Da Susanne Wigene løp på meget sterke 30.31,42 på 10 000 meteren i EM i Göteborg i 2006, hadde hun bare en løper foran seg. Det var russiske Inga Abitova som løp 94 hundredeler fortere.

Nå er Abitoa utestengt for to år etter at det biologiske passet har vist ureglementære blodverdier. Dessverre for Susanne Wigene og for alle som kjemper for en dopingfri idrett, blir hun bare fratatt resultatene fra og med oktober 2009.

- Det er sjølsagt bra at de blir tatt til slutt, men det er  veldig trist at det er så mye juks i idretten, sier Susanne Wigene til Kondis.

- Sjøl om hun ikke avla noen positiv prøve i 2006, er det vanskelig å tro at hun ikke var dopa også den gangen - da hun løp enda fortere enn det hun har gjort de seinere åra. Uansett burde regelen vært slik at blir du tatt for doping, mister du alt du har oppnådd av resulater og rekorder. Med risiko for å sette hele karrieren på spill, ville trolig noen færre tatt sjansen på å dope seg, sier Susanne og legger til:

- Heldigvis var jeg så glad for sølvet den gang at det uansett var en stor opplevelse for meg. Men det er klart jeg ville blitt enda gladere om jeg hadde sått øverst på pallen, sier sølvjenta som antakelig burde vært husket som gulljente.

Etter EM-gullet i 2006 har Inga Abitova tatt sølv på 10 000 meteren i EM i 2010 og andreplass i London Marathon samme år. Hun ble også nummer fire på 10 000 meteren i OL i 2008.

I sommer ble tre andre kvinnelige russiske langdistanseløpere utestengt etter uryddigheter i det biologiske passet. En av dem var maratonmesteren fra EM 2010, Nailya Yulamanova. 

Intervju med Susanne Wigene i Haugesunds Avis


Susanne Wigene gleda seg stort over sølvet på 10 000 meteren i EM i 2006. Alt tyder på at hun burde stått med en gullmedalje om halsen. (Foto: Olav Vikvang)