Utrecht Marathon har i likhet med de fleste store løpene i Nederland vært dominert av kenyanske løpere. Før årets løp hadde arrangøren bestemt at de ville la pengepremien til løpets vinner være liten - bare 100 euro - mens beste nederlender ville motta et treningsstipend på 10.000 euro i tillegg.

Arrangøren hadde laget et treningsopplegg for 20 av de beste nederlandske maratonløperne i forkant av Utrecht Marathon, og de 20 forplikta seg til å delta i Utrecht - og der ha muligheten til å være med og kjempe om den ekstra bonusen.

- Det ultimate - og ambisiøse - målet er å se en del av disse løperne delta i de olympiske leker, skriver løpsleder Louran van Keulen på Utrecht Marathons heimeside.

Dette fikk kenyansk presse til å skrive forarget om diskriminering, og en Kenya-bosatt nederlandsk forretningsmann, Gert-Jan van Wijk, lovte ut en like stor sum til vinneren dersom det var en ikke-hollender som vant.

Og det så lenge ut som han ville få gleden av å punge ut. Kenyanske Mutai Kipkorir tok teten, men ble tatt igjen og fraløpt av nederlandske Micheal Butter mot slutten. Vinnertida på 2.17.35 var sterkt prega av det svært så varme været.

- Det var tungt å løpe under så tøffe forhold. Mot slutten fikk jeg krampe, men klarte å holde det gående likvel, uttalte vinneren til Track and Field etter løpet.

Også i kvinneklassen ble det nederlandsk seier, ved Pauline Claessen på relativt beskjedne 2.56.22.

Ole Kjell Langmyren ble nummer 24 med tida 2.53.25. Det holdt til en tredjeplass i klasse 45-54 år for den eneste norske deltakeren i løpet.

I alt fullførte 534 deltakere maratonløpet, mens 953 løp halvaraton og 954 fullførte 10 kilometeren. I tillegg inneholdt Utrecht Marathon barneløp og stafett.