det er ennå for tidlig å kunne si hva startkontingenten vil være. Hjemmeside, påmelding m.m. er ikke klart ennå, men i løpet av sommeren i år vil nok dette være oppe å gå.

Det vil imidlertid bli mulig å få refundert opp mot 80% av startpengene når det nærmer seg dato for løpet  
hvis en skulle bli skadet eller hvis en pga. andre alvorlige årsaker ikke kan starte.
 

JESSHEIM 6-DAGERS
TID: søndag 5. juli 2015
STED: Jessheim stadion med omegn
TEKNISK ARRANGØR: ULL/KISA
TIDTAKING: REIMA HARTIKAINEN

Erkrathmusketerene.jpg


Her ser vi de to arrangørene av 6-dagersløpene etter sjøl å ha løpt 6-dagersløp. Stedet var Erkrath i Tyskland året var 2007: 
Til venstre: Geir Frykholm, til høyre Bjørn Hytjanstorp i midten Rune Akselsen

Samtidig som Bjørn har gått svanger med sitt 6-dagersløp, har også arrangørene av flere 50 km, 12 og 24 timersløp på Bislett, Geir Frykholm og Sharon Broadwell,  planlagt et 6-dagersløp.

Tanken om 6-dagersløp begynte å spire da de i fjor bestemte seg for at årets 50 km skulle være det siste. Det ble grublet lenge og vel før  avgjørelsen ble tatt. Men de har nok ikke kommet like langt i forberedelsene til Bislett 6-dagers som til Jessheim 6-dagers, og ble nok tatt noe på senga når Hytjanstorp avslørte planene for sitt arrangement.

Innendørs, slik som det startet 
Mens det blir utendørs på Romerike, vil løpet på Bislett i følge tradisjonen, foregå innendørs. Frykholm er i samtaler med Bislett om leie og løpet vil foregå i slutten av september eller i begynnelsen av oktober. Etter at fotballsesongen er over og mens løperne fortsatt kan trene utendørs.

Flere vil nok tenkte at å løpe innendørs i 6 dager vil være for ekstremt (om slike ord har noen betydning når en kommer til 6-dagersløp). Til det forteller Frykholm at når en løper innendørs på 6-dagers på Bislett, kan en kjenne de historiske vibrasjonene for hvert steg en tar.
 
Det var nemlig slik det startet med 6 dagersløp og andre lange løp innendørs i store haller i New York og London tilbake på 1800-tallet, med alkoholbevertning og veddemål.

Akkurat som på Jessheim går det nok mot et minimumskrav om å løpe minst 50 km hver dag for å kunne fortsette, sier Frykholm sjøl, om det ikke er bestemt ennå. Når det gjelder hvem  som skal stå for tidtakingen, så er denne ute på anbud. 

24- og 48-timersløp 
Det blir også et 24-timersløp og 48-timersløp innlagt under de 6 dagene, men det kan godt tenkes at dette vil skje på for eksempel på dag 2.  Som under 24-timersløpene på Bislett blir det solid matservering flere ganger hvert døgn alle 6-dager. Trond Sjåvik, norsk rekordholder på distansen, har sagt at han kommer og Frykholm kunne også fortelle at en av USAs beste løpere har sagt seg meget interessert i å bli med. 

Til høsten kommer IAU (det internasjonale ultraløperforbundet) på besøk til Bislett under Bislett 24-timers for å overvære arrangementet, som har et godt rykte i ultraverden.

 
BISLETT 6-DAGERS 2015
TID: slutten av sep.- begynnelsen av oktober   
STED: Bislett 
 

Dette blir altså Norges to første 6-dagersløp, men det har vært arrangert i norden før. 
OPPDATERT:


København, Jesper Olsen- jorden-rundt - arrangerte dette i 2003.
Halsberg arrangerte  6-dagers i 2008 med Yaniis Kouros som vinner.
Gøteborg, Slottsskogen  2009.  Vinner: Lars Skytte Christoffersen 853,37 km 
Bornholm, 2010.

 

NORSK REKORD: Trond Sjåvik med 833 km satt som passering i 1000 km-løp.
NORDISK REKORD: Lars Skytte Christoffersen  853,37 km Gøteborg 2009