Rapport og bilder fra Ragnhild Audestad

"Gakk og Renn - helseløp"
Søndag 4. september ble Torshavn Maraton arrangert for 9. gang. Torshavn er hovedstaden på Færøyene og har nesten 13 000 innbyggere. Mange steder blir Torshavn beskrevet som verdens minste hovedstad. Likevel er Torshavn maraton et stort arrangement. Foruten hel- og halvmaraton inneholder også arrangementet 5,5 km og 2,2 km “gakk og renn – helseløp”. Det var helt klart flest deltakere på helseløpene. Til sammen var det flere hundre deltakere som søndag formiddag løp. Et ganske stort antall når man tenker på byens størrelse.

Internasjonalt
Denne gangen var det 4 norske deltakere på hel- og halvmaraton. Selv om de fleste deltakerne var fra Færøyene var det også løpere fra Danmark, Italia, Sverige, Sveits og Polen. Selve løpet er et flott arrangement med foredrag med fokus på trening og helse før løpet og bankett for løperne etterpå. Det ble holdt taler før løpet ble satt i gang løpet kl. 13.00. Det var mye publikum og gatene var fulle av folk, i hvert fall på den første 5,5 km. Løpet starter med en 5,5 km sløyfe som går rundt selve byen. Som en morsom vri er det start på alle distansene samtidig og dette fører til at det er et stort startfelt. Imidlertid varte det ikke lenge før deltakerne i helseløpet måtte snu og løpe tilbake til shoppingsenteret. De første snudde allerede etter 1,1 km. Hele Løpet og alle distansene starter og ender sentralt ved Torshavn shopping senter.

Løypa
Hel- og halv-maratonruten går langs Kaldbak fjorden. Hel-maraton løypa snur ved det lille stedet Kaldbak. Løpet følger samme rute begge veier og det gir gode muligheter for å se hvordan man ligger an i feltet. Løpet byr i tillegg på mange flotte naturopplevelser. Det er lite trafikk langs løypa, sjansen for å se en sau er nok større enn å se en bil. Løypa er relativt hard med flere motbakker, spesielt var det noen lange og seige motbakker like før vendepunktet for halv-maraton løperne. Stykket etter at halvmaraton løperne var på vei tilbake til Torshavn shopping senter var flatt og kanskje den vakreste delen av ruten.

Bra vær
September byr vanligvis på bra vær på Færøyene. På selve løpsdagen var det 11 grader og sol. Vår største bekymring var vindforholdene men heldigvis var det bare kortere perioder med vind.

Maraton ble vunnet av Hallur Holm med tiden 03.05.10, kvinneklassen ble vunnet av Rigmor N.Arge med 03.31.15. Beste herre på halvmaraton var Marnar Djurhuus med tiden 01.21.55, beste kvinne var Duruta Reginsdóttir á Lofti med tiden 01.45.49. Alle vinnerne var fra Færøyene.

Vil du delta i et løp litt utenom det vanlige? Vil du løpe et løp med flotte naturopplevelser underveis? Ja da er Torshavn maraton absolutt å anbefale. Neste år feirer løpet 10 – års jubileum. Arrangørene håper da på stor internasjonal deltakelse!